Abejonės dėl delfinų terapijos naudingumo  (3)

Bene populiariausia autizmu sergančių vaikų gydymo priemone pastaruoju metu buvusią delfinų terapiją ėmė kritikuoti kai kurie mokslininkai. Absoliučią tiesą surasti sudėtinga, tačiau atsižvelgti į įvairias nuomones labai naudinga, tad pateikiame kitokį požiūrį į šią terapiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinė banginių ir delfinų apsaugos organizacija neseniai pristatė tyrimą, kuris teigia, kad itin brangus gydymo metodas taikomas pirmiausia komerciniais tikslais, remdamasis vokiečių „die Welt“ rašo „rnd.cnews.ru“. Na, o delfinų terapija „optimistiškai“ aprašyta štai šiame straipsnyje – teisingumo dėlei reiktų pažvelgti iš abiejų pusių.

Tyrimo vadovė Carola Otterstedt sako, kad pacientų, kurie daugiausia yra vaikai, sveikatos būklė po delfinų terapijos pagerėja tik trumpam, o patys delfinai kenčia, laikomi delfinariumuose.

Anot jos, didžiausią pasipiktinimą kelia tai, kad sergančių vaikų šeimoms žadamas „stebuklingas išgijimas“ – už delfinų terapiją prašoma didelės kainos, tačiau niekas neįspėja apie galimą nusivylimą.

Per tyrimą patikslintos abi pagrindinės teorijos, grindžiančios delfinų terapiją. Vienoje teorijų teigiama, kad šis metodas lavina gebėjimą sutelkti dėmesį. Kitoje sakoma, kad jis lavina gebėjimą visiškai atsipalaiduoti. Jūrų biologas ir delfinų specialistas Karstenas Brensingas pastebi, kad teorijos yra skirtingos, viena kitai prieštarauja ir neatlaiko mokslinės kritikos.

C. Otterstedt tvirtina, kad terapija su gyvūnais – tai tik esminio gydymo palaikymas, bet jokiu būdu ne gydymo metodas. Gydymo sėkmė esą priklauso ne nuo biologinės gyvūno rūšies, o nuo jo komunikabilumo ir charakterio.

Išsamesni tyrimai atskleidė, kad bandymai, kai bendraujant naudojami kiti gyvūnai – šunys, avys ir netgi vabzdžiai, gali būti tokie pat veiksmingi. Tačiau jų negalima priskirti gydymo metodams.

Tuo pačiu, remiantis tyrimu, teigiama, kad delfinų terapijai naudojami gyvūnai delfinariumuose patiria didžiulę įtampą ir stresą, o jų mirtingumas yra net 60 proc. didesnis negu laisvėje gyvenančių delfinų.

Nepaisant Europos Sąjungos draudimo importuoti delfinus, paklausa išlieka didelė, o jų gaudymas ir toliau nekontroliuojamas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)