Papildyta. Sėkmingai pašalintas vienas LHC gedimas, bet pastebėtas kitas  (22)

Kaip ir buvo planuota, LHC inžinieriams pavyko pagal planą pašalinti elektros grandinės gedimą LHC aušinimo sistemoje ir ši grandiozinė mašina vėl buvo pradėjusi veikti, tačiau paskutiniame, 34-ajame sektoriuje pastebėtas aušinimui naudojamų helio dujų nutekėjimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Priminsime, jog šią savaitę LHC buvo laikinai sustabdytas, pastebėjus, jog įvyko gedimas magnetų aušinimo sistemoje. Pasak CERN pranešimo spaudai, sugedo vienas iš elektros grandinės transformatorių, dėl ko atsijungė dviejų aušinimo sektorių kompresoriai. Tai lėmė, jog temperatūra nuo 20 K (-2710 pagal Celsijaus skalę) pakilo iki 4,50 K (-268,50 pagal Celsijaus skalę). Iš pirmo žvilgsnio nedideli temperatūros svyravimai tokiame įrenginyje įneša didžiulius nuostolius, tad LHC darbas buvo laikinai sustabdytas.

CERN spaudos pranešime pranešama, jog remonto darbai atlikti sėkmingai ir 30 tonų sveriantis transformatorius jau pakeistas.

Neilgai trukus pasirodė naujas ir trumpas CERN spaudos pranešimas, kuriame sakoma, jog elektros grandinės gedimas nebuvo vienintelis. Spėjama, jog dėl magnetų sąveikos susiformavo didelės srovės ir įvyko kita avarija – pastebėtas mechaninis pažeidimas aušinančių helio dujų sistemoje. Dėl to helio dujos po truputi veržiasi į išorę. Kol kas lieka neaišku, kuris gedimas įvyko pirmas, bet gali būti, jog transformatorius sugedo būtent dėl magnetuose išaugusios srovės.

Anot CERN atstovo James Gillies, ekspertai šį pažeidimą aptiko nusileidus į 27 kilometrų ilgio požeminį tunelį po Šveicarijos – Prancūzijos siena. CERN atstovai tvirtina, jog jokio rimto pavojaus žmonių gyvybėms nebuvo ir nėra, o tokio tipo gedimai dalelių greitintuvuose pasitaiko labai dažnai.

Kol kas išsamių ir tikslių duomenų apie įvykusią avariją dar neturi ir patys CERN inžinieriai – šiuo metu vyksta tyrimo darbai, tačiau panašu, jog šis remontas užtruks žymiai ilgiau ir gali tęstis apie 2 mėnesius. Paprastai kituose dalelių greitintuvuose tokie remonto darbai užtrunka apie kelias dienas, tačiau LHC atveju naudojamos labai žemos temperatūros (20 K), todėl ilgėja laiko tarpas sektorių atšildymui (kitaip neįmanomi remonto darbai) ir atšaldymui.

Išsamesnį pranešimą apie įvykius CERN atstovai žada pateikti ateinančią savaitę.

Kaip jau ir rašėme ankstesnėje naujienoje CERN atstovai dėl gedimo labai nesistebi ir aiškina, jog jų dar gali pasitaikyti ne taip ir mažai. Vien jau todėl, jog LHC yra be galo didžiulis įrenginys, tik pradėjęs darbą. Tačiau dėl to neverta baimintis, nes sistema vis dar testuojama ir dirba tik daliniu pajėgumu. Visas galingumas bus pasiektas ne anksčiau kaip 2009 metų pavasarį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (22)

Susijusios žymos: