Japonija skatina riboti vaikų naudojimąsi mobiliaisiais telefonais  (1)

Japonijos jaunoji karta taip pamėgo mobiliuosius telefonus su interneto ryšiu, jog vyriausybė nutarė inicijuoti programą, skatinančią tėvus ir mokymo įstaigas riboti šių įrenginių naudojimą vaikų tarpe. Vyriausybės atstovas Masaharu Kuba teigia, jog nerimą kelia tai, kad pradinių ir viduriniųjų klasių mokiniai vis dažniau įtraukiami į nusikalstamą veiklą kibernetinėje erdvėje, praleidžia pernelyg daug laiko susirašinėdami žinutėmis ir elektroniniais laiškais bei patiria įvairius šalutinius per didelio mobiliųjų telefonų vartojimo sukeltus psichologinius efektus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Japonų tėvai duoda mobiliuosius telefonus savo vaikams visiškai nesvarstydami, kokios gali būti pasekmės. Japonijoje mobilieji telefonai tapo brangiu žaisliuku vaikams", teigia Masaharu. Švietimo sferos atstovai jau pateikė prašymus mobiliųjų telefonų gamintojams sukurti įrenginius, turinčius tik kalbėjimosi, GPS (globaliosios palydovinės navigacijos) funkcijas, kadangi jos yra esminės ir padeda užtikrinti vaikų saugumą.

Švietimo ministerijos teigimu, mobiliuosius telefonus turi apie trečdalis japonų šeštokų ir apie du trečdaliai devintokų. Japonijoje dauguma šių įrenginių yra sudėtingi daug galimybių turintys įtaisai, palaikantys didelės spartos 3G interneto ryšį. Kai kurie vaikai praleidžia valandas susirašinėdami elektroniniais laiškais su draugais. Tarp vaikų sparčiai plinta įvairiausi žaidimai, pavyzdžiui, "30 minučių taisyklė" - jei vaikas neatsako į laišką per 30 minučių, jis tampa klasiokų pajuokos objektu. Kiti vaikai tampa internetinių nusikaltimų aukomis. Pavyzdžiui, užfiksuotas atvejis, kai vaikai savo nuotraukas persiuntė internetu nepažįstamiems asmenims, ir vėliau jiems buvo grasinama su tikslu išgauti pinigų.

Mobilieji telefonai yra daug asmeniškesni įrankiai nei asmeniniai kompiuteriai. Tėvams vis sunkiau stebėti, ką vaikai daro su tokia įranga. Dauguma vaikų Japonijoje į mokyklas keliauja didelius atstumus viešuoju transportu, ir mobilusis telefonas yra neišvengiamas pagalbininkas tėvams, norintiems užtikrinti vaikų saugumą. Japonija giriasi palyginti mažu nusikalstamumu lyginant su kitomis išvystytomis šalimis, tačiau kai kurie žmonės išreiškia susirūpinimą, jog internetiniai nusikaltimai gali kelti daug didesnę grėsmę nei manoma.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)