Oficialus CERN pranešimas: LHC neveiks iki 2009 metų pavasario  (44)

Europos branduolinių tyrimų centro atstovai (CERN), kaip ir žadėjo, šią savaitę parengė pranešimą apie įvykius Didžiajame hadronų priešpriešinių srautų greitintuve (LHC) ir ateities planus. Paaiškėjo, jog LHC neveiks iki 2009 metų pavasario.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirminiai LHC avarijos tyrimai atskleidė, kad į greitintuvo šaldymo sistemą 3 ir 4 sektoriuje pateko didelis helio kiekis. Specialistų nuomonę tai įvyko dėl elektros jungčių tarp dviejų superlaidžių daleles greitinančių magnetų gedimo.

Tiksli avarijos priežastis bus nustatyta tik po detalios magnetų apžiūros, bet tai kol kas neįmanoma, nes sektoriai atšaldyti iki 2 laipsnių virš absoliutaus nulio. Jie pirmiausia turės būti atšildyta iki kambario temperatūros ir tik tada bus galima ištirti gedimo priežastis ir jį pašalinti. Pasak CERN spaudos pranešimo, reikiamų greitintuvo sektorių atšildymas truks mažiausiai 3 – 4 savaites. Po to, kai bus išaiškintos visos gedimo detalės, CERN žada parengti naują išsamų spaudos pranešimą.

CERN generalinis direktorius Robert Aymar apgailestavo dėl susidariusios situacijos: „susidariusi situacija po labai sėkmingo rugsėjo 10 pirmojo LHC paleidimo bandymo yra neabejotinai didelis psichologinis smūgis. Tačiau sėkmingas pirmasis LHC bandymas parodė, jog LHC statybos ir valdymo komanda yra įdėjusi daug kruopštaus darbo ir pastangų, todėl tikiu, jog ir šią kliūti mes įveiksime taip pat preciziškai ir su atsidavimu.“

Kuomet gedimai bus pašalinti, prireiks dar vieno mėnesio, kad sektoriai būtų atšaldyti iki reikiamos temperatūros. Nors tuomet LHC jau galėtų startuoti, tačiau tuo metu jau turės prasidėti planiniai profilaktiniai darbai. Jau seniau patvirtintame greitintuvo darbo grafike numatyta, kad gruodžio mėnesį jis visada bus išjungiamas profilaktikos darbams, kurie truks visą žiemą. CERN atstovai antradienio vakare patvirtino, kad šio grafiko bus laikomasi nepaisant įvykusios avarijos.

Taigi, į greitintuvą protonų pluoštai nebus paleisti iki pat ankstyvojo pavasario. Tuomet vyks serija testinių paleidimų ir tik po to prasidės pirmieji dalelių srautų susidūrimai.

CERN atstovai pabrėžia, jog tokios sistemos kaip LHC yra technologijų avangardas, daugelyje sričių pasiekęs šiuolaikinės technikos ribas, todėl jose įmanomi įvairiausi nežinomi ar neįprasti gedimai. Tad pradiniame sistemos darbo periode tokios kliūtis netūrėtų gąsdinti ar labai stebinti, tiesiog reikia susitaikyti, jog jų bus, o šalinimas gali užtrukti arba kelias dienas, arba kelis mėnesius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (44)

Susijusios žymos: