Ar dėl užterštumo gimsta daugiau mergaičių nei berniukų?  (12)

Anksčiau nedidelė Aamjiwnaang First Nation rezervate Kanadoje gyvenanti bendruomenė turėjo netgi savo vaikų ledo ritulio komandą. Dabar jos jau nėra. Priežastis gan keista: dėl nežinomų priežasčių čia gimsta daug daugiau mergaičių nei berniukų. Viena numanomų tokio reiškinio priežasčių yra toksinis užterštumas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1200 hektarų plotą užimančiame Aamjiwnaang First Nation rezervate Kanadoje stebimas vaikų lyčių santykio pakitimas yra didžiausias pasaulyje. Santykinis berniukų skaičius čia pradėjo mažėti praėjusio dešimtmečio pradžioje. Mokslininkai nustatė, jog tarpe tarp 1999 ir 2003 metų šioje vietovėje gimė tik 46 berniukai iš 132 įregistruotų gimdymų.

"Jūs pykstate ir rimtai susirūpinate, bandydami sugalvoti tokį reiškinį sukeliančią priežastį", pasakoja vietinės bendruomenės aktyvistė Ada Lockridge. "O po to ateina noras viską išsiaiškinti".

Rezervatą iš trijų pusių supa dešimtys naftos produktų, polimerų ir kitų cheminių medžiagų gamyklų. Šiame plote tekantis upelis užterštas gyvsidabriu ir polichlorinuotu bifenilu. Oro kokybės tyrimai rodo, jog čia yra išleidžiama daugiausia teršalų visoje Kanadoje.

Prieš kelis mėnesius tyrinėtojai atliko papildomus skaičiavimus ir nustatė, jog berniukų kiekis buvo tik 42 procentai iš kūdikių, gimusių tarpe tarp 2001 ir 2005 metų. "Tokio dydžio lyčių santykio persislinkimą reikia vertinti rimtai", teigia tyrimą atlikęs Jim'as Brophy.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (12)