Estijoje pristatytas didžiausias visų laikų antropologinis tyrimas  (0)

Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas kreipėsi į Genografijos projekto tarptautinę komandą, susirinkusią į projekto metinę konferenciją, kuri praėjusią savaitę įvyko Taline. 2005 m. startavusio Genografijos projekto tikslas – ištirti žmonių migravimo istoriją ir atsakyti į vis dar neturinčius atsakymų klausimus apie genetinę žmonijos įvairovę, kaip tyrimo įrankį naudojant DNR


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taline buvo susirinkę mokslininkai iš vienuolikos pasaulinių tyrimo centrų, kurie iš vietinių ir tradicinių bendruomenių renka informaciją, padedančią suprasti, kokiais maršrutais žmonės paplito po Žemę, pradėję savo kelionę Afrikoje prieš 60 000 metų. Šis projektas – tai penkerių metų trukmės pelno nesiekianti pasaulinė „National Geographic“ ir IBM iniciatyva, kurios tikslas – remiantis genetika rasti atsakymus į pasaulinio masto antropologinius klausimus.

Nors Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas dėl pastarųjų tarptautinių įvykių negalėjo atvykti į National Geographic Taline surengtą viešą paskaitą, jis atsiuntė savo palaikymo laišką, kurį perskaitė garsus Estijos mokslininkas dr. Andres Mestpalu. „Viskas prasidėjo Afrikoje: viena iš Genografijos projekto žinių yra ta, kad mes visi iš esmės panašūs. Šis faktas turi mus sujungti, leisti pasijusti artimesniais ir mokyti mus žmogiškumo”, - sakė dr. Mestpalu, skaitydamas Prezidento laišką sausakimšoje Talino Nacionalinės viešosios bibliotekos, kurioje vyko paskaita, salėje.

Į Estijoje vykusią metinę konferenciją atvyko svarbiausi projekto mokslininkai; tarp jų – „National Geographic“ tyrėjas rezidentas ir Genografijos projekto direktorius Dr. Spencer Wells, IBM vyriausiasis skaičiavimo biologas Ajay Royyuru, o taip pat Eurazijos, Vakarų Europos, Šiaurės Amerikos, Pietų Amerikos, Vidurio Rytų ir Šiaurės Afrikos, Afrikos Sacharos, Indijos, Pietryčių Azijos ir Okeanijos pagrindiniai tyrėjai ir jų komandos. Taip pat konferencijoje dalyvavo projekto patarėjų tarybos atstovai, tarp jų – lingvistas Merritt Ruhlen, archeologas lordas Colin Renfrew ir filosofas Simon Longstaff.

„Didžiuojamės galimybe šiais metais susitikti Estijoje – šalyje, persisunkusioje istorija ir pirmaujančioje šiuolaikiniuose genetikos tyrimuose“,– sakė Dr Wells. – „Šių metų konferencijoje aptarėme naujus įspūdingus rezultatus, kuriuos pristatė mūsų tarptautinės tyrėjų komandos. Genografijos mokslininkai pernai keliavo po visą pasaulį ir dirbo su žmonėmis iš atokiausių vietovių, tokių kaip Arunachal Pradesh kalnai Indijoje, Pietų Afrikos kaimeliai, Peru Amazonė ir Papua Naujosios Gvinėjos salos. Šioje konferencijoje siekiame įvertinti, kiek pasistūmėjome tirdami žmonijos migraciją senovėje, ir pasidalyti savo išvadomis su visuomene.“

Estijos Mokslų akademijos prezidentas, Dr. Richard Villems sakė: „Džiaugiamės čia, Taline, matydami savo draugus ir kolegas iš Geografijos konsorciumo; ir turėdami galimybę padiskutuoti apie paskutinius mūsų mokslo srities atradimus. “

Genografijos projekte svarbiausia yra dalyvauti: dalyvaudamas jame kiekvienas žmogus gali sužinoti apie savo protėvių istoriją, naudodami savo DNR. Iki šiol tyrime dalyvavo virš 265 tūkst. žmonių iš viso pasaulio, suteikdami vertingų duomenų apie tai, kas yra žmonija ir kokiais maršrutais ji migravo. Genografijos projektas skatina visų šalių visuomenes, mokslininkus ir studentus naudotis augančiu Genografijos informacijos tinklu, kuriame patalpinta medžiaga gali atvirai naudotis viso pasaulio mokytojai ir dėstytojai.

Be to, Genografijos projekto komanda aptarė Genografijos Paveldo fondo projektus ir iš viso pasaulio gautas vietinių ir tradicinių bendruomenių, siekiančių išsaugoti kultūrinį paveldą, paraiškas. Parama suteikta Tanzanijoje gyvenantiems bušmenams, siekiantiems išsaugoti teritorijas, kurioms gresia pavojus; taip pat Jagnobi tautos, gyvenančios Tadžikistane, kalbos išsaugojimo projektui; paremtas Siera Leonės poezijos projektas, kuriuo atkuriama ir dokumentuojama vieno kaimelio istorija o jaunimas supažindinamas su gyvenimu prieš karą; taip pat kelionė kanojomis Jūkone, Kanadoje, kurioje pagyvenę žmonės ir jaunimas iš 64 Aliaskos ir Kanados senbuvių genčių mokėsi dalytis tradicine išmintimi ir spręsti ekologinių grėsmių šioms bendruomenėms keliamas problemas.

Apie projektą

Genografijos projektas, kurį 2005 m. inicijavo „National Geographic“ ir IBM padedant Waitt šeimos fondui, yra penkerių metų trukmės pasaulinio masto tyrimas, kuriame DNR pagalba siekiama atsekti žmonių paplitimą mūsų planetoje. Didžiausia pasaulinė DNR pavyzdžių kolekcija, vykdant projektą surinkta iš šimtų tūkstančių tyrimo dalyvių visame pasaulyje, analizuojama siekiant atsekti žmonijos kelią iš Afrikos, pradėtą prieš daugiau kaip 60 000 metų. Projekto branduolys yra pasaulinis vienuolikos regioninių mokslininkų komandų, besilaikančių bendros etinės ir mokslinės schemos ir atsakingų už DNR pavyzdžių rinkimą bei analizę savo regionuose, konsorciumas. Visuomenės nariai gali dalyvauti projekte įsigydami viešojo dalyvavimo rinkinį Genografinio projekto internetinėje svetainėje, kurioje jie taip pat gali pateikti savo genetinius rezultatus didėjančiai projekto duomenų bazei. Lėšos, surinktos parduodant minėtus rinkinius, yra panaudojamos tyrimo tikslams, o taip pat kaupiant Paveldo fondą vietinių bendruomenių inicijuojamiems kalbos atgaivinimo ir kultūriniams projektams. Duomenų rinkimo tyrimus remia Waitt šeimos fondas; tyrimus laboratorijose remia „Applied Biosystems“. Norėdami sužinoti daugiau, apsilankykite www.nationalgeographic.com/genographic.

Apie „National Geographic“

„National Geographic“ draugija – viena iš didžiausių pasaulyje ne pelno siekiančių mokslo ir švietimo organizacijų. Draugija įkurta 1888 m., siekiant „kaupti ir skleisti geografijos žinias”, ji stengiasi paskatinti žmones rūpintis savo planeta. Draugija kas mėnesį pasiekia virš 325 mln. žmonių visame pasaulyje, leisdama savo oficialųjį žurnalą „National Geographic“ ir kitus žurnalus, o taip pat transliuodama laidas „National Geographic“ televizijos kanalu, leisdama dokumentinius televizijos filmus, muziką, radijo laidas, filmus, knygas, DVD, žemėlapius, rengdama parodas, mokyklų leidybines programas, interaktyvias priemones ir kitas prekes. „National Geographic“ jau parėmė virš 9000 mokslinių tyrimų, išsaugojimo projektų, ji remia švietimo programą, kuria siekiama geografinio raštingumo. Norėdami sužinoti daugiau, apsilankykite svetainėje www.nationalgeographic.com.

Apie IBM

IBM yra didžiausia pasaulyje informacinių technologijų bendrovė, daugiau nei 80 metų užimanti lyderės vietą tarp padedančiųjų tobulėti verslui. Bendrovė nuo seno kuria inovacijas visuomenės labui, o paskutiniu metu inicijavo nemažai didelių tyrimų, skirtų daugeliui „didžiųjų mokslo iššūkių“ įveikti; tarp šių projektų yra ir šachmatais žaidžiantis kompiuteris „Deep Blue“, ir baltymų jungimosi tyrimai su „BlueGene“, greičiausiu pasaulio superkompiuteriu. „IBM Research“ yra didžiausia pasaulio informacinių technologijų tyrimų organizacija, vienijanti daugiau kaip 3000 mokslininkų ir inžinierių, dirbančių aštuoniose laboratorijose, šešiose šalyse. Norėdami apie IBM sužinoti daugiau, apsilankykite svetainėje www.ibm.com.

Apie Waitt šeimos fondą

Waitt šeimos fondo, 1993 m. įkurto bendrovės „Gateway Computer“ įkūrėjo ir dabartinio valdybos pirmininko Ted Waitt ir jo žmonos Joan iniciatyva, dėmesio centras yra žmonijos praeitis, dabartis ir ateitis. Konkrečiai fondas remia projektus, kuriais siekiama ištirti mūsų praeitį, kad būtų galima daugiau suprasti apie tai, kokie esame dabar, ir atskleisti neišnaudotas ateities galimybes. Norėdami sužinoti daugiau apie Waitt šeimos fondą, apsilankykite svetainėje www.waittfoundation.org.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: