Surastos baltosios nykštukės su atmosferoje vyraujančia anglimi  (2)

Iki dabar kiekvienas astronomijos mėgėjas žinojo, jog 80 % surastų baltųjų nykštukių atmosferoje vyrauja vandenilis, o likusių 20 % - helis. Žinoma, spektrinė analizė aptinka ir daugiau elementų, tame tarpe ir anglies, tačiau jos kiekis paprastai neviršija 0,1 %. Tačiau pasirodo egzistuoja ir tokių baltųjų nykštukių, kurių atmosferoje vyrauja būtent anglis. Tai toks netikėtas atradimas, jog daugelis astronomų iki šiol net nebūtų kalbėję apie tokią galimybę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujųjų žvaigždžių tipą aptiko Arizonos universiteto (University of Arizona) mokslininkas Patrick Dufour kartu su kolegomis iš JAV, Kanados ir Prancūzijos. Tokių žvaigždžių išorinio atmosferos sluoksnio dujos sudarytos ne iš vandenilio ar helio, kaip yra įprasta, o iš anglies.

„Niekas net negalvojo, jog tokie dalykai gali egzistuoti pasaulyje, - kalba Dufour. – Bus nelengva paaiškinti iš kur tokios žvaigždės atsirado“.

Kol kas tyrimų eigoje surastos 8 tokios žvaigždės. Tačiau Dufouro nuomone jų yra žymiai daugiau.

Kuomet žvaigždė savo evoliucijos metu pasiekia virtimo į baltąją nykštukę laiptelį, ji netenka apie 85 % savo masės. Dufouras spėja, jog kai kurios žvaigždės į erdvę „išmeta“ jas supantį helio arba vandenilio dujų sluoksnį. Tuomet gali atsiverti vidiniai sluoksniai, dėl branduolinių reakcijų prisotinti anglimi. Tačiau tai kol kas hipotezė, kurią dar teks įrodyti.

Kokios žvaigždės ypatybės lemia, jog po transformacijos į baltąją nykštukę jos atmosferoje bus vyraujanti anglis – irgi kol kas neatsakytas klausimas. Viena iš hipotezių teigia, jog taip gali nutikti toms žvaigždėms, kurių masė bent 8-10 kartų yra didesnė už Saulės.

Tolesniuose tyrimuose žadama pasitelkti žymiai gelingesnius teleskopus ir surasti daugiau panašių žvaigždžių. O jau po to bus galima bandyti toliau aiškintis žvaigždžių evoliucijos niuansus.

Plačiau apie tai galite perskaityti žurnale Nature publikuotame mokslininkų straipsnyje.

Plačiau: New Type of Dying Star Discovered

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)