„Geležinėje dėžėje“ rasta slapta A.Hitlerio dosjė  (6)

Prancūzijos nacionalinio archyvo direktorė Isabelle Neuschwander atskleidė, kad archyve saugoma slapta, 1924 metais pagal šnipų duomenis sudaryta, Adolfo Hitlerio dosjė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo Prancūzijos dienraštis „Le Monde“, dosjė buvo saugoma vadinamojoje „geležinėje dėžėje“ – seife kartu su pačiais vertingiausiais archyvo dokumentais.

Šiame slaptos informacijos rinkinyje A.Hitleris įvardijamas neteisinga pavarde kaip kažkoks Adolphe'as Jacobas, dirbantis 1920 metais nacistų nusipirktame laikraštyje „Voelkischer Beobachter“ žurnalistu. Dosjė taip pat neteisingai nurodyta A.Hitlerio gimimo vieta ir data. Buvęs Vokietijos diktatorius gimė 1889 metais Braunau prie Ino, tačiau dosjė rašoma, kad jis gimė 1880 metais Pasau.

Dokumente A.Hitleris, kuris tuo metu vadovavo Vokietijos nacionalsocialistinei darbo partijai, vertinamas kaip „nekvailas žmogus ir meistriškas demagogas“ bei „vokiškasis Mussolini“. Dosjė autoriai – Prancūzijos žvalgybininkai – taip pat primena „visiškai žlugusį“ A.Hitlerio mėginimą įvykdyti perversmą 1923 metais, vadinamąjį „alaus pučą“. Dosjė reiškiama nuomonė, kad A.Hitleris šiame perversme buvo tik eilinis vykdantysis asmuo, o jam vadovavo kažkokios politinės jėgos.

Kodėl ši dosjė buvo saugoma tarp pačių istoriškai vertingiausių Prancūzijos dokumentų ir kaip ji ten atsidūrė, I.Neuschwander paaiškinti negalėjo. Kaip pažymi dienraštis, A.Hitlerio dosjė neminima nei archyvo interneto svetainėje, nei naujasiame kataloge, išleistame 2008 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(1)
(2)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: