Radikalus mokslininkų pasiūlymas: visų narkotikų legalizavimas gali duoti naudos visuomenės sveikatai - kai kurių šalių padaryti tam tikri praktiniai žingsniai tai tik įrodo

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

conjurer 2021-05-05 14:14
Nepamirškim pvm. Su dabartine politika tiesiog atsisakoma rinkti mokesčius, iš rinkos kuri niekur nedings. Beje tie verygos alkoholio įstatymai privedė mane prie to, kad namie yra apie 4 litrus stipriųjų gėrimų, nors vidutiniškai išgeriu vos kelias skarbas alaus per savaitę. Taip kad žmonės tiesiog adaptuojasi.
HardAxe 2021-05-05 15:22
amžiaus pakėlimas iki 20m buvo sveikintinas. Pardavimo laiko kontrolė, tai jau žaidimas. p.s. jei kada netikėtai reikės stipriojo gėrimo - žinosiu kur kreiptis
Galonas 2021-05-05 17:05
Tie surinkti mokesčiai yra mizeris palyginus su alkoholio sukelta žala. Kuo sunkesnis prieinamumas tuo mažesnis vartojimas, ar tai būtų finansiškai neprieinama ar dienos laiko prasme. Čia kaip visi keikė limituotą parkingą prekybos centrų aikštelėse, o aš tuo tarpu džiaugiausi, nes jei keikia vadinasi veikia. Tokia ir buvo prasmė, padaryt tai nepatogiu dalyku, kad sumažint srautus. Gal kiek kitaip šnekėčiau jei man tie draudimai būtų trukdę, o trukdo tikrai daug kam, tai su tuo ir sveikinu buvusę valdžią.
vytautas50 2021-05-05 17:42
HardAxe 2021-05-05 17:50
Visai uždrausti gal kvaila, amerikiečiai bandė. Bet pakelti minimalų amžių, gal perimti alkoholio verslą į šalies monopolį, kodėl gi ne? Galima būtų kelti minimalų amžių, kol produktai būtų išstumti iš rinkos, bent jaunimui. Jei per 10 metų legalus amžius padidėtų iki 25, dar per 10 iki 30, problema sumažėtų. Kam reikės tas nusipirks, bet legaliai geriant nuo 30 girtuoklių sumažės. Tik ką tada rinksis jaunimas? Nelegalų alkoholį ar nelegalius narkotikus? Gali būt "norėjau kaip geriau, gavosi kaip visada".
kestutisz 2021-05-05 17:51
Na na, tik nereikia - nė vieno tas parkingo pasunkinimas neapsuko grįžti atgal. Visais atvejais kai reikėjo - mečiau auto kieme ar gatvėje šalia. Nes taip net ekologiškiau(!) nei važiuoti dar kartą :) O dėl paties alko prekybos laiko ribojimo? Dar niekad neturėjau tokio didelio naminio baro... O net beveik negeriu :)
vytautas50 2021-05-05 18:04
conjurer 2021-05-05 18:17
kestutisz 2021-05-05 18:34
Hm, visas "paprotingėjimas" vyresniam amžiuje yra tik iš nuosavų klaidų jaunesniam, nereikia čia turėti kažkokių kitokių iliuzijų :)
vytautas50 2021-05-05 18:51
Dannas3 2021-05-05 19:02
vytautai iki pasimatymo šeimų marše DDD
conjurer 2021-05-05 19:27
Arba suinteresuotas šešėlinių verslų pašalinimu. Bet realiai man aktualesnė mano laisvė daryti ką noriu, bet jokių išsikalinėjimų iš pliko žmogaus su pasenusia kepure. Gal jūs pratę prie sovietų sąjungos, kur nieko nebuvo, dėl to nieko nereikėjo, bet aš nebe.
vytautas50 2021-05-05 20:19
immortallt 2021-05-05 22:13
HardAxe, o tas pakėlimas ką pakeitė, kai 14 metų vaikai ligoninėje su kepenų ciroze, pragertomis kepenimis atsiduria? Tik legaliai negali nusipirkti. Ir šiaip juokinga, vairuoti gali, apsiženyti gali, eiti į karinę tarybą gali, bet išgerti - ne. Remiantis kuo? Kreiva Verygos išsitraukta lentele, kurioje nuokrypiai tokie dideli, kad man tas visas tyrimas atrodo nepatikimas ir nieko nesakantis. Na pas mane tiek alkoholio, kad mėnesį pragerti galėtume dviese. Tyčia nebuvo pirkta, susikaupė. Galonas, jei juodosios rinkos nebūtų, tada taip, surenkami mokesčiai ir visi kiti dalykai būtų dzin, nes jų tiesiog nebūtų, bet situacija realiame pasaulyje tokia, kad jei nėra legaliai, perkama nelegaliai. Akivaizdesinis ir geriausias pavyzdys yra prostitucija, kiek tūkstančių metų buvo siekiama drausti ir naikinti, bet vis tiek prostitucija yra, nors ir draudžiama. Kam reikia, tas naudojasi, nesvarbu legalu ar ne, kam nepriimtina, nesinaudoja ir kai legalu. Tik kai rinka nelegali, tai prostitutės yra išnaudojamos organizuoto nusikalstamumo, skatinama prekyba žmonėmis, svaiginamos narkotikais, neužtikrinama sveikatos apsauga, ligų kontrolė ir t.t. Legalizavus tu nepadarai to moraliu pasirinkimu, to neskatini, bet užtikrini darbuotojų gerovę, išardai organizuotą nusikaltėlių grupę, ar bent jau apkarpai pajamų šaltinius, užtikrini sveikatos priežiūrą ir pan. Matyt tas pats efektas yra ir su kitais narkotikais, nes kai perki nelegaliai, neužtikrinama kokybė, gali būti priemaišų pavojingų, plinta ligos, jei intraveniniai narkotikai. Lengvaisiais narkotikais teko gerokai daugiau domėtis, tai šitas efektas labai teigiamas legalizavimo pusei, sunkesnių narkotikų - nesigilinau. Bet visuomenė neskiria moralu ir legalu sąvokų.
VirtualGadget 2021-05-05 23:22
Alkoholio galima pasigaminti iš daugybės augalų. Kanabioidų turinčių preparatų tik iš kanapių. Alkoholis gaminamas ir naudojamas daugelyje pramonės sričių. Tuo tarpu kanapės užima daug mažesnę dalį pramonės ir tos daugeliu atveju yra pluoštinės. Medicininiais tikslais konkrečiai jei tai yra vaisto sudėtinė dalis tai neturėtų būti draudžiama. Legalizavimas duotų ne tik privilegijas, bet ir problemas. Deja, bet apie problemas, kurios galėtų iškilti ir kaip jas reiktų spręsti niekas kalbėti nenori. Jeigu už alkoholio vartojimą mažesnės bausmės ,o poveikis dar didesnis nei nuo narkotikų tai ko jaunimas rizikuoja su tom kanapėm ? Ar čia jaunimui reikia rekreaciniais tikslais jau nuo sąnarių skausmo ir panašiai ?
HardAxe 2021-05-05 23:54
USA vairuoti gali nuo 16, balsuoti ar filmuotis pornuskej nuo 18, gerti nuo 21. Komunizmas? Nuo kiek metu galima kandidatuoti i seima? 25? Smegenys pilnai susiformuoja berods 31~, iki tol zmogus labiau linkes i rizikingas veiklas. Todel turim ir toj pacioj Lietuvoj vairavimo teisese tam tikrom kategorijom amziaus skirtingas ribas. Jeigu visai uzdruasi akoholi, smarkiai padides nelegalus importas/gamyba. Bet jei alkoholio galesi nusipirkti nuo 25-30m, jis vis dar bus prieinama preke, bet ne tiek lengvai. + gres baudos uz buvima girtam iki tam tikro amziaus. Tai nesulaikys degradu, bet bendra alkoholio tolerancija, kazkiek sumazins alko sanaudas studentijos tarpe. Sitas ilguoju laikotarpiu turetu atsliepti teigiamai. + niekas neatimtu tieses pirkti alkoholio. Tiesiog kai kuriem tas terminas nusitestu. Kaip kad pensija.
immortallt 2021-05-06 00:39
Alkoholio gali nusipirkti kiaurą parą be amžiaus apribojimo, jei eini ne į parduotuves. Skandinavijoje alkoholio vartojimas apribotas senai, tame tarpe ir didelė jo kaina, ir nacionalinės parduotuvės, ir dar labiau laikas apribotas, bet kažkaip probemos nesprendžia. Islandai išsprendė, ir ne su ribojimais, o užimtumu. HardAxe, žolę rūkai? Įtariu ne. Ar pradėtum rūkyti, jei taptų legalu? Pagal tai kaip sakai - tai būtinai. Kitas dalykas, tas įsivaizdavimas, kad narkotikai sunkiai prieinami. Nesunkiai. Alkoholio nelegali prekyba ir dabar klesti, ir Vilniuje krūvos taškų yra, kur gali nusipirkti. JAV alkoholis draudžiamas nepilnamečiams, užtat pasakojo pusbrolis, kuris ten ir gimęs, organizuojasi nuo 16 metų tūsus atokiuose apleistuose ūkiuose ir pan., kur prigeria iki komos. Su draudimais alkoholio vartojimo ir pan. pasieksi tik tiek, kad gers pasislėpę, nesiformuos saikingo alkoholio vartojimo kultūra. O alkoholizmą sukelia dažniausiai kitos priežastys, nei alkoholio prieinamumas. Beje 16% vyną/braškę daryti nereikia jokių vaisių, užtenka tik cukraus, bet kokių sulčių, net elementariai bulvių. O šiaip gal galite parodyti šalį, kuri su alkoholio ribojimais išsprendė alkoholizmo problemą.
vytautas50 2021-05-06 00:59
netelavivomakabi 2021-05-06 01:41

Talkatif 2021-05-06 09:55
Geriausiai žmogus mokosi iš skaudžių pavyzdžių. Leist keliems individams užsilenkt nuo heroino perdozavimo, kad kiti pasidarytų išvadas, žiaurus būdas, bet efektyvus. Opiatų prekybą Iištraukus iš mafijos rankų, perdozavimų būtų mažiau dėl švaresnio produkto. Skyrus jį kaip kompensuojamą vaistą, narkomanams atkristų poreikis dėl dozės daryti nusikaltimus. Bet turime labai silpną psichologinės pagalbos ir socialinės pagalbos sektorius dėl ko turbūt kiltų opiatų vartotojų šuolis ir chaosėlis. Tai nebūtų drastiški skaičiai, bet visuomenę stipriai įbaugintų. Mes vis dar su alkoholio vartojimo kultūra esame sovietmetyje. Draudimų politika tik kosmetiniai veiksmai.