Nežemiški augalai dabinsis visomis vaivorykštės spalvomis  (0)

Nuvykę į kitas planetas su gyvybe(aišku, kai tam bus galimybė) galėtumėme išvysti raudonus medžius, juodus ir purpurinius krūmus, violetinę žolę...Fantastika? Visai ne! Tai rimtų mokslinių darbų rezultatai.

Nensė Kiang (Nancy Kiang) iš Godardo kosminių tyrimų instituto atliko tyrimus, rodančius, kad kitose planetose augalai gali įgyti bet kokią spalvą, išskyrus, galbūt, mėlyną. Idėja paprasta. Fotosintezės procese augalai nebūtinai turi naudotis chlorofilu, o kokia medžiaga jį pavaduos – tai jau evoliucijos reikalas. O čia jau galioja paprasta taisyklė – augalai stengsis sugerti kuo daugiau iš savo žvaigždės atsklindančios šviesos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiang su kolegomis sumodeliavo sąlygas Žemės tipo planetose, besisukančiose apie įvairaus tipo žvaigždes. Fotosintezės pagrindu besivystančių augalų gyvenimui turės įtakos žvaigždės spektrinė klasė, planetos atmosferos cheminė sudėtis, komponentų koncentracija ir kiti parametrai. Augalai, žinoma, prisitaikys sugerti energetiškai labiausiai „maistingą“ spektro dalį. Pavyzdžiui žemės augaluose esantis chlorofilas efektyviai sugeria raudonus ir mėlynus spindulius, atspindėdamas žalius. Todėl pas mus visi augantys augalai yra žali. Neskaitant įvairiaspalvių žiedų ir egzotiškų pavyzdžių. Tuo tarpu augmenija egzoplanetoje, besisukančioje apie raudonąją nykštukę, turėtų būti juoda, nes šio tipo žvaigždės išspinduliuoja labai mažai šviesos ir augalai, norėdami išgyventi, bus priversti sugerti ją visą. Dėl to pačios priežasties mažai tikėtina mėlynos spalvos augalų buvimas - mėlynos spalvos dažnis yra labai didelis, todėl ji perneša ir daugiausiai energijos. Vadinasi augalai sieks sugerti šią šviesą, o ne atspindėti. Įdomu, kad ši ekstravagantiška astrobiologų teorija jau turi ją patvirtinančių faktų. Kai kurie Žemės vandenyse vegetuojantys augalai yra ne žalios, o raudonos spalvos. Neseniai vandenyno dugne, kurio apskritai nepasiekia saulės šviesa, buvo atrastos bakterijos, fotosintezei išnaudojančios geoterminių šaltinių skleidžiamus infraraudonuosius spindulius. Šiuolaikinė technika jau leidžia tyrinėti egzoplanetų spektrus ir, jei kurioje nors iš jų egzistuoja net nepanaši į žemiškąją augmenija, naujos žinios padės pastebėti jos požymius. Tad jei jums pasitaikys proga kokiu nors būdu žvilgtelėti į tolimųjų planetų paviršių, nenurašykite jos vien todėl, jei ten nepamatysite žalios spalvos;)
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: