Atskleista Neptūno stratosferoje esančio metano pertekliaus paslaptis  (2)

Kodėl tolimiausios Saulės sistemos planetos stratosferoje tiek daug metano? Į šį klausimą astronomai jau seniai ieškojo atsakymo ir tik dėka paskutinių Neptūnos stebėjimų su ESO VLT (Very Large Telescope) mokslininkai priartėjo prie šios kosminės mįslės įminimo. Tarptautinė astronomų grupė naudodamasi ESO VLT pamatė, kad pietinis Neptūno polius daug šiltesnes negu visa likusi planetos dalis. Tai sutampa ir tuo su faktu jog šis regionas pasisukęs į saulę jau 40 metų. Šis atradimas leido suprasti, kaip metanas gali patekti į planetos stratosferą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai pateikė pirmuosius žemai esančio Neptūno atmosferos sluoksnio temperatūrų žemėlapius, kurie rodo, jog pietinis polius sudaro kelią metanui patekti į aukštesnius atmosferos sluoksnius.

„Temperatūra tokia aukšta. jog metano dujos, kurios turėtų būti sušalusios, aukštesniuose Neptūno atmosferos sluoksniuose ( stratosferoje ) gali nutekėti per šį regioną“ - sakė Glenas Ortonas, pagrindinis pranešimo apie rezultatus autorius. „Tai išsprendžia jau ilgai astronomus kankinančią problemą, siekiant suprasti Neptūno stratosferoje esantį metano perteklių.“

Temperatūra šiame regione, bent 10 laipsnių Celsijaus aukštesnė nei likusioje planetos dalyje (vidutinė temperatūra Neptūne yra minus 200 laipsnių Celsijaus ). Pats Neptūnas yra tolimiausia saulės sistemos planeta ir yra 30 kartų toliau nuo Saulės nei mūsų planeta. Neptūną pasiekia 900 kartų mažiau Saulės šviesos, nei Žemę. Nors tai ir nedidelė šviesos dalis, bet tai turi didelį poveikį apšviestai Neptūno atmosferai.

Astronomai išsiaiškino, jog šie temperatūrų skirtumai sutampa su sezonų kaita. Neptūno metai trunka 165 Žemės metus. Pietiniame poliuje dabar vasara, kuri tęsiasi jau 40 metų. Manoma, jog po sezonų kaitos Neptūne metanas nutekės per šiaurinį polių. Tai bus po 80 metų.

„Neptūno pietinis polius dabar pakrypęs link saulės, taip pat kaip ir žemės pietinis polius būna pakrypęs vasaros metu“, paaiškina Ortonas. „Bet Neptūne atšiauri vasara tęsiasi 40 metų ir daug saulės energijos per tą laiką gali sukelti didelius temperatūrų skirtumus, ypač pastebimus tarp regionų su pastoviu saulės apšvietimu ir tų, kuriuose būna įprastiniai dienos ir nakties ciklai.“

Stebėjimai atskleidžia paslaptingas aukštai stratosferoje esančias „karštas vietas“, kurios neturi analogų kitų planetų atmosferose. Astronomai mano, kad šios „karštos vietos“ yra sukeliamos iš giliai kylančių dujų.

Metanas nesudaro pagrindinės Neptūno atmosferos dalies, ją pagrinde sudaro lengvos dujos: vandenilis, helis. Bet metanas aukštutinėje atmosferos dalyje sugeria raudoną saulės šviesą ir atspindi mėlyną, dėl to Neptūnas mums atrodo mėlynas.

Autorius: Retry

Plačiau: A Warm South Pole? Yes, on Neptune!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: