LHC greitintuvo paleidimas vėl atidėtas  (9)

Pirmieji protonų pluoštai į Didžiojo hadronų priešpriešinių srautų greitintuvo (LHC) žiedą bus įleisti ne anksčiau, nei šių metų spalio mėnesį, pranešė naujienų agentūra AP.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ji remiasi Europos branduolinių tyrimų centro (CERN) spaudos tarnybos vadovu Jamesu Gilliesu. Anksčiau CERN buvo pranešęs, kad LHC greitintuvas bus paleistas rugsėjo mėnesio pabaigoje, o spalį bus pradėti fiksuoti pirmieji elementariųjų dalelių susidūrimai.

Dabar, pasak J. Gillieso, priimtas sprendimas 2 – 3 savaitėms atidėti planuotą LHC greitintuvo įjungimą. Jo teigimu, taip pasielgta saugumo sumetimais – esą dabar CERN specialistai turi pakankamai daug informacijos apie greitintuvo magnetų sistemos gedimą, ir tai padės išvengti tokios avarijos ateityje.

LHC buvo sustabdytas 2008 m. rugsėjo 19 dieną, tepraėjus vos kelioms dienoms nuo paleidimo. Dėl elektros tiekimo sistemos gedimo įvyko skysto helio nutekėjimas į greitintuvo tunelį. Kai kurios greitintuvo detalės įkaito iki labai didelės temperatūros ir dėl to deformavosi, sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: