Paskelbtas pirmasis Mėnulio lenktynių dalyvis  (2)

Pamenate, mes rudenį rašėme, jog kartu su X Prize fondu Google kompanija paskelbė apie konkursą privačioms kompanijoms - reikia sukonstruoti mėnuleigį ir nuskraidinti jį į Mėnulį. Priklausomai nuo to kaip seksis – labai gerai ar tik gerai, žadamas prizinis fondas svyruoja nuo 20 iki 30 milijonų dolerių. Po šio konkurso paskelbimo atsiliepimų ir vertinimų buvo labai įvairių. Tačiau kad ir kaip ten būtų, jau paskelbtas pirmasis oficialus konkurso dalyvis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmuoju rimtu pretendentų įveikti iškeltas sąlygas (apie jas mes jau rašėme čia, tad nesikartosime) ir tapti Google Lunar X PRIZE konkurso nugalėtoju pasiryžo internacionalinė komanda Odyssey Moon. Kaip ir reikalaujama sąlygose, tai privataus kapitalo kompanija. Pagrindinis Odyssey Moon biuras įsikūręs Men saloje, nors jos ofisai išdėstyti žymiai plačiau – Toronte, Vašingtone ir Londone. Ši privati kompanija įsteigta Roberto Richardso, taip pat įkūrusio Tarptautinį kosminį universitetą (International Space University), esantį Strasbūre.

Odyssey Moon komanda Mėnuli laiko aštuntuoju kontinentu, turtingu įvairiomis naudingomis iškasenomis, kurias jų manymu būtinai reikia įsisavinti. Ilgalaikis Odyssey Moon tikslas – sumažinti kelionės kaštus į Mėnulį viena eile, o trumpalaikis – laimėti Google Lunar X PRIZE konkursą.

X PRIZE fondas savo spaudos pranešime cituoja Odyssey Moon direktorių tarybos atstovo Ramin Khadem (buvęs palydovinės kompanijos Inmarsat finansų direktorius) žodžius: „Mes einame kartu su talentingais tarptautiniais specialistais (valdančiais ne tik technologijas, bet ir finansus), kurie tiki ilgalaike Mėnulio įsisavinimo perspektyva, duosiančią naudingų vaisių visai žmonijai“. Taip jis priduria, jog kompanija atvira tarptautiniam bendradarbiavimui.

Kiek šie planai utopiniai, kiek realistiški? Peržvelgus partnerių sąrašą, kuris nors ir nedidelis, bet vertas pagarbos, galima tikėtis net ir sėkmės. Pagrindiniai šios tarptautinės sąjungos „banginiai“ yra šie:

  • Kanados kompanija MDA, plačiai žinoma savo beveik tobulais robotais-manipuliatoriais Canadarm ir Canadarm2 (jie juk yra ir garsiųjų NASA erdvėlaivių bei TKS (tarptautinė kosminė stotis) rankos) bei kitais elektronikos ir programiniais sprendimais tiek kosminiams laivams, taip ir antžeminėms reikmėms.
  • Tarptautinė organizacija Planetary Society, jau senokai skelbianti įvairius kosminės tematikos konkursus bei pati intensyviai dalyvaujanti inžinerinėje veikloje.
  • Kanados kompanija Optech, gaminanti kosminius lidarus (LIDAR – lazeriniai prietaisai, skirti nuotoliniu būdu atmosferos parametrams matuoti).
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: