Kiek sveria žmogaus chromosomos? Mokslininkai tai apskaičiavo, bet jiems kyla dar daugiau klausimų  ()

Tikriausiai iš biologijos pamokų prisimenate, kad žmogus turi 46 chromosomas, išsidėsčiusias 23 porose. Chromosomose yra mūsų gyvybės instrukcijos - jose slypi mūsų DNR gijos ir jų skaitymo įranga. Bet ar žinome, kokia yra mūsų chromosomų masė? Ar tai apskritai įmanoma apskaičiuoti?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, kad įmanoma. Mokslininkai anksčiau apskaičiavo žmogaus DNR svorį. Chromosomos mokslui žinomos jau 130 metų. Jose sutelpa pora mūsų DNR grandinės metrų, DNR skaitymo metodai, ląstelių dalijimosi instrukcijos. Chromosomų būklė yra siejama su senėjimo procesais.

Dabar mokslininkai pasitelkė įspūdingus mikroskopus ir rentgeno spindulių įrangą, kad apskaičiuotų elektronų skaičių 46 chromosomose. Tai leido apytiksliai apskaičiuoti žmogaus chromosomų rinkinio masę - 242 pikogramai. Pikogramas - tai viena trilijontoji gramo dalis (10–12 g), todėl galite įsivaizduoti, kiek nedaug sveria žmogaus chromosomos, kuriose yra visa mūsų gyvybės instrukcija.

 

Tačiau mokslininkai iš tikrųjų tikėjosi kitokių rezultatų. Tiesą sakant, jie manė, kad žmogaus chromosomos turėtų būti žymiai lengvesnės. Šie skaičiavimai rodo, kad žmogaus chromosomos yra daugiau nei 20 kartų sunkesnės nei DNR grandinės, kurios jose slypi. Mokslininkai mano, kad tai galbūt reiškia, kas chromosomose yra kol kas neatrastų ir neaprašytų komponentų.

Minėjome, kad chromosomos mokslui žinomos jau 130 metų. Tačiau tai nėra labai ilgas laikas, nes metodai, leidžiantys tyrinėti šių sudėtingų struktūrų detales, yra žymiai jaunesni. Pavyzdžiui, dabar mokslininkai pasitelkė rentgeno ptichografiją, kuri leidžia atkurti labai detalią trimatę chromosomų rekonstrukciją. Tai yra labai tikslus metodas, tačiau dar visai neseniai mokslui jis nebuvo prieinamas. Tai reiškia, kad tikimybė, jog chromosomos dar turi paslapčių, yra labai didelė.

 

Chromosomų susidėvėjimas ir trumpėjimas yra siejamas su senėjimu. Jose taip pat slypi atsakymai apie įvairias genetines ligas. Taigi, chromosomų struktūros tyrimai bus tęsiami, naudojant pačią naujausią mokslinę techniką. Na, o mums tiesiog įdomu žinoti, kad kiekviena mūsų kūno ląstelė turi 242 pikogramus chromosomų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()