Neįtikėtinas atradimas: Australijos mokslininkai netyčia atrado medžiagą, kuri neišsiplečia nuo karščio  ()

Žmonės vėl svajoja apie viršgarsinius keleivinius lainerius, o ir kosmoso tyrimų technologijos dabar vystomos kaip niekad sparčiai. Žmogaus greičio siekis yra amžinas, bet ten, kur yra greitis, visada yra ir karščio. Dabar Naujojo Pietų Velso universiteto mokslininkai sukūrė medžiagą, kuri nuo karščio neišsiplečia. Ir geriausia tai, kad šis atradimas padarytas atsitiktinai


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Lockheed SR-71 Blackbird“, Šaltojo karo laikų šnipų lėktuvas, pakilimo taką nulaistydavo degalais. Jis varvėjo kaip rėtis, nes jo titaninis korpusas tiesiog nebuvo sandarus. Inžinieriai turėjo palikti vietos metalo išsiplėtimui, nes trintis įkaitindavo daugiau nei 3000 km/val. greičiu skrendančio lėktuvo korpusą.

Ir tai jums nėra staigmena. Dar mokykloje mokėtės fakto, kad šildomi kūnai plečiasi. Bet ar tikrai?

Naujojo Pietų Velso universiteto mokslininkai netyčia sukūrė medžiagą, kuri išlaiko stabilų tūrį nuo -269 iki +1126 °C temperatūroje. Ir tai yra neįtikėtina. Šią medžiagą sudaro skandis, aliuminis, volframas ir deguonis - tik skandis yra reta ir brangi medžiaga. Mokslininką šį komponentą ketina pakeisti ir taip sumažinti savo itin stabilios medžiagos kainą.

 

Tuo metu mokslininkai tyrinėjo įvairius junginius. Jie nesistengė sukurti tokios stabilios medžiagos ir visiškai atsitiktinai pastebėjo šią neįprastą savybę. Tiesą sakant, jie net nežino, kaip ši medžiaga išlaiko tą patį tūrį prie skirtingų temperatūrų. Ta šiluminė energija bet kuriuo atveju turi veikti molekulinę struktūrą, bet kažkaip joje pasiekiamas balansas, kuris leidžia šiai medžiagai neišsiplėsti.

 

Ortorombinis Sc1.5Al0.5W3O12, kaip šią medžiagą pavadino mokslininkai titano nepakeis. Bet ši medžiaga galėtų būti naudojama aviacijoje, elektronikoje ir medicinoje. Tokia tiksli ir patikima medžiaga labai praverstų ir mokslinėje įrangoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(81)
(1)
(80)

Komentarai ()