Žemės orbitą keičia tamsioji medžiaga?  (17)

Italų fizikas Lorenzo Iorio iškėlė prielaidą, kad šiuo metu fiksuojamą mįslingą Žemės orbitos pokytį gali lemti tamsioji medžiaga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savo argumentus mokslininkas išdėstė straipsnyje apie tamsiosios medžiagos poveikį Saulės sistemos planetų ir palydovų dinamikai. Publikacijai rengiamą straipsnio variantą paskelbė svetainė „arXiv.org“.

Paukščių Tako galaktiką tiriantys astrofizikai mano, kad joje egzistuoja nematomos tamsiosios medžiagos sferoidas – vadinamasis halas. Lorenzo Iorio apskaičiavo, kad, Saulės sistemai judant aplink mūsų galaktikos centrą, ji tolydžio kaups nuosavą šios paslaptingos medžiagos halą, o tamsioji medžiaga pastebimai veiks mūsų planetų sistemos kosminių kūnų orbitas.

Pasak fiziko, Žemės orbita dėl tokio poveikio taps labiau ištempta – jos didysis pusašis didės maždaug po 7 centimetrus per metus. Tai rodo mokslininko apskaičiavimai. Įdomu, kad jų rezultatas gana artimas dabartinių stebėjimų išvadoms: Žemės orbitos didysis pusašis per metus padidėja beveik 15 centimetrų. Tuo tarpu mažasis orbitos pusašis mažėja. Be to, L. Iorio teigia, kad dėl tamsiosios medžiagos poveikio trumpės ir vidutinis atstumas nuo Žemės iki Saulės.

Italų fizikas neseniai nustatė, kad vadinamoji „Pioneer“ anomalija – nepaaiškinamas NASA kosminių zondų „Pioneer -10“ ir „Pioneer-11“ pagreitėjimas išorinėje Saulės sistemos dalyje – nėra susijusi su gravitacija. Jis apskaičiavo, kad kosminius aparatus veikusi nežinoma jėga turi įtakoti ir Neptūno palydovus Tritoną, Nereidę ir Protėją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (17)

Susijusios žymos: