Kuri iš šių figūrų yra "Kiki", o kuri - "Bouba", arba kas tai yra sinestezija

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Mistė 2010-02-17 15:45
Įdomu, kokie dėsningumai būtų gauti tarp paveikslėlių ir jeigu reiktų rinktis iš pavadinimų bibi ir kouka Tiesiog manau, jog didelę reikšmę turi ne tik priebalsiai, bet ir balsės. Figūrą vadinant kiki man kažkaip didesnę reikšmę turi priebalsiai, tačiau boubos figūrai daugiau įtakos turi balsės. Man labai įdomu, kaip tas sinestezijos reiškinys patiriamas. Sunku įsivaizduoti, kaip pvz išgirdęs kokį nors garsą žmogus kartu pamato jo spalvą. Nors galbūt kaip nors intuityviai ar pan. ir suasocijuočiau spalvas ir garsus, bet tai būtų gan dirbtina ir nebūtų gryna sinestezija. Aš galiu asocijuoti muzikos garsus, skaičius su spalvomis, bet dažniausiai turbūt tokiu atveju remiuosi čakrų sistemos principų (pagal čakroms [kurios gal net neegzistuoja, tačiau kadaise domėjausi] priskiriamas spalvas, garsus ir skaičius).
blizzard 2010-05-15 10:42
o kaip sako kad akli žmonės geriau girdi, tai gal ir čia kas nors panašaus, vienas pojūtis sustiprina kitą..
kionig 2010-05-15 16:35
Eikit nieko cia super duper nera. Butent susitarimo reikalas, pvz as jums uzduosiu klausima, atspekit, kas yra paslepta juodoje dezeje. Tai atsakymu sulauksiu irgi ivairiu ir speliokite kiek jus norit, is tu visu apklaustu bus tam tikras procentas, kurie sakys, kad mano juodojoje dezej nera nieko, kita dalis sakys, kad yra kazkas, o trecia dalis ivardins kitus dalykus, nesusijusius su pirma ir antra grupes nuomones. Taip kad neva cia mokslinis pavidalas suteikia kazkokios imantrybes, nieko perdaug neirodo, nebent zmoniu psichologija pagal stereotipus parodo ir tiek.
emptiminded 2010-09-10 12:56
neseniai atradau, kad turiu garso->į vaizdą sinesteziją. Nestiprią bet vis tiek linksma:) ypač pastebima, kai aplinka be triukšmo ir užsimerkus. Tada po staigaus netikėto garso 'pamatau' blyksnį akyse, lyg kas nufotografuotų su blykste. Man tai visad atrodė natūralu, bet kai pradėjau domėtis pagalvojau kaip čia yra, kad garso informacija virsta vaizdu.. . kitos sinest rūšys nelabai išreikštos, bet jaučiu, kad jų yra ir daugiau:)