Kometos galėjo atnešti į Žemę pagrindinius elementus, reikalingus gyvybei atsirasti  (0)

Kokiu būdu pagrindiniai elementai pasiekia besivystančias planetas? Jau rašėme apie pirmųjų žvaigždžių sprogimo sukeltas bangas, apie juodųjų skylių išsviestas dujas, o dabar tenka pakalbėti apie dar vieną galimą variantą - kometas. Kometos galėjo atnešti į Žemę pagrindinius elementus, reikalingus gyvybei atsirasti - tokią išvadą padarė mokslininkai, ištyrinėję kometos dulkes, kurias surinko zondas Stardust iš kometos Wild 2 uodegos. Pasirodė, kad kometose yra daugiau įvairių medžiagų nei manyta, tarp jų ir organinių molekulių, reikalingų gyvybei išsivystyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Stradust zondas buvo išsiųstas tyrinėti kometos 1999 metais, ir, nuskriejęs 4,6 milijardus kilometrų, šiemet grįžo į Žemę su vertingu kroviniu, tiesa, labai nedaug sveriančiu - kometos dulkėmis.

Dr. Scott Sandford iš Nasa Ames tyrimų centro, vadovaujantis grupei mokslininkų, tyrinėjančių šias dulkes, pasakė: 'Žemei besiformuojant, ji buvo tokia karšta, kad bet kokios organinės molekulės negalėjo išlikti. Sudėtingesni organiniai komponentai galėjo atkeliauti iš kosmoso, kuomet ji jau buvo ataušusi. Atrodo, kad šiame procese kometos buvo labai svarbios. Nors mes nežinome, kaip Žemėje atsirado gyvybė, būtų logiška manyti, kad kuo sudėtingesni organiniai komponentai pakliuvo į Žemę, tuo lengviau galėjo išsivystyti gyvybė. Ir atrodo, kad Wild 2 kometoje yra molėkulių, labai panašių į amino rūgštis'.

Pirmieji šio tyrimo rezultatai buvo paskelbti JAV gruodžio 14 d. Geografijos sąjungos susirinkime ir išspausdinti žurnale Nature.

Jeigu tema įdomi, galite taip pat paskaityti apie Didžiojo sprogimo teoriją bei juodųjų skylių įtaką visatos formavimosi procese.

 

Šaltinis: Mokslo Lietuva

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: