Atsinaujinančios energetikos plėtra sustos, o naujas kompiuteris taps prabanga? Atsakė, kodėl taip svarbu atgauti kritinius žemės metalus iš elektronikos įrenginių - jau labai greitai pasaulis gali virsti sąvartynu

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

AAA000 2021-07-25 16:42
uzsakymas mulkiams mulkint. vejo jegainese nera ten jokiu kritiniu ir retuju metalu. is brangesniu metalu - nebent daug vario generatoriuje. kuris 100% persidirba isardzius atidirbusia vejo jegaine. ir gali naudot naujoje. nikelio ar kokiu retesniuju ten nereikia. elektromobiliuose be akumuliatoriu retesni metalai nebent valdymo elektronikoje. autopilotai ir visokios navigacijos-daviklines sistemos. bet sitos sistemos antraeilio butinumo - del komforto. jos nera butinybe. nu nebent konservai lieps priverstinai naudot tada suzlugdys ekologija. jei juos rinks mulkiai. ai cia gi jiems straipsnis ir skirtas
Benediktas 2021-07-25 16:53
Jo, geriau senas Moskvičius arba Žigulys, būtinai mechanines pavaru dezes, be kondicionierių bei rankenelemis nuleidžiami langai.
Giedriax 2021-07-25 17:18
Nėra priežasties bijoti, kad retieji metalai pasibaigs. Tiesiog kol pigiau yra kasti metalus iš žemės, tai juos kas iš žemės. Na o kol kas elektronikos atliekas pigiau yra plukdyti laivais į 3-iojo pasaulio šalis () nei perdirbti. Gamtosauginis požiūris: labai gerai kad pritrūksime retųjų metalų, imsime perdirbti esančius elektronikos sąvartynus. Ekonominis požiūris: kol kasti metalus iš žemės yra pigiau nei perdirbti elektroniką, tol ir kasime iš žemės. Trečiojo pasaulio šalyse darbo jėga yra labai pigi, darbų saugos kultūra praktiškai neegzistuoja. Kosminis požiūris: skrisime į kosmosą ir retuosius elementus kasime asteroiduose. Deja niekur neteko skaityti, kokia bus šių retųjų metalų savikaina, greičiausiai "kosminė".
AAA000 2021-07-25 17:22
prie ko cia siti lauzai? tu isvis juos mates? ziguliai yra fiatai. o moskviciai - opeliai. ruskeliai tepagamino patys nebent nuo samaros ir okos modeliu kazkoki slamsta. kondicionierius paziurek freonai kokias problemas sukele... dabar nieko negeresne chemija - visokios rugstys ir reagentai. yra ekologiskesniu saldymo sprendimu - tu net negirdejes apie tokius. pvz saldymas aukstadazne vibracija. arba sakykim konvekcinis saldytuvas. ko tu tokio neperki? ir nereikalauji is krautuviu? ju faktiskai nera pasiuloje. o jie nei retuju metalu reikalauja - nei ekologijai kenkia, nei kazkoks sudetingas perdirbimas. bet vyrauja butent sudinesni - tarsesni... ir cia nesuprasi net del ko... itariu del vegetaru buhalterizmo vaikytis A+++ klasiu kaip auksciausio idejinio religinio tikslo...
immortallt 2021-07-25 23:28
Na brangiausia dalis iškelti į kosmosą įrangą kasimui tų metalų. Bet kad ir kiek jinai ilgaamžė bus, perdirbimas bus pigesnis... Ką iškasime kosmose, naudosime kosmosui - stotims, palydovams, erdvėlaiviams.
gytis13 2021-07-26 09:09
Na, su kosmosu viskas gana aišku. Kaina kuri reikalinga išvesti į orbitą vieną kilogramą svorio siekia iki 10 000 dolerių. Aukso kilogramas kainuoja apie 30 000 dolerių. Taigi išvesk į orbitą litrą vandens ir jis kainuos kiek 300 gramų aukso. Va tokia ir kosmoso savikaina, viskas ten auksas ką iškeli. Aišku dabartiniai komersantai privatininkai pigiau kelia, bet irgi solidi kaina.
kestutisz 2021-07-26 11:35
Reikai dar turėti ir ką pakelti. Kiek čia Žemėje yra visiškai automatizuotų kasyklų? Dešimtmečiai progreso ir realiai turime berods 1 gražą Marse? :)
sub 2021-07-26 12:17
Gal kai atpigs krovinių kėlimas į kosmosą, tada gal pirmiau reiktų visus laužus iš čia iškelt, ko jau negalima perdirbt, o tada vilkti atgal kas dar turi vertę. Numestų į kokią venerą visus tuos plastikus, senus kompus, seną buitinę techniką - nereiks į Afriką plukdint.
kestutisz 2021-07-26 12:49
Su sąlyga, kad pas mus ant Žemės kasdien skaičiuojama jog nukrenta 14 tonų šiukšlių meteoritų dulkių pavidalu, o viskas kas pagaminta - realiai ir yra iš tų kosminių dulkių tai gal užtektų tiesiog gerai susmulkinti viską? :)
immortallt 2021-07-26 21:13
Kelti šiukšles? Tai gal geriau išrūšiuoti, perdirbti ir panaudoti kaip žaliavą naujų produktų gamyboje? Ne, tai ne ateitis. Dauguma technologijų yra jau dabar. Dauguma kitų atsirastų naudojime per 3-5 metus jei kas rimtai uodegas prispaustų.
sub 2021-07-27 09:47
Ačiū už minusus. Kestutis, Venerą paėmiau kaip pvz. Galima gabent kitur, kur gravitacija didesnė nei Veneros. Kodėl sakai kad viskas kas pagaminama, yra iš kosminių dulkių? Jeigu sugebėsi susmulkint iki subatominio lygio, gal tada išeis panaudot. Immortallt - 100 % dar nesugeba perdirbt ir neaišku kada sugebės, o atliekos kaupiasi eksponentiškai, ku odaugiau vartoji, tuo daugiau atliekų. Man įdomiausia, kaip didieji gamintojai, ar moka kažkokius moeksčius - kad prigamina tiek atliekų?
HardAxe 2021-07-27 09:58
iškelti reikės daugiau kuro/resursų, nei reikėtų perdirbimui. Logiška nebent radiaktyvioms atliekoms. Bet tada rizika kad sprogs raketa kylant.
kestutisz 2021-07-27 10:14
Ar vartotojas nori už tai susimokėti? Ką jis rinksis - 1 "žalią" aifoną ar 2 "geltonus"? Visi mokesčiai galų gale gula tik ant vartotojo.
immortallt 2021-07-28 00:29
sub, iškelti toną šiukšlių kiek reikės energijos ir infrastruktūros? Čia naujojo ruso biznis, kaip uždegi šimtinę, kad pasišviesti ir išsitraukti iš po spintos 20 dolerių. Dabar dar negalime perdirbti, 20 metų didžiąją dalį galėsime jau perdirbti. Pakuotės mokestis yra, kuris techniškai perdirbimui turi eiti. Kitkam dar ne. Šiukšlių ypač prigamina nekokybiški daiktai, kurių atsiradimui daugiausia įtakos turi vartotojai, perkantys kad tik pigiau. Asmeniškai dauguma buitinės technikos tarnauja 15 metų, net rūbų daug ką nešiojų po 5 metus ir ilgiau. Darbinius kostiumus pirkau brangius, bet trys metai, ir net į valyklą nešiau per tą laiką vieną kartą. Karantino laiko neskaičiuoju.
sub 2021-07-28 09:07
Kiek žinau plastikas neagzistuoja kosmose, pvz kaip anglis, kurios visur yra. Plastikąs ir guma yra visiškas žmonijos sukurtas produktas. Kad visi mokesčiai gula ant mūsų vartotojų pečių, puikiai suprantu, todėl asmeniškai stengiuosi vartoti mažiau, nekeisti telefono kas du metus, pirkti produktus su ekologiška, o dar geriau su savaime suįrančia pakuote. O kalbant apie gamintojus, jie pernelyg nesistengia pagaminti produktų, kurie būtų ilgaamžiski, remontuojami, jie štampuoja tokius produktus, kuriuos sunkiau remontuoti, lengviau išmesti ir nusipirkti kitą. Šitą turėjau omeny apie gamintojus.
sub 2021-07-28 09:33
Šiukšlių neprigamina patys vartotojai, jas pagamina gamintojai, kalbėkim tiesiai šviesiai. Pas vartotojus šiukšlės iš niekur neatsiranda ir jei vartotojas nevartotų, šiukšlė jau vistiek būtų pagaminta, įpakuota ir tyliai laukianti sandėlio kamputyje kol kažkas nupirks. Aš pilnai suprantu, kad didelę taršos dalį sudaro blogi vartotojų įpročiai daug vartoti, bet kita pusė yra realizacija ir gamintojų naudojamos medžiagos populiariausiams vartotojų poreikiams. Garantuoju, kad daugelis gamintojų, nerealizuoja visos savo produkcijos, o ta nerealizuota dalis (dėl pasikeitusių rinkų, vartotojų įpročių ar technologijų) greičiausiai nugula sandėliuose. Pvz. Jei 100k vartotojų sugalvos, kad jiems nebereikia keisti telefono kas du metus, kad jau galime keisti kas 5, tai 100k jau pagamintų telefonų nebus suvartoti. Galimai jie bus perdirbti, bet galimai daug nerealizuotos produkcijos nugula sandėliuose, o vėliau ir savartynuose. Dėl šiukšlių, jeigu 20 metų laukt pilno perdirbimo, tai užkišim ne tik Afriką atliekom. Juk suprantam, kad 20 metų didelis laiko tarpas ne tik ekosistemoms, bet ir patiems žmonėms, spręndžiant pagal jų vartojimo įpročius. Gal mano mintis apie atliekų iškėlimą iš Žemės kitur ir per daug jau kosminė, bet nemanau, kad tonai šiukšlių labai daug energijos ir infrastruktūros reikės, kalbant apie 20 metų į priekį, kai kosmoso reikalai po truputį įgauna vis didesnį pagreitį.
immortallt 2021-07-28 15:57
sub, netiesa. Manai gamintojai gamina gaminius dvigubose pakuotėse gražiose ir didesnėse nei prekė, nors taip parduoti prekę sunkiau? Ar gamintojai gamina pigius ir trumpai tarnaujančius nes jų tikslas yra priteršti? Gamina trumpai tarnaujančius, nes reikia kuo pigiau pagaminti. Kuo pigiau pagaminti reikia, nes daug kas perka ne kokybę, o mažą kainą. Tai gamintojai kalti dėl taršos, nes paklūsta vartotojų norams? Taip pat vartotojai atakingi už nerūšiavimą, atliekų metimą į vandens telkinius ir t.t. Gamintojai nėra durni, ir nereikalingo likučio visada vengia, nes tai yra nuostoliai! Taip pat stengiasi panaudoti ir perdirbti savo likučius. Aišku, kai kuriais atvejais išmesti yra pigiau. Visose srityse tik rinka neveikia, tiek vartotojai elgiasi ydingai labai dažnai, tiek ir gamntojai. Tačiau gamintojai dažniausiai paklūsta rinką, o ne formuoja ją, kad teršti būtų galima daugiau.
kestutisz 2021-07-28 16:38
O čia jau aš kažkaip perdaug pramone ir netikėčiau. Pažiūrėjau 2 po ranka populiariausių PC "ekologiškus maišelius" - vienas HDPE, kitas RELDPE - tas pats polietilenas. Na, tik kad gal pagamintas įmantriau - greičiausiai perdirbant plastikinius butelius (prieš tai ten juos išplaunant tonomis vandens ir chemijos), nes taip lengviausia kontroliuoti žaliavos kokybę. Faktas tik kad jie tikrai yra greičiau - antrą kartą jo jau nesineši, o ar tuo baisiuoju mikroplastiku virs po metų, ar po 10 tai skirtumo labai didelio nematau. Beje, dėl ekologiškesnių vienkartinių indų (nes nu nebegalima plastiko) - labai įdomu - anksčiau taip, "gamtoje" būdavo kas išmeta, būdavo kas ir surenka, bet šiais metais matau jau visi "ekologiški" - viską sudegina, nes nu gi "popierius", ekologiškas co2 :))
Xdmin 2021-07-28 18:37
ir sukure tokiu paciu matmenu ir duomenu laptopa kaip geriausi gamintojai, viskas keiciama ir viskas remontuoja be jokiu imantriu irankiu ir net kaina konkurencinga isliko. Kodel to nedaro Apple ar Dell? Nes jie NENORI kad tu galetum taisyti, jiems reikia kad tu pirktum nauja daikta ir kuo dazniau.
immortallt 2021-07-28 20:32
Xdmin, įklijuoti baterijos nenorėjai, o sumažinti storį ir svorį - vartotojai nori. Vienkartinių daiktų nenori, bet nori kuo pigiau. frame.work patys kūrė technologijas, ar jas tik sudiegė? Ar marketingui skiria tiek pat pinigų? Gamybą išvystė. Nišiniam būt pigiai kainuoja, nieko neinvestuoji į tyrimus, mažai rizikuoji, nes seki, o ne lydini rinką. Aišku, amazon praktika kai naikina tas pačias kaukes ydinga, bet ir paprasti pavyzdžiai yra - lietuviai išmeta labai daug maisto į šiukšlynę. Ta pati buitinė technika, perka pigiausią, o tada stebisi, kad laiko tik 2 metus. Perkame už vidutinę kainą, laiko 15 metų. Rūbai, perka chebra iš H&M, penki skalbimai max ir meti lauk. Perki aukštos kokybės rūbus už 5x didesnę kainą, kai ką turiu dar iš 15 metų atgal. Na pats nebeįtelpu, žmonai po namus pats tas. Batai klasikiniai, kaina 4x ką dauguma perka pigių, tai aš po 6-7 metų nešiojimo vis dar jie geri, atsinaujinu kas pusmetį su geromis priemonėmis ir nešioju. Tuo tarpu kiti piktinasi, kad nebegamina niekas batų, kurie tarnauja ilgai. Tik kažkodėl man daug kas tarnauja ilgai, o kitiems ne. Net iki tokių dalykų kaip karakasinis namas, visi man aiškino, kad viskas girdisi, viskas skamba name. Nu tai dabar jei vienas pirmame aukšte, kitas antrame, lieka tik skambinti arba eiti, nes gali rėkti, vis tiek vienas kito negirdėsi. Šokinėjant labai biški girdisi pirmam aukšte, bet vaikštant ne. Vėlgi, netaupiau ant mazgo ir sudėjau kaip reikia viską, už brangau, ir problemų nėra. Viskas gyvenime yra taip, jei nori kokybės, už ją moki. Jei moki pigiai - iš esmės sukuri šiukšles. Kalbant apie netaisomus telefonus, tai kai būna akcijos, kai grąžini seną, atgauni dalį pinigų naujam, tai šitie telefonai yra atnaujinami ir parduodami Afrikos šalyse ir pan.