Į kosmosą pakilo Europos nepilotuojamas kosminis laivas  (7)

Sekmadienį iš Kuru kosmodromo Prancūzijos Gvianoje (Guiana Space Centre, Europe's Spaceport, in Kourou, French Guiana) į kosmosą pakilo pirmasis Europos kosmoso agentūros nepilotuojamas krovininis laivas "Žiulis Vernas" (Jules Verne ATV), pirmosiomis balandžio dienomis pasieksiantis Tarptautinę kosminę stotį (TKS). Tai pats didžiausias ir sudėtingiausias Europos valstybių suprojektuotas kosminis laivas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Automatinis krovininis erdvėlaivis (Automated Transfer Vehicle -ATV), kurio bendroji masė siekia beveik 20 tonų, dydžiu prilygstantis Londono dviaukščiam autobusui, į kosmosą pakilo 1 val. 3 min. vietos laiku (kovo 9d. 6 val. 3 min. Lietuvos laiku ) nešamas specialiai jam pritaikytos raketos nešėjos Ariane 5ES. Paprastai tokios raketos naudojamos telekomunikacijų palydovų iškėlimui į orbitą. Tiesa, jų masė yra žymiai mažesnė nei dabartinio krovinio, tačiau ir orbita žymiai aukštesnė. Po keliolikos skrydžio minučių, 270 kilometrų aukštyje laivas sėkmingai atsijungė nuo raketos-nešėjos „Ariane 5“, o po 66 minučių nuo starto cilindro formos laivas išėjo į Žemės orbitą. Nors jo tikslas yra TKS, tačiau prie jos laisvas neskubės. Beveik visą mėnesį orbitoje laivas atlikinės įvairius eksperimentus ir tik balandžio pradžioje priartės prie TKS. Planuojama, jog balandžio 3 d. laivas turėtų susijungti su rusiškąja TKS dalimi, moduliu „Žvaigždė“. Susijungimas įvyks automatiškai padedant GPS navigacinei sistemai ir lazeriniam davikliui. "Žiulis Vernas" iš viso gali gabenti 7670 kg naudingo krovinio. Tačiau kaip pranešama ESA svetainėje, pirmosios misijos naudingas krovinys sudarė 4,6 tonos. Ateityje planuojama užpildyti visą krovinių skyrių. Dabar gi laivas į kosmosą pakėlė 1 150 kg sauso krovinio (maisto atsargų, rūbų, mokslinės aparatūros), 270 kg vandens, 20 kg suspausto deguonies balionų, o likusią dalį sudaro reaktyvinis kuras (dalis jo (856 kg) bus iškrauta TKS stotyje, o likęs kuras bus panaudotas numatytiems manevrams atlikti). Laivo "Žiulis Vernas" skrydis TKS sudėtyje truks daugiau nei keturis mėnesius, po to jis bus išvestas iš orbitos ir nuskandintas "kosminių laivų kapinėse" Ramiajame vandenyne kartu su iš TKS paimtomis įvairiomis atliekomis bei atidirbusia mokslinių tyrimų aparatūra. Krovininis laivas ne tik atliks transporterio funkcijas, bet ir po susijungimo pakoreguos TKS orbitą. „Žiulis Vernas“ yra pirmasis Europos Sąjungos kosminis laivas. Jis tapo pirmuoju penkių laivų serijoje, kuriuos Europos kosminė agentūra sukurs Tarptautinės kosminės stoties (TKS) aptarnavimui.

Kosminio laivo vardas „Žiulis Vernas“ suteiktas neatsitiktinai – garsus Prancūzijos rašytojas Žiulis Vernas buvo pirmasis europietis, aprašęs kosmines keliones. Simboliškai pirmosios misijos metu kosminis laivas į TKS nugabens šio rašytojo pirmojo leidimo knygą „Iš Žemės į Mėnulį“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)