LHC greitintuve įvyko pirmasis protonų pluoštų susidūrimas  (10)

Nuo praėjusio veikiančio didžiojo hadronų priešpriešinių srautų greitintuvo komanda baigė pradinius bandymus su pavieniais protonų srautais ir žengė sekantį, visų fizikų taip ilgai lauktą žingsnį – išbandė protonų srautų susidūrimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vakar antroje dienos pusėje sėkmingai įvyko mažiausiai 4 protonų pluoštų susidūrimai. Mokslininkai pabrėžia, jog protonų pluoštų susidūrimai jau vyksta LHC veikiant normaliu režimu, tik įgretintų protonų srautų energijos yra labai mažos.

CERN darbuotojai džiaugiasi, jog per pastarąsias kelias dienas jie jau padarė daugiau, nei per praėjusių metų 5 dienų laikotarpį, kuomet pirmą kartą startavo LHC greitintuvas, tačiau dėl gedimo vėliau buvo sustabdytas metų laikotarpiui.

„Tai, kad mes taip toli pažengėme per tokį trumpą laiką, yra labai didelis pasiekimas“, - džiaugėsi generalinis CERN direktorius Rolf Heuer. „Tačiau tuo pačiu turime išsaugoti perspektyvos pojūtį: reikia įveikti dar labai didelį kelią, kol galėsime pradėti numatytus fizikinius eksperimentus“.

Priminsime, jog LHC buvo paleistas penktadienio popiete. Iš pradžių 27 kilometrų ilgio pagrindiniu greitintuvo žiedu pagal laikrodžio rodyklę buvo paleistas pirmasis protonų pluoštas. Pirmadienio rytą priešinga kryptimi buvo nukreiptas antrasis pluoštas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: