Atrasta antra mažoji egzoplaneta  (4)

JAV astronomai pranešė atradę antrą mažiausią planetą už Saulės sistemos ribų. HD156668b pavadintos planetos masė yra 4 kartus didesnė už Žemės, teigiama Kecko observatorijos pranešime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atrastoji planeta yra už maždaug 80 šviesmečių nuo žemės, ji sukasi aplink žvaigždę, esančią Heraklio žvaigždyno kaimynystėje. HD156668b buvo aptikta naudojant vadinamąjį radialinio greičio metodą, fiksuojant planetų prasilenkimo metu dėl gravitacijos atsirandantį žvaigždės šviesos spektro pokytį.

Atlikę matavimus JAV mokslininkai nustatė HD156668b masę ir orbitą. Paaiškėjo, kad ši planeta aplink savo žvaigždę apsisuka per 4 dienas.

Pati mažiausia iš žinomų egzoplanetų yra „Gliese 581 e“ – spėjama, jog jos masė siekia beveik 1,9 Žemės masės. Tiesiogiai pamatyti naująją planetą astronomams nepavyko, todėl kol kas neįmanoma tiksliai apskaičiuoti jos dydžio, masės ir tankio. Be to, Gliese 581c į mus pasisukusi tokiu kampu, kad niekada nepraskrieja tiesiogiai priešais savo saulę ir neiškreipia fotonų srauto taip stipriai, kad būtų galima ką nors spręsti apie jos atmosferos sudėtį. Dėl to kol kas labiausiai Žemę primenanti egzoplaneta yra vadinama kodiniu pavadinimu GJ 1214b - nors ji maždaug šešis kartus didesnė už Žemę, gerokai karštesnė ir sudaryta daugiausiai iš vandens, tačiau nuo mūsų nutolusi vos per 42 šviesmečius ir dėl to yra pačios palankiausios sąlygos jos tyrimams.

Mažas egzoplanetas aptikti kur kas sunkiau, nes jų poveikis savajai žvaigždei yra mažesnis. Tačiau tokiose planetose didesnė tikimybė atrasti gyvybės pėdsakų – žinoma, darant prielaidą, kad sąlygos gyvybei tolimajame kosmose turėtų būti panašios į tas, kurios yra Saulės sistemoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: