Įdomi genetika – vienas genas yra Alzheimerio ligos ir COVID-19 rizikos veiksnys  ()

Mūsų medicinos mokslas yra taip pažengęs į priekį, kad dabar gali labai tiksliai nustatyti genetinius rizikos veiksnius. Naujame UCL atliktame tyrime atskleista, kad vienas OAS1 geno genetinis variantas didina Alzheimerio ligos ir sunkios COVID-19 riziką. Kaip vienas genas gali būti dviejų tokių skirtingų ligų rizikos veiksnys?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Imuninis atsakas

Iš tikrųjų tai nėra taip keista, kaip gali atrodyti. Žmogaus organizmas yra gana sudėtingas, tačiau mūsų reakcija į ligas ne visada būna specifinė konkrečiai būklei – genetiniai rizikos veiksniai retai būna būdingi konkrečiai ligai. Vietoj to jie apibrėžia tam tikrus pažeidžiamumus, šiuo atveju – kaip „Technology.org“ paaiškino pagrindinis tyrimo autorius daktaras Dervis Salihas, Alzheimerio liga ir COVID-19 yra susiję su imunitetu.

„Nors Alzheimerio liga pirmiausia pasireiškia žalingu amiloido baltymo kaupimusi smegenyse, jose taip pat išplinta uždegimas, kuris pabrėžia imuninės sistemos svarbą Alzheimerio ligai. Nustatėme, kad kai kurie tie patys imuninės sistemos pokyčiai gali pasireikšti ir sergant Alzheimerio liga, ir COVID-19“, – „Technology.org“ sakė daktaras Dervis Salihasas.

COVID-19 gali sukelti uždegiminius smegenų pokyčius, panašius į tuos, kuriuos sukelia Alzheimerio liga. Taip yra dėl perdėto imuninio atsako, kurį gali sukelti vienas OAS1 geno variantas, vadinamas rs1131454. Apskaičiuota, kad šis genas padidina Alzheimerio ligos riziką 11-22 proc.

Baiminatės, kad galite susirgti? Tikriausiai esate teisūs – daugiau nei pusė europiečių jį turi, taip pat ir daugelis kitų.

Tas pats genas taip pat net 20 proc. didina riziką, kad reikės intensyvios slaugos COVID-19. Šis tyrimas parodė, kad mikroglijos ląstelės, kuriose šis genas išreikštas silpniau, perdėtai reagavo į audinių pažeidimus, prisidėdamos prie vadinamosios citokinų audros, t. y. iš esmės būklės, kai organizmas puola pats save. Genai, žinoma, yra nepriklausomi nuo paciento amžiaus. Tai reiškia, kad kai kuriems jaunesniems žmonėms, kuriems Alzhaimerio liga gali išsivystyti vėliau, gresia didesnė COVID-19 rizika.

 

Tačiau ką iš tikrųjų mums sako šis tyrimas? Na, mokslininkai sako, kad mums reikia būdo, kaip patikrinti šias genų variacijas. Jei turėtume būdą nustatyti, kas turi rs1131454 geną, galėtume daugiau dėmesio skirti tiems, kuriems yra didesnė sunkių COVID-19 pasekmių rizika.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()