Klimato grėsmė bioįvairovei  (0)

D. Britanijos mokslininkai perspėja, kad ateityje prognozuojamos temperatūros gali sukelti masinį rūšių išnykimą, - skelbia BBC.

Dabartinės temperatūros yra būdingos šiltnamio fazėms ankstyvuoju žemės istorijos periodu, kai išnyko 95 proc. augalų ir gyvūnų. Ekspertai ištyrė sąsają tarp klimato ir įvairovės per 520 mln. metų, per beveik visą fosilijų registravimo laikotarpį. Jie nustatė, kad visuotinė įvairovė yra aukšta šaltaisiais laikotarpiais ir menka šiltųjų periodų metu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mūsų tyrimų rezultatai aiškiai įrodo, kad visuotinis klimatas gali paaiškinti fosilijų kitimą.“

Jorko ir Lydo universitetų mokslininkų studija, publikuota leidinyje „Proceedings of the Royal Society B“ lygina jūros ir sausumos įvairovės duomenis su to paties laikotarpio jūros paviršiaus temperatūromis. Jie nustatė, kad keturi iš penkių masinio išnykimo atvejų žemėje yra susiję su šiltnamio fazėmis (šiltomis, drėgnomis sąlygomis), o ne su ledainės fazėmis (šaltomis, sausomis sąlygomis).

Tai galioja ir didžiausiam masiniam išnykimui žemėje, kuris vyko prieš 251 mln. metų, kai buvo prarasta 95 proc. rūšių.

„Mes blogiausiu atveju galime patirti tai tik ateinančiame amžiuje, tik kelių žmonių kartų gyvenimo metu. Mums reikia sužinoti, kodėl temperatūros ir išnykimai taip siejasi“.

www.balsas.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: