Daugelis iš mūsų pirmą kartą su tuo susidūrėme mokykloje - kas yra paslaptingasis pi skaičius, iš kur atsirado garsioji 3,14 reikšmė ir kuo čia dėti pyragai? (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2021-03-17 19:45
Prie to pačio į temą. https://www.youtube.com/watch?v=gMlf1ELvRzc
mindaugas.vaitiekūnas 2021-03-17 22:58
Sako net ateivių civilizacija žinotų Paskalio trikampį Sakykim tai gerokai pažangesnė civilizacija už žmones. Kažin ta civilizacija naudotų dešimtainę skaičiavimo sistemą? Apskritai įdomu kodėl dešimtainė buvo priimta kaip "default"? Čia įdomumo dėlei radau hex: 3.243f6a8885a308d313198a2e03707344a4093822299f31d0082efa98ec4e6...
conjurer 2021-03-17 23:42
Kad yra tik kelios prasmingos sitemos ir dešimtainė viena iš jų. Dvejetainė gali būti patogi tam tikrose situacijose, ypač dėl to kad iš 2 simbolių galima užrašyti labai didelius skaičius. Tada sakyčiau įmanoma trejetainė, ir gal net būtų logiška žmonėms. Žmonės neskaičiuodami gali atskirti 3 daiktus, arba grupuoti grupelėmis po tris. Be to tai yra 1+2. Šešetainė sakyčiau įdomiausia. 6 dalinasi iš visų natūralių skaičių kurie yra dvigubai mažesni. Ir tai yra 1+2+3. Po to manau eina dešimtainė pagal patogumą, o mes ją naudojam pagrinde dėl to kad turim tiek pirštų, kas skaičiuojant gali veikti kaip laikinoji atmintis. Ir vėlgi 1+2+3+4. Tada norėtūsi sakyti kad penkiolitainė, nes 1+2+3+4+5, bet šešioliktainė atrodo daug patogesnė. Na bet mes šešioliktainė naudojam dėl to kad patogiausia ją konvertuoti į dvejetainę, o dvejetainės naudojimas padidėjo per paskutinius 100 metų. Tad sakyčiau viskas kas eina po dešimtainės nėra prasminga dirbant su natūraliais skaičiais, ar praktiška buityje. Na ir reikia nepamiršti 60tainės, ir 90tainės sistemos, kurios naudojamos geometrijoje, bet perteikiamos dešimtaine sistema, arba pi procentu. Bet dėl ateivių manau tai priklausys nuo jų pirštų ar galūnių kiekio, kuris gali būti naudojamas kaip laikina atmintis atliekant skaičiavimus. Ir manau kokią sistemą naudos ateiviai galima sužinoti net iš labai senų jų protevių kūno formos. Gal net iš ateiviu DNR, jei veikia tokiu principu. Pvz aštunkojai turbūt naudotų šešetainę, nes dvi jų "kojos" veikia labiau kaip kojos, o 6 priekinės skirtos manipuliuoti aplinka.
Shinigami 2021-03-18 07:44
Iš bahuriux pateikto video darau prielaidą, kad Paskalio trikampis gali veikti, bet kokiai skaičiavimų sistemai, nes jis veikia net trupmenoms. Kas netingi galėtu paskaičiuoti ar kitoms skaičiavimų sistemoms jis taip pat veikia
Myslius 2021-03-18 09:08
Pi galima isreiksti ivairiais budais. Dazniausiai suprantamas pi = C/d, kaip apskritimo ilgio ir diametro santykis. Naudojant tau butu: tau=C/r Klausimas: Kuris skaicius tau ar pi labiau fundamentalus? Kadangi pi dominuoja formulese susijusiose su apskritimais, o apskritimas yra tiesiog dvimate n-sphere tai fundamentalesnis yra tas kuris n-shere formulese yra paprastesnis. Paziurim i n-sphere: tau laimi. Tai net nera debatai kas fundamentalesnis. Arba, lieptai zmogui parasyti pi skaiciu tai jis parasytu pi simboli. Tada paklaustai kas uz to simbolio? tai parasytu skaiciu 3.14, Tada pasakytai kad cia nera reiksme. Matematikas susigaudytu ir parasytu kuri nors viena is integralu. Bet tai kuri? Kuri jis zino ar supranta? Sakykim paimkim elipse, siek tiek suplota apskritima, idomu tai kad ten pi jau nebelieka, sitas video idomus https://www.youtube.com/watch?v=5nW3nJhBHL0 nors ir klaidinantis, nes elipses formule yra, taciau joje yra naudojamas integralas, tas integralas kuris naudojamas elipsej yra fundamentalesnis integralas aprasant pi/tau reiksme nei kiti. Karta universiteto destytojas paklause, visi zinot kas yra pi, o kas yra pi^2? Kazkodel manau kad tai kvailas klausimas, ar bent jau atsakymas turetu but paprasciausiai suprantamas pi^2 isreiskimo budas, kas velgi nieko naudingo taip ir nepasako. Gal mastyma skatino, o gal atsakymas savotiskai idomus buvo, na bet tai nebesvarbu kadangi taip ir neatsake.
kestutisz 2021-03-18 13:30
Ne tik pirštų - anot miesto legendų gi ir visokie ten babiloniečiai ir kitokie šumerai 12/24 valandas skaičiavo nykščiais maigydami likusių pirštų 3 dalis. Tik kažkaip nlb įsivaizduoju kaip tai jiem padėjo atlikti kokius aritmetinius veiksmus. Turbūt todėl ir liko tik laikrodyje :)
conjurer 2021-03-18 13:52
konsolių pulteliams numeruoti.