Naujas biologinis cementas stuburo lūžiams gydyti  (2)

Jungtinė mokslininkų grupė iš Belfasto Karališko universiteto (Queen's University Belfast) ir Leedso universiteto (University of Leeds) pristatė naują medžiagą, padedančią išgyventi po sunkių lūžimų ir ypač stuburo lūžio atveju. Tokias traumas žmonės paprastai gauna sunkiose avarijose arba griūnant pastatams ir jų gydymas reikalauja sudėtingų operacijų. Gi naująjį biologinį cementą prie lūžio vietos bus galima pristatyti paprastų injekcijų pagalba.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visai nesenai mokslininkų komanda naujo biologinio cemento tolesniems tyrimams gavo 500 tūkstančių eurų finansavimą iš D. Britanijos techninių ir fizikinių tyrimų tarybos (Engineering and Physical Sciences Research Council — EPSRC). Naujasis biologinis cementas padeda stuburo audinio ir viso organizmo bendrai atsistatymui po sudėtingų traumų.

Iki šiol panašus kaulų cementas buvo naudojamas operacijose, vadinamose vertebroplasty. Tai tokia operacija, kuomet dėl osteoporozės (kaulinės masės mažėjimas, kaulų „retėjimas“) chirurginiu būdu tvirtinamas stuburas. Tačiau tokias traumos, kurios gautos krentant ar dėl kitų stiprių mechaninių pažeidimų, gydyti žymiai sudėtingiau. Tam dar naudojama „agresyvi“ chirurgija, sudėtinga aparatūra ir labai aukštos kvalifikacijos chirurgai. O po operacijos pacientas dar ilgai lieka hospitalizuotas.

Naujo biologinio cemento panaudojimas turėtų šiek tiek palengvinti chirurgų ir kitų gydytojų darbą. Operacijos taps paprastesnės ir greitesnės – vietoj didelių pjūvių pakaks naudoti nedidelio ploto įdūrimu. Tuo pačiu sumažės gijimo laikas ir tokių operacijų kaina.

„Tokias medžiagas į lūžio vietą galima perduoti paprastos injekcijos pagalba, tuo pačiu biologinis cementas pagal sudėti labai panašus į cheminius sujungėjus, esančius žmogaus kaulų struktūroje“ – pasakoja tyrimams vadovaujantis gydytojas Fraser Buchanan.

Gydytojas Ruth Wilcox iš Lindso universiteto, taip pat dalyvaujantis naujo biologinio cemento kūrime, priduria: „Kartais traumų metu stuburas kai kuriose vietose sutrupa, o maži kaulų gabaliukai susilieja su stuburo smegenimis. Iki šiol tokias traumas chirurgai paprastai gydydavo stuburą sutvirtindami metalinėmis plokštelėmis ir sujungimais, tačiau po tokių operacijų pacientai labai ilgai nepasveikdavo“.

Belfasto universiteto spaudos pranešime sakoma, jog ateityje mokslininkų komanda ir tyrinės kitas tvirtinimo medžiagas, pagal savo savybes kiek galima panašesnes į natūralias. Be to, jie tikisi į biologinį cementą įdėti aktyvių reagentų, kurie skatins patį organizmą aktyviau gydyti lūžius.

Biologiniam cementui gaminti panaudojamos medžiagos, panašios į natūralias kaulų medžiagas, yra labai naudingas dar ir ta prasme, jog seniau gamintas cementas po stingimo tampa labai kietas lyginant su aplinkiniais organizmo audiniais. Dėl to paciento organizmas nebesugeba teisingai stuburui paskirstyti apkrovų, ima skaudėti raumenys ir tai gali peraugti į kitus susirgimus.

Deja, autoriai nepateikia naujo cemento formulės. Taip pat neaišku, kuomet jis pateks į pirmuosius klinikinius tyrimus.

Plačiau: Engineers developing new cements to heal spinal fractures

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: