IBM sukūrė mikroschemą žaibiškai širdies ligų diagnostikai  (1)

Bendrovė IBM pranešė pristačiusi naujos kartos mikroschemą, padėsiančią greitai ir lengvai diagnozuoti dažniausią mirties priežastį pasaulyje – širdies ir kraujagyslių ligas. IBM Ciuricho laboratorijose sukurtas testas - mikroschema priklauso taip vadinamiems „Lab on a Chip“ tipo prietaisams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Silicio mikroschemos pagrindu gaminamas testas, panašus į popierinį rankšluostį, sugers mikroskopinį paciento kraujo lašą ir leis gydytojams per kelias sekundes nustatyti ligą ir nedelsiant imtis gydymo.

Ekspertų nuomone, šis išradimas gali išsaugoti milijonus gyvybių visame pasaulyje, nes medikų pastangų gydyti širdies ligas sėkmę dažnai lemia valandos ir minutės.

Pasak IBM atstovų, naująjį testą sudaro sudėtingas mikroskopinių ertmių tinklas. Į jį patekęs paciento mėginys reaguoja su įvairių ligų indikatoriais, todėl kompleksiškai nustatomi ir kiti ligonio negalavimai. Sudėtinga audinių technologija IBM mokslininkų buvo vystoma dešimtmečiais – tai leidžia sukauptą patirtį pritaikyti ir labai atsakingoje medicinos srityje.

IBM išradimas veikia panašiai kaip nėštumo testas, todėl gydytojai ir pacientai galės įsitikinti jo patogiu naudojimu. Be to, testo mėginiui užtenka itin mažo paciento kraujo kiekio – 50 kartų mažiau už žmogaus ašarą, o tyrimo rezultatas bus žinomas per 15 minučių.

Be to, labai svarbi šio testo ypatybė ta, jog kapiliarinėje mikroschemoje nėra judančių dalių (jos yra būtinos tradiciniuose kraujo tyrimo aparatuose - apie tai galite pasižiūrėti šį lietuvišką video siužetą), o tai reiškia, kad įranga turės aukštesnį patikimumo laipsnį.

Išradimą mokslininkai pristatė žurnale Lab on a Chip. Tiesa, kol kas testas išbandytas tik laboratorinėmis sąlygomis - prieš akis ilgi klinikiniai bandymai ir tik tuomet bus aiškios jo tolesnės perspektyvos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)