NASA paskelbė masiškai plintančią Marso „vaivorykštės“ nuotrauką – bet jos Marse negali egzistuoti: taigi, kas ten buvo? (Foto, Video)  ()

Marse neturėtų būti vaivorykštės. Norint susiformuoti vaivorykštei Žemėje, reikia ir Saulės šviesos, ir lietaus lašų danguje. Vis dėlto plona Marso atmosfera yra kur kas sausesnė nei Žemės.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-04-07 NASA paskelbė masiškai plintančią Marso „vaivorykštės“ nuotrauką – bet jos Marse negali egzistuoti: taigi, kas ten buvo? (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Štai kodėl naujas vaizdas, kurį padarė NASA „Perseverance“ roveris, ypač žavi. Roverio pavojaus vengimo kamera užfiksavo, regis, puikią vaivorykštę virš sausringos Raudonosios planetos paviršiaus.

Atsižvelgiant į tai, kad Marso atmosferoje nėra lietaus, tai akivaizdžiai nėra vaivorykštė – bent jau tai, kaip mes jas suprantame Žemėje.

Taigi, kas tai buvo? NASA neatsakė į šį klausimą, tačiau meteorologai siūlo manyti, kad tai gali būti „dulkių lankas“ arba dulkių, o ne vandens lašelių, atspindžiai.

Kita versija yra ta, kad „lankas“ iš tikrųjų niekada nepasirodė danguje, o tai buvo refrakcija, kurią sukelia „Perseverance's Hazcam“ objektyvo elementai.

Kitaip tariant, „vaivorykštė“, kurią matome paveikslėlyje, gali būti tiesiog „objektyvo tviskėjimas“, artefaktų, atsiradusių dėl klajojančių šviesos spindulių, patenkančių į vaizdo mechanizmą ir išsisklaidžiusių lęšio viduje, rezultatas.

 

2015 m. „Ask Me Anything“ su NASA „Jet Propulsion Lab“ komandos nariais iškėlė dar vieną teoriją. Joje NASA Marso programos biuro vyriausiasis mokslininkas Richas Zurekas pasiūlė, kad „Marso horizonte“ gali pasirodyti „ledo lankai“, atsakant į klausimą apie vaivorykštės Marse galimybę. Šie „ledo lankai“ anksčiau buvo pastebėti per NASA „Pathfinder“ misiją 1990-ųjų pabaigoje. Erdvėlaivis nufotografavo keletą debesų virš Marso dangaus, manoma, kad juos sukelia ledo dalelės.

 

Panašūs reiškiniai gali pasireikšti ir kitose planetose. Remiantis radijo astronomo Alastairo Gunno „BBC Science Focus“ tinklaraščio pranešimu, kitose planetose ir palydovuose, pvz., Saturno mėnulį Titaną, taip pat gali susiformuoti „vaivorykštės“. Titano atmosferoje yra pakankamai skysto metano lašelių, kad susidarytų lietus, tačiau dėl stipraus tiesioginių saulės spindulių trūkumo tokie „metano lankai“, pagal Gunno analizę, būtų labai mažai tikėtini.

Veneroje sieros rūgšties lašai planetos atmosferoje gali suformuoti „aureoles“, kurias 2011 m. nufotografavo Europos kosmoso agentūros „Venus Express“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(0)
(28)

Komentarai ()