Kodėl visoje Japonijoje yra šimtai keistų, daugiau nei 600 metų amžiaus akmenų su įspėjamaisiais pranešimais ir patarimais – nepaklausiusiems šių perspėjimų laukdavo fatališkas likimas (Foto, Video)  (3)

Apsilankę Japonijoje, kai kuriose vietovėse galite pamatyti didelius keistus akmenis, kuriuos pastatė žmonės. Bet kam jie reikalingi?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Aukšti būstai yra mūsų palikuonių ramybė ir harmonija. Prisiminkite didžiųjų cunamių nelaimę. Nestatykite namų žemiau šio taško",- rašoma 1,2 m aukščio akmens plokštėje Aneyoshi kaime, Ivatės prefektūroje,  Japonijoje.

Gyventojai, kurie klausėsi protėvių patarimų, apsaugojo savo mažytį 11 namų kaimą nuo 2011 metais Japonijos pakrantę užklupusio mirtino cunamio. Bangos sustojo vos už 90 m. žemiau akmens.

Visoje Japonijos pakrantėje yra šimtai vadinamųjų cunamio akmenų su įspėjamaisiais pranešimais ir patarimais – kai kuriems daugiau nei 600 metų. Šie plokšti akmenys, kai kurie iki 3 m. aukščio, sudaro senovinę įspėjimo sistemą Japonijai, kurios ilgos pakrantės per šimtmečius tapo pakartotiniu žemės drebėjimų ir cunamių taikiniu.

 

Ant kai kurių akmenų surašyti paprasti įspėjimai, kurie perspėja, kad po stipraus žemės drebėjimo reikia viską mesti ir ieškoti aukštesnės vietos. Kiti, pavyzdžiui, Aneyoshi, konkrečiai nurodo, kur statyti namus, o kur ne.

Daugelyje akmenų išvardyti praeities katastrofų aukų skaičiai kaip niūrus bangų griaunamosios jėgos priminimas. Deja, šiuolaikinio gyvenimo šurmulyje daugelis šių senovinių įspėjimų buvo pamiršti arba tiesiog ignoruojami.

Pasak vietinių mokslininkų, tik keletas kaimų, tokių kaip Aneyoshi, atsižvelgė į šiuos senus įspėjimus, kur gyventojai savo namus statė aukštoje vietoje. Kiti nusprendė nepaisyti įspėjimų, nes po Antrojo pasaulinio karo pakrantės miestai sparčiai plėtėsi.

Netgi bendruomenės, persikėlusios į aukštumas, galiausiai persikėlė į pajūrį, kad būtų arčiau savo laivų ir žvejybos tinklų. 2011 m. kovo 11 d. daugelis šių pakrantės kaimų ir miestų buvo sunaikinti.

 

Vienas akmeninis žymeklis pakrantės mieste Kesennuma rašė: „Visada būkite pasiruošę netikėtiems cunamiams. Pasirinkite gyvenimą, o ne savo turtą ir vertybes".

Kesennuma tapo viena labiausiai nukentėjusių vietų po 2011 m. cunamio, kai žvejų laiveliai ir dideli laivai rėžėsi į pastatus ir gyvenamuosius namus – gyventojai ignoravo šį patarimą.

Aneyoshi likimas buvo kitoks. Tai buvo glaudžiai sujungta bendruomenė, kuri gerbė savo protėvius ir jų patarimus. Praeityje kaimą suniokojo du pražūtingi cunamiai – pirmasis 1896 m., kurį išgyveno tik du žmonės. 1933 m. smogus antrajam cunamiui, išgyveno tik keturi gyventojai. Po to, kai du cunamiai suniokojo kaimą, buvo pastatyti daugiau kaip 300 cunamio akmenų visoje Japonijos pakrantėje.

 

Pakartotiniai cunamiai nušlavė daugybę šių akmenų. Kai kuriose vietose buvo sukurti nauji paminklai, naudojami kaip įspėjimai apie cunamį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(56)
(2)
(54)

Komentarai (3)