Gali tekti perrašyti vadovėlius – Žemės šerdyje aptikta nauja paslėpta struktūra: tai gali pakeisti supratimą apie Žemės sandarą (Video)  ()

Mokykloje tikriausiai sužinojote, kad mūsų planeta susideda iš keturių skirtingų sluoksnių: plutos, mantijos, išorinio ir vidinio branduolio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar Australijos nacionalinio universiteto mokslininkų komanda rado daugiau įrodymų apie visiškai naują sluoksnį giliai Žemės gelmėse – atrodo, kad Žemės vidinėje šerdyje yra dar daugiau vidinės šerdies.

„Tradiciškai mus buvo mokoma, kad Žemė turi keturis pagrindinius sluoksnius: plutą, mantiją, išorinę ir vidinę šerdį“, - sako Australijos nacionalinio universiteto geofizikė Joanne Stephenson.

Mūsų žinios apie tai, kas slypi po žemės pluta, dažniausiai buvo padarytos iš to, ką atskleidė ugnikalniai ir parodė seisminės bangos. Iš šių netiesioginių stebėjimų mokslininkai apskaičiavo, kad deginančiai karšta vidinė šerdis, kurios temperatūra viršija 5000 laipsnių Celsijaus, sudaro tik vieną procentą viso Žemės tūrio.

Dabar Stephenson ir jos kolegos rado daugiau įrodymų, kad Žemės vidinė šerdis gali turėti du skirtingus sluoksnius.

„Tai labai įdomu – ir tai gali reikšti, kad turime perrašyti vadovėlius!", -  pridūrė geofizikė.

 

Komanda naudojo paieškos algoritmą sudaryti ir suderinti tūkstančius vidinės šerdies modelių su daugelio dešimtmečių stebėtais duomenimis apie tai, kiek laiko seisminės bangos keliauja per Žemę, surinktų Tarptautinio seismologijos centro.

Taigi, kas ten apačioje? Komanda išnagrinėjo kai kuriuos vidinės šerdies anizotropijos modelius – kaip jos medžiagos sudėties skirtumai keičia seisminių bangų savybes – ir nustatė, kad kai kurie iš jų buvo labiau tikėtini nei kiti.

Kai kurie modeliai rodo, kad vidinių šerdžių kanalų medžiagos seisminės bangos yra greitesnės lygiagrečiai pusiaujui, kiti teigia, kad medžiagų derinys leidžia greitesnes bangas, lygiagresnes Žemės sukimosi ašiai.  Tada kyla argumentų dėl tikslaus skirtumo laipsnio tam tikrais kampais.

Šis tyrimas neparodė daug variacijos su gyliu vidinėje šerdyje, tačiau nustatė, kad lėta kryptis pasikeitė į 54 laipsnių kampą, o greitesnė bangų kryptis eina lygiagrečiai ašiai.

 

„Mes radome įrodymų, kurie gali rodyti geležies struktūros pasikeitimą, o tai rodo galbūt du atskirus atvėsimo įvykius Žemės istorijoje“, - sakė Stephensonas.

„Šio didelio įvykio detalės vis dar yra paslaptis, tačiau mes pridėjome dar vieną galvosūkio dalį, kai kalbame apie mūsų vidinę Žemės šerdį."

Jau kurį laiką įtariama, kad yra vidinis sluoksnis, su užuominomis, kad geležies kristalai, sudarantys vidinę šerdį, turi skirtingus struktūrinius išlyginimus.

Šios naujos išvados gali paaiškinti, kodėl kai kurie eksperimentiniai įrodymai buvo nesuderinami su mūsų dabartiniais Žemės struktūros modeliais.

Fantastiniame moksliniame filme „Žemės branduolys“ („The Core“, 2003) buvo pavaizduota kitokia įsivaizduojama paslėpta struktūra Žemės gelmėse – geodas pilnas kristalų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(28)
(7)
(21)

Komentarai ()