Tamsiose vandenynų gelmėse klesti tūkstančiai gyvūnų rūšių  (2)

Pasaulio vandenynuose, gylyje nuo 200 iki 5 000 metrų, kur nepasiekia saulės šviesa, klesti tūkstančių rūšių gyvūnai, paskelbė dešimtmetį gelmes tyrinėjanti tarptautinė mokslininkų grupė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugiau nei 2 000 mokslininkų iš 80 šalių dalyvauja projekte „Jūrų gyvybės surašymas“, kurį planuojama baigti kitų metų spalį.

Mokslininkų komandos, kurios jūrų ir vandenynų gelmes nuo 2000 metų tyrinėja povandeninėmis vaizdo kameromis, sonarais ir kita modernia įranga, iki šiol užregistravo 17 650 jūros gyvūnų rūšių – nuo krabų iki krevečių ir kirmėlių. Visi šie gyvūnai gyvena giliau nei 200 metrų, ten, kur niekada neprasiskverbia saulės šviesa.

Dauguma giliavandenių organizmų minta iš viršutinių vandenynų sluoksnių grimztančiomis organinėmis liekanomis, tačiau kai kurie energijos gauna misdami naftą, sierą ir metaną skaidančiomis bakterijomis, taip pat – iš nuskendusių banginių kaulų ir kitų medžiagų.

Vandenynų biogeografinės informacijos sistemos (OBIS), kurioje kaupiami šio projekto duomenys, vedėjas Edwardas Vanden Berghe sakė, kad didžiausiose vandenynų gelmėse buvo nustatyta gerokai mažesnė rūšių įvairovė, kaip ir buvo tikėtasi.

Tačiau jis pažymėjo, kad OBIS tyrėjai 1 000 metrų ir didesniame gylyje užregistravo 5 722 rūšis.

Gelmių organizmų rūšių inventorizaciją tiesiogiai vykdo 344 mokslininkai iš 34 šalių.

Pasak jų, šis projektas suteikė naujos informacijos apie gyvūnų rūšių įvairovę, gausą ir pasiskirstymą vandenynų gelmėse, kurios anksčiau buvo laikomos itin skurdžiomis buveinėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)