„Visata 25“ – dirbtinai sukurta utopinė pelių bendruomenė: socialinis eksperimentas vos po metų virto tikru pragaru (Foto, Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

jordanbn2 2021-05-18 20:26
Tai kad zmones europoje jau pasieke ta lygi, gimstamumas mazeja. Grupuotes be priezasties puldineja viena kita ir siaip zmones. Sakysite visada puldinejo, bet tai buvo prie didelio gimstamumo, ir tikslas buvo pasipelnyti,tai yra padidinti savo gerove. Dazniausiai.
Talkatif 2021-05-18 22:03
Pasidomėk Indijos visuomenėm. Jie susiskaidė į atskiras "rūšis". Taip pat vieni kitus daužo. Bet veistis nenustojo.
TadasSurgailis 2021-05-18 22:40
Na sąsajų yra. Gyvenimas gerėja, bet gimstamumas mažėja. Gyvenam pertekliaus amžiuje. Žmonės irgi varžosi kaip tos žiūrkės. Kas daugiau uždirbs, gražiau atrodys, bus stipresni, bus garsesni ir t. t. EGO. Vaikai nueina į antrą, o gal trečią planą.
immortallt 2021-05-18 22:57
Žiurkės nebesivaržė dėl resursų ar pan. Žmonės truputėli sudėtingesni už žiurkes, ne visi, bet dalis. Pvz. aš irgi nesuprantu to sudievinimo daugiavaikės šeimos. Viskas gerai, jei toje daugiavaikėje šeimoje visais pasirūpinta, įskaitant ir jų išsilavinimu, įgūdžių lavinimu ir pan., bet dažniausiai ne tas atvejis. Net jei tėvai nėra asocialūs, gyvena vargingai, taupo, ir taupyti tenka ir vaikų lavinimo sąskaita. Manau kad 2 vaikai šeimai yra +- aukso viduriukas. Populiacija labai neauga (tik dėl gyvenimo trukmės ilgėjimo). Aišku atsiranda tokių kurie negali vaikų turėti, vaikai žūsta, ar nenori visai vaikų turėti, ar neranda su kuo norėtų turėti. Ir gerai, populiacijai plėstis visai nėra reikalo, bent jau tol kolonizacijų nepradėsime. Daug svarbiau turėti kuo daugiau labai išsilavinusių ir protiškai gabių, kad kurtume proveržines inovacijas. O kad prigimdo daug plytų nešiotojų ar kasininkų, joks čia nuopelnas.
who 2021-05-19 07:23
Atitinka tipines žmonių įkalinimo įstaigos sąlygas. Kai žmogus neužsiima prasminga veikla, kuri duoda naudos, įsijungia primityvūs instinktai. Jacque Fresco buvo teisus, kad problemas sukelia soc. nelygybė ir išsilavinimo arba moralės trūkūmas. Vis tik lieka 10% visuomenės, kuriems įdiegti normas reiktų 90% resursų, nes jie linkę į kraštutinumus.
SaMaras 2021-05-19 08:01
Na nebaisiai ten jau ir sudėtingesni, o jei niekas neprigimdys kasininkių ir plytų nešiotojų tai jų reikės užsivežti iš ten kur prigimdo, arba tuoletus plaus prasčiau prisitaikęs išsilavinęs protiškai gabus proveržio ir inovacijų kūrėjas..
immortallt 2021-05-19 09:52
Visada atsiras, kas prigimdys, o jei jau taip nutiks, kad neprigimdys, tai diegsi automatizacijos sprendinius, ar blogiausiu atveju atsiveši. Toks variantas reikštų, kad tu šalies pragyvenimo lygį pakeli bent kokiais 2-3 kartais, o kurie jau lieka gebėjimų dugne, turėtų visai neblogą gyvenimą, nes nuo visuomenės pajamų atseikėjus tokią pat dalį, kaip kad dabar pvz. turime visuomenės struktūrą, pajamos tiems su mažais sugebėjimais, tiek nominaliai, tiek pagal pragyvenimo lygį išaugtų 2-3 kartus. Tualetus plauti žmones siunti ne todėl, kad nėra darbo vietų aukštos kvalifikacijos žmonėms, o tada, kai žmogus daugiau nelabai ką sugeba. Čia ilguoju laikotarpiu. Trumpuoju visko nutinka, kai vyksta persiskirstymai. Kitaip sakant, kaip manai, kur geriau gyvena dauguma žmonių, įskaitant tie, kurie tik plytas geba nešioti, Japonijoje, ar Lietuvoje prieš 20-25 metus, kai į vieną plytų nešiojimo vietą buvo 5 norintys (dabar iš esmės Ukraina, Baltarusija, Rusija), tuo tarpu Japonijoje absoliuti dauguma dirba kvalifikuotus darbus ir juodiems darbams žmonės imigruoja. O šiaip Lietuvoje šiuo metu turbūt sugertų per 200 tūkst. tinkamų sričių ir motyvuotų iš viso dirbti darbuotojų be jokių problemų, bet lygiagrečiai turime krūvą bedarbių. Dalis jų aišku dirba juodai ir susirenka pašalpas. Dalis jų dirbti net nenori, nes turi kitų pajamų, ar išlaiko sutuoktinis ir tvarko šeimos reikalus. O dalis dirbti nenori ir gyvena iš pašalpų, ką pasivagia, dar gal kokio pavienio darbo. Realiai reiktų naikinti išmokas sveikiems žmonėms už nedarbą ilgiau nei 3 mėnesius. Nori pajamų dar - viešiėji darbai apmokami. Ką tvarkyti šalyje turime, galime tapti švariausia šalimi tai išnaudodami. Arba sparčiausiai nedarbą sumažinusia šalimi. Iš dabar registruotų 14% kaip manai, liktų 1,4%?
HardAxe 2021-05-19 10:37
jeigu žmogus pradirbo, tarkim 5 metus, tai tikrai užsitarnavo bedarbio pašalpą už kurią gali išgyventi. Kitu atveju darbdaviai pradės tuo naudotis ir spausti darbuotojus.
svetys 2021-05-19 13:56
jų toksiškumas sklinda labai įvairiai ir per labai įvairias įtakos sferas). Ir kurie (t.y. išsilavinę asocialai/zombiai) nesitapatina nei su pelėmis pelių populiacijos lygyje, nei su žmonėmis žmonių civilizacijos lygyje. Taigi, „išsilavinęs asocialas/zombis“ yra oksimoronas. T.y. jei individas yra išsilavinęs asocialas tai jam tikrai trūksta socialinių įgūdžių ir tam tikro išsilavinimo. Taigi, kaip pelių populiacija eksperimente užsilenkė tada kai buvo pažeistas pelių socialumas – lygiai taip pat ir žmonių civilizacija užsilenks kai pasižeis jau žmogiškasis socialumas... ...ir, geriausiu atveju, tada liks tik žmonių populiacijos užuomazgos.
immortallt 2021-05-19 14:25
Spausti darbuotojus? Beveik visuose sektoriuose situacija tokia, kad jei darbuotojas išeis, kito ieškoti gali ir 6 mėnesius, taip kad darbuotojai spaudžia darbdavius dabar. Na tai ir sakau, pradirbai ilgiau nei 2 metus, 3 mėnesius gali gauti išmokas nedirbdamas. Nori toliau gauti - eini dirbti. Ar sakai, praidirbus 5 metus gali 5 metus pinigus gauti, už tai kad nedirbi? Nes na dabar kas vyksta kai kuriuose sektoriuose, ypač statybų. Padirba legaliai 2 metus statybose, pageidautina visiškai baltai, tada eina 6-9 mėnesius būt "bedarbiu", o realiai juodai chaltūrina. Pajamos juodai daugiau nei dengia prarastą atlyginimą, o čia dar pašalpų gauni, tai pajamos vos ne dvigubai eina. Jei visi žmonės būtų sąžiningi ir siektų visuomenės gerovės, tada socialistinė sistema be jokių apsaugų nuo nesąžiningų žmonių puikiai veiktų. Bet žmonės yra nesąžiningi.
evaldosia 2021-05-19 17:48
tai ir ir veistis nesustos, kol nebus pakankamai maisto kaip pelėms.turi būti užtikrinamumas kad maisto pakaks,tai ir nustos veistis.
AAA000 2021-05-19 22:22
ten kita situacija siektiek. ten silta visus metus. neina "naturaliai" susalt ir numirt. tai ir veisiasi kaip ziurkes. salys kur yra sezoniniai salciai - intelektas visuomenes aukstesnis (durniai "naturaliai" issala). o populiacija retesne, nes maistas neauga 3 derliais per metus. viska keite tik dirbtinis issimokslinimas arba kokie nors technologiniai proverziai. aplamai, koks jum skirtumas kokios socialines strukturos formuojasi? cia bezdzioniu veikla. visiskai nesvarbu. intelektas tik prasideda virs sitos ribos, kai sugebama jas perzengt
svetys 2021-05-20 08:19
- tiek pelių, tiek žmonių, tiek socialų ar asocialų, tiek skruzdėlynų, tiek civilizacijų... Sakyčiau, visai ne ten ir ne tų sliekų ieškote ...nes ir pirmosios keturios pelių poros eksperimente nebeturėjo daugintis, juk jos jau maisto ir t.t. turėjo į valias...
svetys 2021-05-21 11:53
gytis13 2021-05-21 13:06
Na straipsnis įdomus netgi labai,bet išvadas padaryti sunku. Juk pelės nepaklausi kodėl ji nenori daugintis ar koks jos požiūris į visuomenę.O mes visi puolame daryti asociacijų su žmonėmis iškart.Tendensijos gal ir panašios ir žmonių ir pelių bendruomenėj,kad sotumas ir perteklius veda į visuomenės degradavimą, bet žmogus turi protą ir gali tai suprasti. Na, išsivaizduojam kad žmonija nyksta, tai visada atsiras indvidų kurie užsimanys didinti savo įtaką bendruomenėj turėdami daugiau palikuonių. Karaliai kažkada stengdavosi kuo daugiau vaikų turėti.
immortallt 2021-05-21 14:08
Aš tik nesuprantu, kuo blogai, kad populiacija mažės? Visada bus visuomenės dalis, kuri niekada nesupras kaip jie jaučiasi, kodėl, ir kodėl jie elgiasi vienaip ar kitaip, ar ko reikia, kad būtų laimingi. Bet žmogus šiuos gebėjimus turi. Ir gal būtent tą kvailąją visuomenės dalį, kuri realiai vadovaujasi emocijomis ir realiai nesugeba individualiai galvoti, taip ir susitrauks dėl to paties efekto, kaip pelėse. Argi tai būtų blogai? Natūralus genofondo apsivalymas gautųsi. Karaliams vaikų reikėjo, nes didelė dalis vaikų neišgyvendavo dėl ligų ir traumų, o jei palikuonio nebus, tai ir iš sosto tave su tuo pretekstu galima buvo versti.