7 garsiausi senovės pasaulio stebuklai: kokie jie buvo ir kas jiems nutiko? (Foto, Video)  ()

7 pasaulio stebuklai laikomi senovės pasaulio inžinerijos, architektūros ir meno grožio pasiekimų viršūne, kuri iki šiol meta šešėlį ant šiuolaikinių žmonijos pastangų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kodėl septyni?

Septyni senovės pasaulio stebuklai yra pirmasis žinomas įspūdingiausių klasikinės antikos kūrėjų darbų sąrašas. Graikų keliautojai, tyrinėdami kitų civilizacijų, pavyzdžiui, egiptiečių, persų ir babiloniečių, užkariavimus, sudarė pirmuosius vadovus, kuriuose nurodė, ką verta pamatyti, ir rekomendavo juos būsimiems turistams – štai kodėl septyni stebuklai yra visame Viduržemio jūros pakraštyje.

Juos apstulbinusius ir įkvėpusius lankytinus objektus jie vadino theamata („lankytinos vietos“), tačiau netrukus šis pavadinimas tapo platesnis – thaumata („stebuklai“). Aleksandrijos muziejuje šį sąrašą taip pat sudarė istorikas Herodotas (484 – apie 425 m. pr. m. e.) ir mokslininkas Kalimachas (apie 305-240 m. pr. m. e.).

Skaičius septyni pasirinktas ne atsitiktinai: graikai tikėjo, jog jis simbolizuoja tobulumą ir gausą. Taip pat tai buvo penkių senovėje žinomų planetų ( pridėjus Saulę ir Mėnulį), skaičius.

Nepaisant to, kad stebuklų kolekcija gyvavo neilgai, jie ir toliau audrina vaizduotę, skatina archeologus ir lobių ieškotojus bei kelia daugybę klausimų. Tad kas šie stebuklai ir kur jie yra dabar?

Didžioji Gizos piramidė

Dar vadinama Cheopso piramide, ši didžiulė konstrukcija stovi Egipte, Gizoje ir yra vienintelis išlikęs statinys iš likusių šešių.

Pastatyta apie 2500 m. pr. m. e. kaip ketvirtosios dinastijos faraono Chufu kapavietė, ji yra didžiausia iš trijų Gizos piramidžių. Iš pradžių piramidė buvo 146,5 m. aukščio, todėl ji buvo aukščiausias žmogaus sukurtas statinys pasaulyje, kol XIV a. ją nustelbė Linkolno katedra. Metams bėgant išorinis kalkakmenio sluoksnis nusilupo ir sumažino piramidės aukštį beveik aštuoniais metrais, tačiau piramidė tebėra vienas neįprasčiausių vaizdų planetoje. Naujausiais skaičiavimais, 2,3 mln. akmeninių blokų gabenimas ir išdėstymas užtruko apie 14 metų.

 

Kaip piramidės buvo pastatytos arba kaip prieš 4000 metų egiptiečiai suderino savo statinius su kompaso taškais, tebėra diskusijų objektas, žadinantis tiek mokslininkų, tiek konspiracijų kūrėjų fantazijas.

Halikarnaso mauzoliejus

Per savo gyvenimą galingasis Mauzolas sau ir savo žmonai (kuri taip pat buvo jo sesuo) Artemisijai pastatė nuostabią naują sostinę Halikarnasą (dabartinės Turkijos vakarinėje pakrantėje). Nebuvo abejonių, kad jis, būdamas Persijos imperijos satrapas (valdytojas) ir Karijos valdovas, panašia prabanga mėgausis ir po mirties 353 m. pr. m. e.

Artemisija (taip pat Mauzolo sesuo), kaip spėjama, taip sielvartavo dėl vyro mirties, kad sumaišė jo pelenus su vandeniu ir juos išgėrė, o paskui prižiūrėjo ekstravagantiško jo kapo statybą. Iš balto marmuro pagamintas monumentalus statinys stovėjo ant kalvos, nuo kurios atsiveria vaizdas į jo pastatytą sostinę.

 

Jį suprojektavo graikų architektai Pitijus ir Satyras, pastate buvo trys aukštai, kuriuose derėjo Likijos, Graikijos ir Egipto architektūros stiliai. Žemiausias buvo maždaug 20 metrų aukščio ir sudarė laiptų pagrindą, vedantį į antrąjį aukštą, apjuostą 36 kolonomis. Stogas buvo piramidės formos, o jo viršuje stovėjo keturių arklių vežimo skulptūra, dėl kurios kapavietės aukštis siekė apie 41 metrą. Keturi garsiausi Graikijos menininkai sukūrė kitas skulptūras ir frizus, supančius kapavietę.

Galbūt viduramžiais kapavietę sugriovė žemės drebėjimai, tačiau dalis jos išliko iki šių dienų. 1852 metais Mauzoliejaus vietą aptiko ir kasinėjo britų archeologas Charles Thomas Newton. Jis aptiko sienų likučius, laiptus, tris pastato platformos kampus, iškasė bareljefų ir stogo fragmentų bei rado vieną vežimo, puošusio Mauzoliejaus stogą, ratą (maždaug dviejų metrų skersmens), galop aptiko Mauzolo ir Artemisijos skulptūras.

Mauzolo paskutinio poilsio vieta buvo tokia puošni, kad nuo jo vardo kilo žodis „mauzoliejus“ – didingo antkapinio statinio pavadinimas.

Dzeuso skulptūra

Olimpija – senovės Graikijos šventovė, pirmųjų olimpinių žaidynių vieta, surengtų olimpo dievo Dzeuso garbei . Koks gali būti geresnis būdas pagerbti pagrindinį senovės graikų dievą nei pastatyti milžinišką jo statulą? Būtent taip pasielgė skulptorius Fidijas apie 435 m. pr. m. e.

 

Skulptūroje Dzeusas pasodintas puošniame soste, pagamintame iš kedro medžio ir papuoštame auksu, dramblio kaulu, juodmedžiu bei brangakmeniais. Griausmo dievas ištiestoje dešinėje rankoje laikė pergalės deivės Nikės statulą, o kairėje – skeptrą su ant viršaus įsitaisiusiu ereliu. Jis dar buvo papuoštas auksu ir dramblio kaulu, o tai reiškia, kad šventikai turėjo reguliariai tepti statulą aliejumi, kad apsaugotų ją nuo karščio ir drėgmės Vakarų Graikijoje. Statula buvo beveik 12 metrų aukščio ir buvo kalbama, kad jei Dzeusas atsistotų, išardytų jos stogą.

Aštuonis šimtmečius žmonės keliaudavo į Olimpiją vien tam, kad pamatytų statulą. Ji išgyveno Romos imperatorių Kaligulą, kuris norėjo, kad ji būtų atgabenta į Romą ir jos galva būtų pakeista jo paties atvaizdu, tačiau galiausiai Dzeusas buvo prarastas. Tai galėjo atsitikti Bizantijos imperatoriui parvežus ją į Romą ir netyčia sudeginusi gaisre.

Kabantys Babilono sodai

Tai vienintelis stebuklas iš 7, dėl kurio egzistavimo yra abejojama. Visi turimi aprašymai yra iš antrų rankų.Jei jie buvo tikri, tai įrodo, kad jų inžineriniai įgūdžiai gerokai pranoko savo laikmetį, nes išlaikyti sodą vešlų ir gyvą dabartinio Irako dykumose būtų buvęs nemenkas iššūkis.

 

Viena iš teorijų teigia, kad Babilono karalius Nebukadnecaras II apie 600 m. pr. m. e. liepė sukurti kabančiuosius sodus, kad padėtų savo žmonai, pasiilgusiai žalumos savo tėvynėje Medijoje (dabartiniame Irane).

Tai galėjo būti sodai, įrengti ant stogų. Kai kurios terasos, kaip spėjama, siekė apie 23 metrų aukštį. Egzotišką augmeniją turėjo drėkinti sudėtinga siurblių ir vamzdžių sistema, kuria vanduo buvo tiekiamas iš Eufrato upės.

Buvo iškelta prielaida, kad kabantys sodai iš tiesų egzistavo, bet ne Babilone. Oksfordo universiteto daktarė Stephanie Dalley teigė, kad sodus ir drėkinimą sukūrė Asirijos karalius Sennacheribas savo rūmams Ninevoje, už 300 mylių į šiaurę, prie Tigro upės.

Aleksandrijos švyturys

Į Aleksandrijos uostą įplaukianti laivams buvo sunku dėl seklių vandenų ir uolų. Klestinčiam Viduržemio jūros uostui (Egipto pakrantėje), kurį 331 m. pr. m. e. įkūrė Aleksandras Didysis reikėjo sprendimo – švyturio netoliese esančioje Faro saloje.

Graikų architektas Sostratas gavo šį darbą, kuris užtruko daugiau nei dešimtmetį. Manoma, kad švyturio aukštis siekė šiek tiek mažiau nei 140 metrų, todėl jis buvo antras pagal aukštį po Didžiosios Gizos piramidės žmogaus sukurtas statinys senovėje. Bokštas turėjo kvadratinį pagrindą, aštuonkampį vidurį ir cilindrinę viršutinę dalį. Šis projektas tapo visų vėlesnių švyturių pavyzdžiu.

 

Kaip ir kai kurie kiti septyni stebuklai, švyturys tapo žemės drebėjimų auka. Jam pavyko išgyventi kelis didelius sukrėtimus, tačiau dėl didelių nuostolių jis buvo apleistas. XV a. griuvėsiai galutinai sunyko. Tačiau tai nebuvo paskutinė švyturio žinia, nes 1994 m. prancūzų archeologai vandenyse aplink Farosą aptiko masyvių akmenų, kurie, jų teigimu, buvo senovinio statinio dalis.

Artemidės šventykla

Efese, dabartinėje Turkijoje, iš tikrųjų buvo kelios šventyklos, pastatytos viena po kitos. Įspūdingą šventyklą skirta Artemidei ne kartą griovė potvyniai ir gaisrai. Galutinai ji buvo sunaikintas 401 m. po Kr. Iš šventyklos liko labai nedaug, tik fragmentai, saugomi Britų muziejuje.

Įspūdingiausia balto marmuro šventykla buvo 20 metrų, o pagrindinį statinį rėmė 127 kolonos. Viduje stovėjo deivės Artemidės statula, kurią pagerbdavo daugybė Efeso lankytojų, palikdavusių aukas prie jos kojų.

Rodo kolosas

Apie 282 m. pr. m. e. pastatytas Rodo kolosas buvo paskutinis pastatytas stebuklas ir vienas pirmųjų sunaikintų. Jis stovėjo mažiau nei 60 metų, tačiau tai nereiškė, kad jo, kaip stebuklo, statusas baigėsi.

 

Galingą saulės dievo Helijo statulą per 12 metų pastatė skulptorius Charesas, norėdamas atšvęsti karinį triumfą per metus trukusią apgultį. Legenda teigia, kad Rodo gyventojai pardavė nugalėto priešo paliktus įrankius, kad padėtų sumokėti už kolosą, išlydė apleistus ginklus jo bronzos ir geležies statiniui, o apgulties bokštą panaudojo kaip pastolius.

Iš jo atsiveria vaizdas į uostą, Helijo bokštas buvo apie 32 m. aukščio ir galbūt laikė deglą arba ietį. Kai kuriuose atvaizduose jis vaizduojamas ištemptas prie įėjimo į uostą, kad laivai galėtų plaukti pro jo kojas, tačiau to būtų buvę neįmanoma padaryti naudojant to meto liejimo techniką.

Nepaisant to, kolosas vis tiek nebuvo pakankamai stiprus, kad atlaikytų 226 m. pr. m. e. įvykusį žemės drebėjimą, ir statula gabalais sudužo ant žemės. Rodiečiai atsisakė Ptolemėjaus pasiūlymo atstatyti statulą, nes orakulas jiems pasakė, kad jie įžeidė Helijų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Agnė Tarailaitė
(15)
(2)
(13)

Komentarai ()

Susijusios žymos: