[Karšta tema] Kodėl Rusijos pajėgos užgrobė Černobylio teritoriją? Branduolinė grėsmė visai Europai  (1)

Į Ukrainą besiveržiančios Rusijos pajėgos užėmė Černobylį.

Anksčiau buvusios atominės elektrinės vietoje lankytis buvo uždrausta po didžiausios pasaulyje branduolinės nelaimės 1986 m.

Rusijos pajėgos gali manyti, kad kad šią zoną užėmę, jie galės išlikti saugūs, nes bet kam Černobylio teritoriją atakuoti būtų pavojinga.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-02-26 [Karšta tema] Kodėl Rusijos pajėgos užgrobė Černobylio teritoriją? Branduolinė grėsmė visai Europai  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ketvirtadienį Ukrainos vyriausybė patvirtino, kad Rusijos sausumos pajėgos užėmė uždarytą Černobylio atominę elektrinę. Pranešama, kad besiveržiančios Rusijos kariuomenės pajėgos užėmė 1986 m. branduolinės katastrofos vietą po kovos su Ukrainos gynėjais. Mūšiai sukėlė susirūpinimą, kad saugyklos, kuriose laikomos pavojingos radioaktyviosios atliekos ir šiukšlės, gali būti apgadintos ir radioaktyvumas gali išplisti visoje Europoje ir už jos ribų.

„Neįmanoma teigti, kad Černobylio atominė elektrinė yra saugi po visiškai beprasmės rusų atakos“, – „Reuters“ sakė Ukrainos vyriausybės atstovas, pavadinęs tai viena „rimčiausių grėsmių Europoje šiandien“.

Černobylis buvo baisiausios pasaulyje branduolinės avarijos vieta. Per avariją žuvo mažiau nei 100 žmonių, tačiau radioaktyvieji krituliai išplito visoje Ukrainoje, Rusijoje, Vakarų Europoje ir Skandinavijoje. Dėl to Ukrainos vyriausybė užsandarino radioaktyviąsias šiukšles betoniniuose konteineriuose, o patį sugadintą 4-ąjį reaktorių patalpino į 40 000 tonų sveriančią 2,5 milijardo dolerių vertės armuoto plieno pastogę. Taip pat yra 30 kilometrų Černobylio draudžiamoji zona, apimanti ir Baltarusiją, ir Ukrainą, į kurią žmonėms draudžiama atvykti dėl išliekančių radiacijos problemų.

35-oji Rusijos kombinuotųjų ginklų armija, kurią sudaro trys bataliono taktinės grupės, prieš karą buvo pasirengusi veržtis į Kijevo sostinę, tačiau skirtingai nei kitos pajėgos, Černobylio išskirtinė zona stojo jai kelią.

Panašu, kad socialiniame tinkle „Twitter“ pasirodžiusiame trumpame vaizdo įraše matomas rusiškas pagrindinis mūšio tankas T-80U, ratinis šarvuotis transporteris BTR-80 ir aikštelėje stovinti pėstininkų kovos mašina BMP-2. „Popular Mechanics“ peržiūrėjo vaizdo įrašą ir patvirtino, kad vaizdo įrašas iš tikrųjų buvo nufilmuotas tiksliai toje vietoje, kur „Google“ žemėlapiuose yra prisegta Černobylio atominė elektrinė. Matomas statinys vaizdo įrašo fone sutampa su Černobylio reaktoriumi, kuris taip ir nebuvo baigtas.

 

„Associated Press“ cituojamas neįvardytas karinis šaltinis turi kitokį paaiškinimą, kodėl rusai užėmė Černobylį. Pasak jo, Rusija „nori kontroliuoti Černobylio branduolinį reaktorių, kad parodytų NATO, kad ji kariniu būdu nesikištų“. Tačiau toks paaiškinimas nėra labai prasmingas, nes bet koks radioaktyvumo, kaip ginklo prieš NATO, išleidimas pirmiausia būtų per okupuotą Ukrainą, o paskui per pačią Rusiją.

 

Yra keletas pranešimų apie Černobylio gamykloje padarytą žalą dėl apšaudymo, tačiau neaišku, ar žala padaryta kuriai nors iš šimtų ten esančių konstrukcijų, ar pačiai svarbiausiai – milžiniškam plieniniam sarkofagui, kuris palaidoja ketvirtąjį reaktorių. Panašu, kad Rusijos pajėgoms buvo įsakyta neatakuoti Černobylio sprogmenimis, atsižvelgiant į pavojų, kurį Rusijai kelia radioaktyvumas.

Visoje Ukrainoje yra keturios visiškai veikiančios atominės elektrinės, kuriose iš viso yra 15 branduolinių reaktorių. Kaip rašo „World Nuclear News“, valstybinės atominės energetikos bendrovės „Energoatom“ generalinis direktorius neseniai patikino visuomenę, kad atominės elektrinės bus uždarytos kritinių situacijų atveju ir kad jos yra pakankamai tvirtos struktūriškai, kad išgyventų orlaivių katastrofas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai (1)