Istorinis įvykis! NASA marsaeigis „Perseverance“ nusileido sėkmingai ir jau perdavė pirmus vaizdus (Foto, Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Finalfour 2021-02-19 12:42
Vienas įspūdingiausiu žmonijos pasiekimų, o komentarų nulis
Abe7 2021-02-19 13:05
Dėl įspūdingiausių nežinau. Buvo Curiosity, ant lygiai tos pačios bazės pastatytas marsaeigis. Lygiai ta pati nusileidimo procedūra. Būtų buvę staigmena, jeigu būtų nepavykę.
Finalfour 2021-02-19 13:12
Na na, pasidomėk prieš rašydamas. NASA nuolat pabrėžia, kad čia viskas kitaip, ir skirtumas tarp curiosity nusileidimo ir šito didelis. Čia tik paprastam žmogui vizualiai atrodo tas pats. Net šiame straipsnye pamini kelis niunasus kas kitaip pačioje nusileidimo procedūroje, o vakar kai žiūrėjau LIVE ir aiškino mokslininkai, tai jie nuolat aiškino, kad čia viskas kitaip ir kodėl.
lape 2021-02-19 13:18
Man neaišku tik dėl laiko momentų, ar jie nurodyti įskaitant uždelsimą, ar kai atvyko vaizdas? Jei jau pradedam kosmines keliones, tai reikia su reliatyvumu pradėt skaitytis.
immortallt 2021-02-19 13:29
Kad nėr ką labai diskutuoti... Nebent gal žinote, yra koks ryšių palydovas jau Marse ir duomenų srautai jau nebėra apriboti iki 50 MB per parą, ar visgi deja stipriai pariboti ir daugiau 250 MB per parą galime nesitikėti?
Finalfour 2021-02-19 13:36
Vakar sakė, kad 4 palydovai yra, vienas iš jų bendras ru ir eu agentūros.
Abe7 2021-02-19 13:38
. Pagal infogramą praktiškai tie patys nusileidimo momentai. Roverių bazės identiškos, net svoris, principe, panašus. Kitaip sakant, ką norėjau pasakyti, kad tiesiog naujo nusileidimo negalvojo iš naujo ir ženkliai/neženkliai patobulino ankstensnį.
immortallt 2021-02-19 13:49
Finalfour, tai jo, jie buvo ir anksčiau, bet omeny ar duomenų srautas išaugo? Negirdėjot nieko? Bandžiau paieškoti - neradau. Abe7, tai žingsniai tokie patys liks turbūt dar šimtmetį, bet atlikimas skirsis. Pvz. šį kartą pirmąkart vietą palankesnę pasiriko ir patikslino esanti sistema roveryje. Kas yra gan didelis iššūkis, nes reikalinga visa sistema duomenis surinkti, greitai interpretuoti, apdoroti ir priimti sprendimą, kur leistis, įvertinant greitį, kryptį, kuro sąnaudas, aukščių skirtumus ir t.t. Atrodo paprasta - bet veiklos yra daug.
Finalfour 2021-02-19 13:55
Tos 7 , tiksliau, ten buvo 9, minutės siaubo bus visda. Nes tai nusileidimas. Matai, kai sukisi 2,5 milijardo dolerių ir 9 metus darbo, nori nenori sėdėsi su šlapiais pampersais Ir tai buvo ir bus visda. Kiek beištobulintum viską. O čia net neįmanoma visko ištobulint, nes per tokią kelionę, tokiomis protu nesuvokiamomis sąlygomis, atsitikti gali bet kas, kas tik gali atsitikti. Ne veltui 50 % zondų į marsą buvo prarasti. Ne veltui rusijai niekad nepavyksta mijios į marsą, nepaveža deržava tokių technologijų, o su "net analagov v mire" nepaiena varkė. Ką apie kosmosą, paprasto keleivinio lektuvo nusileidimas yra pavojingiausias skrydžio etapas, tad leidžiantis bet kur net ir po 100 metų, egzistuos tos siaubo minutės. Šį kartą pagrindinis skirtumas tas, kad Perseverance leidosi pats savarankiškai priiminėdamas sprendimus savo AI dėka, PATS nusprendė, o ne NASA, kada išskleisti parašiutą, PATS lygino realiu laiku žemėlapį su vaizdais, ką matė jo kameros, PATS nusprendė kur pakreipti krano variklius ir kur geriausia vieta nuleisti aparatą. Ir viską atlikęs, pranešė į žemę, kad rado savo amžinus namus Curiosity nieko panašaus nedarė, pas jį viskas buvo suprogramuota ir tiksliais laiko intervalais suveikinėjo.
Finalfour 2021-02-19 13:57
Reikia pasitikslint, nes NASA gyrėsi, kad šaus į marso orbitą zondą, kuris ateities misijoms tieks vos ne rimtą internetą tam, visokie hi res video eis ir t.t. Bet kažkaip nesekiau, reikia pasitikslinti, ar tas zondas jau ten, ar dar ne.
conjurer 2021-02-19 14:36
Šitas patobulinimas pagrinde tam, kad mažesnė paklaida būtų nusileidime. Kas tikrai naudinga, nes jis ten, kur jo buvimas duos daugiausiai informacijos, nereiks kažkur toli važiuoti.
immortallt 2021-02-19 16:26
Ne tik, orbitą apskaičiuojant realiai milijonų kilometrų atstumu, gali įsivelti paklaidos. Elementariai nuo paskutinio žvalgymo gali pasikeisti išžvalgyta aplinka ir t.t., privalumų tokio roverio pasirinkimo kur leistis yra labai daug, ir kuo toliau, tuo dažniau išsižvalgys ir nuleidimą vykdys pats roveris vertindamas aplinką.
iPienius 2021-02-19 22:10
roverio baze kaip ir ta pati, bet sudeti kiti moksliniai prietaisai ir begale patobulinimu. labai reklamavosi, kad rinks meginius ir veliau tikisi, kad nusius i zeme
Tomas_N 2021-02-20 16:02
Ką Nasa moka tai moka, tai tolimo kosmoso misijas organizuoti. Na, bet biudžetas tiesą sakant irgi įspūdingas pas juos.