Pertekęs faraonų gyvenimas neapsaugodavo nuo širdies ligų  (2)

Ištyrus Egipto mumijas paaiškėjo, kad daugelio arterijos buvo užkalkėję – peršasi išvada, kad jau senų senovėje net ir prabangiai gyvenę žmonės sirgo širdies ligomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip praneša BBC, JAV ir Egipto mokslininkai ištyrė 22 mumijas Kairo senovės muziejuje ir aptiko užkalkėjusių arterijų ir širdies ligų požymių. Visų mumijų socialinė padėtis buvo aukšta, jos turėjo gerai, įvairiai maitintis.

Rentgenografinį tyrimą apžiūrėjo penki patyrę širdies ir kraujagyslių ligų specialistai. Iš rentgenogramos matyti, kad 16-os iš 22-ių mumijų širdies arterijos po mumifikacijos buvo vienodos. Iš jų devynių mumijų širdies arterija buvo užkalkėjusi. Kitoms mumijos buvo užkalkėjusios dar šešios įvairios arterijos.

Iš aštuonių mumijų, kurios mirė vyresnės nei 45 m., septynių arterijos buvo užkalkėję. Iš aštuonių, mirusių jaunesnių, kraujagyslės buvo užkalkėjusios tik dviem.

Mokslininkai teigia, kad senovės egiptiečiai nerūkė, valgė apdorotą maistą, gyveno sėsliai. Turtingieji vartojo daug mėsos.

Vienas iš tyrime dalyvavusiųjų mokslininkų Gregoris Thomas teigė, jog šie rezultatai rodo, kad jau senovėje žmonės turėjo genetinį polinkį širdies ligoms. O tai, mokslininko nuomone, galbūt skatina nusigręžti nuo šiuolaikinių rizikos faktorių ir iš naujo paieškoti kitų širdies ligų priežasčių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)