Amžinas klausimas: kuri rūšis protingesnė – šunys ar katės? Atsakymas ne toks jau paprastas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Micėacė 2021-10-23 17:04
Kas laiko ir vieną, ir kitą gyvūną, žino, jog šunys yra protingesni. „Protingumas“ ne tai kas yra įgimta daryti gyvūno rūšiai, bet sugebėjimas susigaudyti, ką reikia padaryti, norint pasiekti trokštamą rezultatą, pvz, atidaryti duris, ar gauti skanėstą. Išmokiau tarnauti tiek katę, tiek šunį (katė mokėsi gerokai ilgiau), bet katė iki šiol nesupranta, jog išgirdus žodį „tarnauk“ ir atsisėdus ant užpakalinių kojų ji gaus ko trokšta, o šuo tik išgirdęs - nedelsiant atsisėda. Katė tarnauja tik kai pamato ištiestoje rankoje skanėstą, ir tik kai yra alkana.
woozyy 2021-10-23 20:20
Jo jo, šunys gyvena gaujom, kates vienos. Kai kas jaučia hierarchija ir paklusta, o kai kas dejas ant to.
IceBullet 2021-10-23 23:27
Man kates daug labiau patinka, nes visi iki vieno sunys - padlaizunai.
peeplt 2021-10-25 09:38
Truputi siaurai mastai. Skirtingi gyvūnai skirtingi interesai, skirtingi elgesio motyvai, skirtinga reakcija. Šuo visą gyvenimą mokosi kaip tarnauti žmogui. Katė visą gyvenimą bando išmokyti šeimininką kaip tarnauti jai.
Šaras 2021-10-25 11:20
O kaip katės bando išmokyti šeimininką? Miauksi prie durų kol įleidžia namo? Tai nepaklusnus/nedresuotas šuo = katė? Šiaip tai straipsny ir parašyta - gyvūnų protingumas sunkiai apibrėžiamas ir išmatuot nėra kaip.
conjurer 2021-10-25 16:30
Taip. Ir tada specialiai neina į vidų. Na mes irgi šitą metodiką taikome, veiksmų kartojima. Tiek mokindami šunis, prašome daug kartų daryti tą patį veiksmą, tie vaikus, liepdami jam rašyti tą pačią raidę kelis šimtus kartų, kol išmoks.
Kyborg 2021-10-25 20:39
O pats visuomet pultumi prie stalo valgyt kai tik kas pasiūlo net jei stalas tuščias, ar tik tuomet kai to pats nori ir kai žinotum, kad tikrai maisto gausi? Atsakyk sau į šitą klausimą ir tuomet dar kartą pagalvok, kas protingesnis šuo ar katė
Šaras 2021-10-26 07:21
Na tai nemokyk šuns, ir jis griebs nuo stalo viską, kas ten padėta. ...ir pagal tavo logiką taps protingesniu? Nevertinkit gyvūnų pagal žmonių intelekto kriterijus, ne taip viskas veikia.
conjurer 2021-10-26 13:15
Na o ar tu turi geresnį paaiškinimą? Katės irgi yra socialūs gyvūnai, tačiau jos nėra išvestos taip, kad būtų tarnaujantis gyvūnas, ką esame padarę iš šunų. Dauguma žinduolių turi tam tikrą socialinį susivokimą. Ir katės kaip dauguma žinduolių suvokia priežastį-pasekmę, tik tam yra ribos, žmonės daugiau gali įžvelgti. Jos turbūt žaidžia, bet kartu ir įsitikina kad patekimas ir išėjimas į namo gali būti manipuliuojamas tam tikrais metodais, šiuo atveju kontaktuojant su žmogum. Jos panikuotų jei nežinotų išėjimų, nes nemėgsta būti suvaržytos teritoriškai.
HardAxe 2021-10-26 13:31
Šunys atėjo kaip medžiotojai/apsauginiai, o katės - kaip kenkėjų kontrolė. Medžiojimas yra kooperatyvus veiksmas, o pelių gaudymas, tai užsiima jos kada jom patogu, svarbu pelių nebūtų. Aš tikrai nenorėčiau šautuvo, kuris šaudo kada jam užeina, kaip ir spastų, kuriuos reikėtų pačiam uždarinėti O šiai dienai turbūt pagrindiniai faktoriai yra - turi mokėti naudotis WC ir neniokoti namų. Šunys išmoksta, katės nuo gimimo daro į dėžutę, deja dauguma egzotinių gyvių nėra tokie nuovokūs, tai mažina jų populiarumą.
Kirtiklis 2021-10-26 22:34
Atsimenu kai buvęs siamo katinas suprato kaip pakliūti kambarin. Esme kad prie kambario duru - televizorius, kambarys didelis ir pailgas. Tai nevisada girdisi kniaukimo. Tai užteko kelis kartus paskrebint mikroflekso puta (keistos duris buvo ir užsitęsė apdaila) kad patektu. Tai nuo to visada skrebindavo puta, vėliau duris.