Ateityje siekiant išgauti vieną svarbiausių strateginių resursų, norima raketomis išdeginti Mėnulio paviršių – tai gali nutikti artimiausiu metu (Video)  ()

Mėnuliui pasiekti mes jau naudojame raketas, tačiau netrukus galime panaudoti jas išgauti vandeniui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trys kompanijos, įskaitant „Lunar Outpost“, „Honeybee Robotics“ ir „Masten Space Systems“, kuria naują sistemą, skirtą raketomis išgauti vandenį iš ledo Mėnulyje, rašoma tinklaraščio įraše, pasidalintame oficialioje „Masten“ svetainėje. Ir tai gali atsitikti 2023 m.

Manoma, kad Mėnulyje daugiausiai vandens ledo yra poliariniuose regionuose, ypač šešėlio nuolat dengiamuose didesnių kraterių dugnuose. Jei būsimi astronautai galės surinkti šią vertingą medžiagą, pasak NASA valdžios institucijų ir kelionių į kosmosą entuziastų, į būtų galima pastatyti nuolatinę žmonių gyvenvietę Mėnulyje.

Vandenį, išgautą iš ledo Mėnulio paviršiuje, galėsime naudoti ne tik astronautų poreikiams, bet ir išgauti vandenilį ir deguonį, kurie yra pagrindiniai raketų kuro ingredientai. Kitaip tariant, vandens ledas Mėnulyje taip pat galėtų aprūpinti erdvėlaivius kuru pakeliui į tolimąjį kosmosą – Mėnulis veiktų kaip degalų stotelė.

NASA, siekdama vystyti kasybos technologijas, paskelbė „Break the Ice Lunar Challenge“ („Išgauk Mėnulio vandens ledą“), kurio tikslas – suteikti 500 000 USD labiausiai viliojančioms išteklių rinkimo koncepcijoms pirmojo etapo metu, kuris netrukus baigsis ir kurio nugalėtojai bus paskelbti rugpjūčio 13 d.

Vienas iš pirmųjų prizininkų yra „Masten-Lunar Outpost-Honeybee Robotics“ grupė, sukūrusi savo „Rocket Mining“ sistemą, kuri naudotų raketiniu varikliu aprūpintą 818 kg masės menuleigį.

Mėnuleigiui pasiekus daug vandens ledo turinčią zoną, įsijungs variklis, kuris karščiu veiks palydovo paviršiaus uolienas ir išgautą Mėnulio žvyrą ir purvą perduos į žemo slėgio įrenginį, galintį atsijoti ledą nuo Mėnulio uolų. „Prognozuojama, kad ši sistema galės padaryti iki 12 kraterių per dieną ir iš vieno kraterio išgaus 100 kg ledo“, – tinklaraščio įraše teigė „Masten“ atstovai.

 

Iš Mėnulio uolienų išgautas vanduo taip pat gali būti panaudotas tiekti degalus mėnuleigio raketų varikliams, ir tokia sistema galėtų veikti daugiau nei penkerius metus.

Jei ši koncepcija pranoks konkurentų pasiūlymus, raketų kasybos sistema greičiausiai bus nugabenta į Mėnulio paviršių „Masten“ Mėnulio nusileidimo moduliu „XL-1“. Patį nusileidimo modulį iš Žemės iki palydovo nuskraidins „SpaceX“ raketa „Falcon 9“.

Pirmoji „Masten“ misija į Mėnulio paviršių planuojama 2023 m.

„Lunar Outpost“ suprojektuos ir pastatys „Rocket Mining System“ mėnuleigį, o „Honeybee Robotics“ naudos savo „PlanetVac“ technologiją, kuria išjudins ir išgaus Mėnulio ledą.

 

Trumpai tariant, tai labai įdomūs kosmoso tyrinėjimo laikai. Be NASA ir susijusių komercinių projektų, Kinija ir Rusija planuoja kartu pastatyti nuolatinę gyvenvietę Mėnulyje, pastaroji taip pat neseniai pristatė ilgalaikius planus tą patį padaryti ir Marse.

Bet nebūtinai tai pavadintume kosminėmis lenktynėmis. Ateinančiais dešimtmečiais iš draugiško bendradarbiavimo ir savitarpio palaikymo dvasios galima sužinoti daugiau nei bet kada anksčiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(31)
(3)
(28)

Komentarai ()