Nesustabdomas žmonijos noras kontroliuoti orus - viena kompanija ketina pažaboti uraganus  ()

Norvegijos startuolis „OceanTherm“ nori burbulais stabdyti uraganus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Uraganų stabdymas iš tikrųjų būtų labai laukiama mintis. Dideli vandenynuose gimę uraganai gali būti labai pavojingi. Jie griauna miestus, žodo žmones, naikina infrastruktūrą ir sukelia milijoninius nuostolius. Kadaise JAV prezidentas juokavo (?), kad reikėtų uraganus bombarduoti atominiais ginklais, bet norvegai siūlo kur kas taikesnį sprendimą - burbulus.

Norvegijos startuolis „OceanTherm“ ketina burbulais aušinti vandenį. Didesnis paviršiaus plotas, susijęs su burbuliuojančiu vandenyno paviršiumi, vaizdžiai tariant, nukirs uraganams būtiną šilto vandens tiekimą. Burbulai kartu iškels vėsesnį vandenį iš giliau. Uraganai įprastai formuojasi virš iki 26-27 laipsnių temperatūrą pasiekusio vandens, todėl vandenyno paviršiaus aušinimas gali būti pašėlusi, bet veiksminga idėja.

Įdomu tai, kad „OceanTherm“ vadovas Olavas Hollingsaeteris kadaise tarnavo povandeniniame laive. Prisiminimai apie tai, kad vanduo didesniame gylyje yra vėsesnis, ir paskatino jį vystyti burbuliuojančią uraganų stabdymo technologiją. Bet kaip tai vyktų?

 

„OceanTherm“ planuoja, kad laivai tam tikroje vietoje į vandenį nuleistų vamzdžius su daugybe skylučių. Prireikus, į tuos vamzdžius būtų tiekiamas oras. Taip toje vietoje būtų suformuota burbulų uždanga, už kurios vanduo būtų vėsesnis.

Ar tai įmanoma? Na, teoriškai. Tam, kad šis sprendimas suveiktų, reikėtų labai daug kilometrų vamzdžių ir daug burbulų. Kol kas ši idėja atrodo tiesiog nepraktiška.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(2)
(5)

Komentarai ()