Kalorijų kiekis pagal patiekalo nuotrauką  (0)

Į pagalbą dietologams ir visiems, norintiems kontroliuoti savo racioną įsijungia mokslininkai - kuriama programinė įranga, kuri vien pagal patiekalo nuotrauką galės jums pasakyti verta ar ne šį maistą valgyti. Tokia yra idėja. O kokia realybė? Realybė dar atsilieka nuo šios idėjos, tačiau pirminiai algoritmai jau paruošti ir ištestuoti - nors rezultatai kol kas ne idealūs, tačiau virtuali pagalba renkantis maistą jau prieinama.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kuriamos programinės įrangos pagrindinis tikslas - maksimaliai eliminuoti žmogiškąjį faktorių renkantis maisto patiekalus. Dabar daugelis griežtai besilaikančių dietos žmonių dažnai lankosi pas dietologus, kurie sudarinėja jiems tinkamų produktų sąrašus. Tačiau tai ne tik nelengvina, bet netgi sunkina gyvenimą. Tokie žmonės praktiškai neturi galimybės apsilankyti kavinėse ir restoranuose, nes tiesiog negali įvertinti kiek jų užsisakytame patiekale yra kalorijų ar atskirų sudedamųjų dalių - riebalų, cukraus ir pan. Jeigu tokia programa būtų sukurta, tuomet dietos besilaikantis lankytojas turetų tiesiog nufotografuoti atneštą patiekalą ir nusiųsti nuotrauką į kompiuterį arba internetą. Taigi, vietoj žmogaus-dietologo pilnai pakaktų fotografuojančio telefono ir nešiojamo kompiuterio. Situacija dar labiau supaprastėja, jei telefonas gali jungtis prie interneto - tuomet mobiliojo telefono ekrane iš karto išvysite nusiųstos patiekalo nuotraukos analizę - kalorijų kiekį ir net svarbiausias sudedamąsias dalis: riebalus, cukrų, baltymus, angliavandenius ir t.t

Tačiau visai tai kol kas tik projekto tikslas. Tokios programos kurimu užsiima Indianos valstijoje esančio Perdiu universiteto mokslininkai. Pagal kokius kriterijus programa nustato maisto sudėtį? Kadangi jokia cheminė analizė nedaroma, tenka pasikliauti tik vizualine apžiūra. Tam mokslininkai į talką pasikvietė maisto specialistus, kurie pagal patiekalo išvaizdą sugeba nusakyti jo sudėtį. Tačiau pasirodė, jog ir jie ne visada sugeba tiksliai įvertinti maisto kokybę. Tad nėra abejonių, jog ne visada tą geba padaryti ir pacientus konsultuojantys dietologai.

Todėl ši programa ir turės sumažinti žmogiškąjį faktorių iki minimumo. Jos kūrimą remia JAV Nacionalinis sveikatos institutas. Tikimasi, jog programinė įranga, nepavaldi žmogiškajam faktoriui, leis sumažinti klaidų kiekį įvertinant maisto kokybę. Visgi, kol kas pirmosios programos versijos šių klaidų daro dar daugiau.

Programą kuriantys mokslininkai pripažįsta, jog priešakyje dar labai daug darbo. Programa turėtų dirbti taip tiksliai, jog iš nuotraukos galėtų atskirti jaunienos mėsą nuo riebesnės kiaulienos. Be to dabartinės programos versijos niekaip nesusidoroja su vienodo tipo maistu - algoritmas labai dažnai supainioja vieną kavos puodelį su dviem arba vieną dešrelę su visu kilogramu.

Tikimasi, jog galutinė programos versija ne tik padės nustatyti maisto sudėtį, bet ir patars, kurie iš patiekale esančių produktų sveikesni, o kurie labiau kenkia sveikatai. Mokslininkai tikisi, jog ši programa padės daug daugiau, nei dabar dietologų sudarinėjamas sveikų produktų sarašas, vėliau papuolantis į įkyrias reklamas. Dabartinė situacija anot mokslininkų tapo kone tragiška dietomis besidomintiems statistiniams gyventojams - jie tiesiog nebesusigaudo, kokie produktai iš tikro yra sveiki, kurie ne ir kada kokį produktą vertėtų rinktis. O ši programa kiekvienam žmogui atskirai paaiškintų ar patiekalas, kurį jis ruošiasi sudoroti, yra sveikas ar ne.

Mintis ganėtinai graži ir net naudinga, bet... savimonės ir savarankiškumo tikrai neskatinanti. Įdomiausia, jog kuo daugiau mūsų gyvenime protingų technologijų, tuo mažiau mes patys būname protingais...

Plačiau: Американцы научат компьютер считать калории по фотографии блюда

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: