NASA astronautai neišlaikytų sovietų ir Rusijos kosmonautų atrankos? Amerikiečių ir rusų kosmoso agentūrų atliekamų kandidatų atrankų skirtumai: Gagarinas net nebūtų praėjęs JAV atrankos (Foto, Video)  ()

Keista tai, kad jei kosminėmis misijomis sovietų kosmonautai ir amerikiečių astronautai susikeistų vietomis, nė vienas iš jų negalėtų atlikti vienas kito kosminių užduočių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paradoksas turi gana paprastą paaiškinimą: nepaisant Rusijos kosmonautų ir astronautų iš kitų kosminių programų, sėkmingai vykdančių kosmines misijas, jų visų atrankos standartai ir tinkamumo kriterijai skiriasi.

Visa tai, nepaisant to, kad naudojasi tais pačiais kosminiais laivais ir gyvena tomis pačiomis sąlygomis Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS).

Pirmasis žmogus kosmose, Jurijus Gagarinas, niekada nebūtų tapęs legenda, jei būtų gimęs JAV. Net pateikti paraišką būtų buvę beprasmiška.

Pirmasis būrys

Gagarinas neturėjo aukštojo mokslo diplomo, kai 1960 m. Išlaikė atranką ir pateko į pirmąjį kosmonautų būrį pasaulyje. Tais laikais būsimi kosmonautai buvo traukiami iš kariuomenės – tiksliau iš pilotų – ir išsilavinimas tikrai nebuvo kvalifikacijų sąrašo viršuje.

Atrankos procesas JAV buvo toks pat slaptas kaip ir SSRS, tačiau bandomieji pilotai turėjo turėti aukštąjį universitetinį išsilavinimą (minimalų bakalauro laipsnį arba jam lygiavertį išsilavinimą) ir 1500 valandų skrydžio laiko.

Jei sovietų kosmonautams būtų keliami tie patys reikalavimai, iš pirmojo būrio (sovietų pirmieji atrinkti kosmonautai, tarp jų Gagarinas) NASA pirminę atranką praeitų tik du iš jų – Pavelas Beljajevas ir Vladimiras Komarovas, kuriems pavyko baigti oro pajėgų akademiją.

 

Ir iš šių dviejų, Beljajevas greičiausiai buvo vienintelis, kuris turėjo beveik 1500 valandų skrydžio, kurio reikalauja amerikiečiai.

Tačiau ir JAV astronautai nebūtų tinkami sovietų tinkamumo testams. Pirma, dėl maksimalaus ūgio apribojimų (170 cm SSRS, 180 cm JAV) ir, antra, amžiaus ribos (35 SSRS, 40 JAV). Pirmojoje amerikiečių įguloje buvo tik trys astronautai, kurie atitiko reikalavimus: Virgilas Grissomas, Scottas Carpenteris ir Gordonas Cooperis.

Leidimas skrydžiui į kosmosą

Po pirmosios atrankos, kosminių kelionių šalys sukūrė savo atrankos sistemas. Sovietų Sąjungoje kosmonautas privalėjo būti komunistų partijos narys, naikintuvo pilotas ir būti nepriekaištingos sveikatos ir fizinės profesionalaus sportininko formos.

Apskritai atrankos kriterijai dešimtmečius visur išliko tokie patys, todėl niekada nebuvo „per daug kosmonautų“. Galų gale „Sojuz“ kosminis laivas, kurį kosmonautai ir astronautai naudoja jau 60 metų, galėjo gabenti tik trijų asmenų įgulą ir niekada nebuvo jokių problemų renkantis idealius kandidatus į šį darbą.

To negalima pasakyti apie JAV kosmoso programą. NASA proveržio momentas įvyko 1978 m., kai nuo 1969 m. buvo paskelbta pirmoji atranka skirta „Space Shuttle“ programai.

Turint maksimalų aštuonių įgulos narių erdvėlaivį ir galimybę pristatyti be piloto krovinius į orbitą, visi suprato, kad iškils poreikis turėtų daugiau astronautų.

 

Taigi atrankos kriterijai buvo sumažinti, o amerikiečiai tais metais gavo rekordinį skaičių paraiškų – net 8000. Vis dėlto tik 35 iš jų buvo atrinkti, tarp kurių buvo ir karo lakūnai, ir civiliai mokslininkai.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(64)
(2)
(62)

Komentarai ()