Apsinešusios žuvys? Naujausias tyrimas atskleidė, kaip upėse žuvys įgyja priklausomybę nuo metamfetamino  ()

Naujame tyrime iškeliama nauja problema, kilusi iš vis didėjančio vandens telkinių užterštumo – žuvų priklausomybė nuo stiprių narkotinių medžiagų. Žmonių vartojamas metamfetaminas į vandens telkinius patenka per nuotekų sistemas ir nuotekų valymo įrenginių išleidžiamus teršalus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galima rasti vandenyje

Metamfetaminas teršia upes visame pasaulyje, o šio narkotiko koncentracija svyruoja nuo kelių nanogramų iki dešimčių mikrogramų viename litre vandens, rašoma žurnaluose „Chemosphere“ ir „Water“ paskelbtuose pranešimuose. Atsižvelgdami į tai, kad metamfetaminas vandens telkiniuose paplitęs visame pasaulyje, Čekijos gyvybės mokslų universiteto Prahoje docentas ir elgsenos ekologas Pavelas Horký ir jo kolegos svarstė, ar žuvys gali būti priklausomos nuo šio narkotiko nedidelių dozių.

„Journal of Experimental Biology“ žurnale paskelbtas naujas laboratorinis tyrimas leidžia daryti išvadą – taip, net ir nedidelių metamfetamino kiekių gali pakakti gėlavandenėms žuvims sukelti priklausomybę.

Patyrė abstinenciją

Atlikdama naująjį tyrimą mokslininkai daugiausia dėmesio skyrė margiesiems upėtakiams (Salmo trutta), kurie yra kilę iš Europos, Vakarų Azijos ir Šiaurės Afrikos ir buvo introdukuoti į visus žemynus, išskyrus Antarktidą. Tyrėjai 60 upėtakių sudėjo į talpyklą be narkotikų, o kitus 60 – į talpyklą su 1 mikrogramu metamfetamino viename litre vandens.

Tyrėjai du mėnesius žuvis laikė metamfetaminu užterštame vandenyje – taip buvo siekiama imituoti nuolatinį narkotikų poveikį, kuris gali pasireikšti užterštoje upėje. Po to tyrėjai 10 dienų perkėlė narkotikais apsvaigintas žuvis į švarų akvariumą; jei upėtakiai tapo priklausomi nuo metamfetamino, praradę galimybę gauti narkotikų, jie pradėtų rodyti abstinencijos simptomus, teigė tyrėjai.

 

Gauti rezultatai leido daryti prielaidą, kad laukinėje gamtoje margieji upėtakiai gali tapti priklausomi nuo nedidelių metamfetamino kiekių upėse ir potencialiai susitelkti tose vietose, kur šio narkotiko susikaupia, pranešė autoriai. Jie rašė, kad toks „nenatūralus potraukis į vieną vietovę“ gali ne tik sutrikdyti žuvų migraciją, bet ir pakenkti jų sėkmei ieškant maisto ar randant partnerius.

Bet kokiu atveju, kadangi naujasis tyrimas buvo atliktas laboratorijoje, mokslininkams dar reikia ištirti, ar pastebėti priklausomybės ir abstinencijos dėsningumai pasireiškia ir laukinių žuvų populiacijose, portalui „Live Science“ sakė P.Horký. Taip pat kyla klausimas, kaip metamfetaminas maišosi su kitais vandenyje esančiais teršalais, įskaitant kitus narkotikus, pavyzdžiui, antidepresantus, ir kaip visos šios medžiagos kartu veikia žuvų elgesį, pažymėjo jis.

 

„Daugybė teršalų kelia susirūpinimą – ne tik neteisėti narkotikai, bet ir standartiniai receptiniai vaistai, pavyzdžiui, antidepresantai“, – komentavo mokslininkas.

Metamfetaminas – stimuliuojantis narkotikas, panašus į amfetaminą, bet pasižymintis stipresniu poveikiu. Būna miltelių ar kristalų pavidalo. Jo sukeltas euforijos ir energijos poveikis gali tęstis 8–24 valandas. Metamfetaminas sukelia stiprią psichologinę priklausomybę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()