Klaidinanti kremų nuo saulės apsauga  (0)

Pasak amerikiečių dermatologų ekspertų grupės, kremų nuo saulės nudojimas visiškai nepanaikina rizikos vieną dieną išsivystyti piktybinei melanomai (odos vėžiui). Netgi bijomąsi kad jie gali turėti kaip tik priešingą poveikį...

Ryšys tarp ilgo buvimo saulėje ir greitesnio odos senėjimo šiandien yra jau aiškiai nustaytas ir moksliškai pagrįstas. Piktybinė melanoma, pavojingiausia iš odos navikų, galimai netgi mirtina, yra baisi to pasekmė. Ir visdėlto, daugelis žmonių tęsia deginimąsi saulėje, būdami įsitikinę apsauga, kurią jiems turėtų suteikti dosniai priteptas nuo saulės kremas.

Visdėlto tyrimai, nors ir rodantys kad šių produktų sudedamosios dalys apsaugo odą nuo pirminio saulės įdegio ar priešlaikinio senėjimo, sustabdo apgamų atsiradimą vaikams, akivaizdžiai parodo jog visiškai nesumažina melanomų atsiradimo rizikos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tam yra daugelis priežasčių. Visų pirma, deginimosi saulėje megėjai neišsitepa tolygiai viso kūno, bet teikia pirmenybę kai kurioms jo dalims, arba dėl to kad suvienodintų įdegį, arba todėl kad jas yra lengviau pasiekti. Be to, produkto naudojimas nėra pakankamai reguliarus. Ir pagaliau, svarbiausia - klaidingas saugumo jausmas, padrąsinantis žmones pasilikti daug ilgiau prieš saulę, negu kad to reikalautų pats paprasčiausiais atsargumas. Tai paaiškinama tuo, jog esanti apsauga nuo UV spindulių neleidžia kūnui nudegti, tad liekama saulėje daug ilgiau, nei kad būtume likę neišsitepus kremu, o kremui neturint apsaugos prieš melanomų atsiradimą, suteikiamos didesnės palankios aplinkybės odos vėžio atsiradimui. Taigi, anot mokslininkų, vienintelė tikra apsauga prieš piktybinės melanomos atsiradimo riziką, lieka drabužis. Bet visų pirma reikia kad jis atitiktų tam tikrus kriterijus. Spalvotos medvilnės palaidinės nešiojimą galima prilyginti buvusiai nustatytai kremo naudojimo, su indeksu 10, apsaugai. Efektyvesniam apsisaugojimui reikia prisiminti vilną (taip, taip, vilną, priešingai nei daugelis mano, labai vėsinančiai veikiančią. Dykumų gyventojai tai kuo puikiausiai žino), džinsines medžagas, polysterį (nors šilumos pralaidumo prasme jis dažniausiai nepatartinas), bei tankiai megztas medžiagas, kurios teikia pakankamą bajerą nuo saulės spindulių. Pasaulyje kas dešimt metų dvigubai padaugėja piktybinės melanomos atvejų. Mažiau nei ketvirtadalį atvejų liga pasireiškia jau buvusiame įgimtame apgame, visais kitais, t.y.didžiajai daugumas atvejų, sveikoje odoje. Melanoma odos piktybinių navikų struktūroje užima 11%, tačiau nuo jos miršta 75% odos piktybiniais navikais sergančių pacientų. Teigiama, jog tai agresyviausia odos vėžio forma. Lietuvoje iš 100 tūkst. suserga 3 vyrai ir 4,3 moters. Panaši situacija ir kitose Baltijos šalyse. Be to pastebima, kad vis daugiau šia liga suserga jaunesnio amžiaus žmonių. Piktybinės melanomos gydymas dažniausiai remiasi chirurgija ir pataria visišką pavojingos zonos pašalinimą. Vėliau galimos metastazės gydomos arba nauja chirurgine intervencija, arba chemoterapija. ATMINKITE: - Vaikų, esančių mažiau nei dešimt metų amžiaus, ilgesnis buvimas saulėje, ypač jei jis pasireiškia nudegimu, dvigubai didina galimą melanomos atsiradimo riziką. Oda to neužmiršta niekada ! - Didesnė rizika yra įgimta jei anksčiau giminėje buvę tokių atvejų. - Šviesaus gymio asmenims, kurie sunkiai įdega arba iš viso neįdega, yra didžiausia grėsmė. - Ant kūno esantis 2 mm apgamas padidina melanomos atsirdimo riziką 4 – 5 kartus. - Deginimąsis be griežtos kontolės dirbtiniais UV spinduliais sukelia taip pat melanomos atsiradimą.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: