Kas yra COP26 konferencija, ką reiškia jos pavadinimas ir ką tai duos pasauliui – paskutinis šansas išgelbėti planetą? (Foto, Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2021-11-06 13:03
Labai jau daug užsiveisė protiškai nesveikų žmonių technologijos.lt...
conjurer 2021-11-06 17:23
Kuris visiškai nieko nepaaiškina. Būtent nuo atsakymų šioje srityje išsisukinėji. Gal tas 100 kart pakartotas melas buvo tau, kad mes negalim įtakoti klimato? Nesveikai turtintų naftos kompanijų sukurtos melo kampanijos, apie iškastinio kuro deginimą niekaip nedings iš tavo galvos, nes tu jomis šventai tiki. Esu ganėtinai įsitikinęs, kad negali pakeisti savo požiūrio, net jei gauni faktus, kuriuos galima pačiam patikrinti, turint termometrą, ir daug pasiryžimo. Nors nesistenk, nesitikiu atviro, ar detalaus atsakymo, turbūt vėl eis atsitiktiniai pasisakymai apie nesusijusius įvykius ir žmones.
AAA000 2021-11-06 22:04
yra tokie dalykai: kvailys patiki melu is pirmo karto. ar is keliu kartu. mazai pastangu reikia... protingas (analizuojantis, galvojantis, mastantis) tiesiog issiaiskina tiesa, nesvarbu kiek kartu tu jam meluosi. kazkada priciups meluojant. o sitas "topas" apie "100 kart pakartoto melo tapima tiesa" tiesiog parodo riba tarp bezdzioniu ir protingu zmoniu. bezdziones tiesiog pavargsta. ir mela priima socialiai - susitaiko su juo - nes visa socialine aplinka kazkodel vercia jas taip daryt. jos reaguoja ne protu, o emociskai. ir jos tiesiog paklusta inkstinktui socializuotis. manau jis tai turejo omeny... kad yra pilna tokiu sitam forume, kur nesugeba perlipt per gyvuno inkstinktus tokius tiesiog ispizdavojo intelektualiai o reakcija kaip tavo, nesupratot per prota, bet "pajautet" instinktyviai - kad cia kazkas yra "tarp eiluciu" man juokingiausia, kad jis ta tiesiai sviesiai parase net... tai prisikniso kazkuris kad issisukineja... aisku kad issisukineja - bet cia jau jo instinktyvi reakcija. bet net sitai reikia vertint, kad jis "nusileido" iki bezdzioniu bendravimo lygmens is protavimo busenos - jei ten buvo tiesa parasyta. ir jis vistiek jaus privaluma, nors ji priverte o bezdzione pajaute kaip savo pergale pries ji, nes atseit priciupo savo kazkokiu emociniu makalavimu... nors tebuvo tik lygiosios...sitas dalykas yra kaip Pyro pergale, ar panasiai kazkaip vadinasi. o gal ir nesivadina niekaip dar kai kvailiai po konflikto abu issiskiria patenkinti, nes kiekvienas galvoja, kad kazka pasieke deja ne "topas" - nepopuliarus ir mazai zinomas dalykas...
Dannas3 2021-11-07 10:59
Prieš klimato emigraciją jokios sienos negelbės. Manau nereik primint, ką gali padaryt žmogus, atsidūręs visiškai beviltiškoj situacijoj. Galima nebent tikėtis, kad viskas vyktų pakankamai lėtai, kad spėtų vėsesnės zonos komfortabiliai sugerti imigracijos srautus.Nes kitas variantas, kai už sienos lauktų milijonai, tiksliau dešimtys milijonų išbadėjusių žmonių skamba nekaip. Dėl broniuko, juk matot, kad totalus mulkis, tai kam dar vargstat diskutuodami.
bmk1245 2021-11-07 11:31
Apie kokią "klimato migraciją" šnekat? Dauginasi kaip skėriai, o po to "Ajajai, badas" kai tas pats žemės lopinėlis turi išmaitint ne vieną žmogų, bet tris/keturis/ar daugiau.
gytis13 2021-11-07 12:23
Dabartiniai pabėgėliai Lietuvos pasieny irgi "beviltiškoj" situacijoj. Lėktuvu atskrido, mostelėtų piršteliu ir Lietuvos vyriausybė atgal lėktuvu išskraidintų. O kai išgirdau kad gal 60 procentų Afganistano biudžeto sudaro užsienio parama, pradėjau suprasti kodėl JAV iš ten paspruko. Atrodo ten sausra dabar, su maistu problemos. Tai galima jiems užauginti to maisto kur geresnis klimatas. O už ką jie pirks tą maistą? Paaiškėja kad žmonės nieko nemoka ir nieko neturi.
Dannas3 2021-11-07 12:40
Kiek pamenu, tai daugiausiai sieną kirtusių yra ne iš Afganistano, o tiesiog dauguma ieško geresnio gyvenimo iš Irako ir t.t. Tokiu dar nepavadinčiau atsidūriusiais visiškai beviltiškoj padėtyje, jei turi pinigų bilietui. Klausimas kas bus, kai žmonės bėgs nuo masinio bado.
bmk1245 2021-11-07 13:25
Ne apie COP26, bet į temą: Įdomu, ar kas nors iš susirūpinusiųjų klimato kaita atsisakys augintinių?
immortallt 2021-11-07 13:59
Įdomu, ar kas nors iš neva susirūpinusių klimato kaita, bet realiai nesuprantančių nieko temoje, ar pripažins nesuprantantys ir pradės domėtis? bmk1245, ar supranti, kad ŠESD tie skatina klimato kaitą, kurie sukuriami iš ekosistemoje neprieinamų anglies/energijos šaltinių (užkasta po žeme, užrakinta įvairia forma, ar esančių už žemės atmosferos ribų)? Labai mėgsta imti kaip pavyzdį galvijus, ir jų mėsai išauginti reikalingą CO2, žemės plotą, ar net vandenį. Taigi, galvojai mėsai dažniausiai auginami ganyklose, kuriose žolė nėra tręšiama, taigi išorinio energijos šaltinio yra tik tiek, kiek gyvulį paskersti, ir išvežioti iki namų/parduotuvių. Taigi, ar gyvūlį auginsi, ar ne, CO2 skirtumas susidaro nebent klimato prasme trumpuoju laikotarpiu, t.y. susidarančių ŠESD dujų santykis, nes jei ne gyvūlys nuės žolę, tai jinai supus. Lygiai tas pats su vandeniu, paima vandens kiekį, kuris krenta ant ganyklų nuo lietaus. Ar auginsi gyvūlius tenais, ar ne, vandens reikės tiek pat. Net jei šeriama IR pašarais (tik ant pašarų po mėnesio gyvūliai labai pasiligoja, jiems reikia žolės), tie pašarai dažniausiai yra maisto atliekos iš kitų sektorių. Alternatyva jiems - sudeginti, užkasti į žemę kaip trąšą ir pan., visais atvejais ŠESD kiekis išmetamas būtų panašus, skirtųsi tik jų proporciją. Tad dar kartą, jei neiškasime nė gramo anglies, nepumpuosime dujų, naftos, nekasime durpių, auginamų gyvūlių ir gyvūnų skaičius nelabai turi įtakos klimatui, tik per tai, kiek naikinami miškai, ekosistemos (katės išnaikina daug paukščių, ne tik pelių).
conjurer 2021-11-07 14:02
Kažkaip per daug viskas pradeda eiti į buką buhalteriją. CO2 ir metanas CH4 labai senai cirkuliuoja gamtoje, ir tai ne problema. Problema, kad kažkokia gyvunų rušis sugeba atpalaiduoti per šimtus tūkstančių metų užkonservuotą CO2 ar CH4, ir tai padaryti per šimtmetį. Grįžtant prie tavo pasisakymo apie naminius gyvūnus, įdomu ko yra daugiau, ar maisto kurį išmeta žmonės, ar maisto kurį suvalgo šunys ir katės. Nes jų maistas ir taip būna gaminamas pagrinde iš to kas lieka po žmonių maisto gamybos. Taip manau čia labiau problemos sprendimas, nei problema savaime.
gytis13 2021-11-07 14:44
Na va, jau perpasakojamos pasakėles kad katės išnaikina daug paukščių... Tekę ir pačiam laikyti ne vieną katiną, ir kaiminystėj matyti ne vieną ir paukščiai tikrai nėra pagrindinis kačių grobis. Prie progos katės nutveria, aišku kokį sparnuotį. Tekę matyti "žvirblinį" katiną kur specializavosi žvirblių gaudyme, bet tarp kitko jis ir varles gaudydavo, įdomaus charakterio buvo. Gal kur kituose kraštuose tai aktualu, pas mus Lietuvoje ne itin.
bmk1245 2021-11-07 16:41
immortallt ir conjurer, aš tik bandau "pračiupinėt" kiek esama nusiteikusių paaukoti patogumus ir malonumus vardan Gretos ateities...
conjurer 2021-11-07 17:05
Tai kad ne per šitą vietą reikia pradėti. Visų pirma reikia nustoti kasti anglis, bei pumpuoti naftą aukštyn. Be šitų žingsnių jokie kiti neturi prasmės, nes tampa visišku mizeriu. Beje, tas tyrimas buvo atliktas jav, ir ten analizuojama apie 160 Milijonų augintinių, kas gaunasi vidutiniškai po pusę augintinio per amerikoną. Pažėjus į jų riebalų sluoksnį, supranti, kad ten dar kelių augintinių masė. Spėju vien tokią masę išlaikyti reikia daugiau maistinių medžiagų, nei augintiniai suvartoja. Ir kaip minėjau, šunų maistas yra pagrinde daromas iš gamybos atliekų, taigi jei ne jie, jos eitų niekur. Taigi augintinių atsisakymas pakeistų labai mažai. Jei amerikonai nustotų būti stori, būtų daug daugiau naudos. Europoje, iš tikro duotų pokytį, tai ėjimas su augintiniu į darbą, vietoje važiavimo automobiliu (tinka pagrinde šunys). Važinėjimas visuomeniniu transportu ar dviračiu (ką aš darau jau senai). Namų šildymas ne dujomis, o elektra, kai ji išgaunama iš saulės padarinių, o ne iš iškastos užkonservuotos energijos (asmeniškai negaliu daryt, nes gyvenu daugiabutyje).
bmk1245 2021-11-07 18:13
) vien tik kelionei lėktuvu... Beje, Lietuvoje nutukelių virš 25% nuo populiacijos (https://worldpopulationreview.com/count ... by-country), taigis, vejamės...
gytis13 2021-11-07 18:28
O kam gyventi jei nėra nei patogumų nei malonumų? O ekologiška ateitis šviečiasi kažkas panašaus - lindi bute(namas brangu ir daug energijos reikalauja), važinėji paspirtuku į darbą (pririštas prie gyvenamosios vietos, nes negali keisti darbo nes važiavimas problema),atostogas leidi bute nes nei skristi nei toli važiuoti negalima, nes brangu. Tokia ekologinė baudžiava gaunasi.
kestutisz 2021-11-07 18:47
Asmeniškai savo - manau nė vienas. Tiesiog yra dalis žmonių kuriem ir yra gerai smirdėti butuke ir gyventi namai-darbas-baras - tada jo, pusę kelio gali ir paspirtuku įveikti, ir dėl sunkios sveikatos namo jau pareiti. Ir jie jau mielai dusina visus kitus.
bmk1245 2021-11-07 19:15
?
AAA000 2021-11-07 22:19
tai kokios isvados? jei naftos/duju kainos kyla - vadinas suda mala visos tos gretos ir COP26... ir buhalteriai co2 skaiciuotojai... cia ir yra vienintelis vertingas faktas gamtosaugoje...