Kompaktiški branduoliniai reaktoriai rinkoje pasirodys 2013 metais  (16)

Kompanija "Hyperion Power" savo planus sukurti ir pardavinėti kompaktiškus portabilius branduolinius reaktorius pirmą kartą paskelbė praėjusiais metais, tačiau dauguma žmonių į juos numojo ranka kaip į mokslinę fantastiką. Nepriklausomai nuo to, kiek tai išties realu, pati kompanija atrodo rimtai pasiruošusi šį projektą paversti realybe. "Hyperion Power" vadovas John'as Deal'as atskleidė, jog jie nusiteikę savo pirmuosius masinei rinkai skirtus produktus pristatyti 2013 metų birželį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jis taip pat atskleidė kai kuriuos įdomesnius sistemos faktus. Jėgainėje bus naudojamas unikalus kuras - urano hidridas (cheminė formulė UH3). Uranas bus mažai sodrintas - turės tik apie 10% urano izotopo-235, o likusią dalį sudarys izotopas U-238. Palyginimui, karinėje pramonėje naudojamas 98% sodrumo uranas. Kompanijos vadovas taip pat teigia, jog vieno reaktoriaus, maitinančio 20000 namų 8-10 metų, sukurtos atliekos tilps į futbolo kamuolio dydžio rezervuarą. Palyginimui, tą patį laikotarpį naudojant ekvivalentų kiekį anglies ir gamtinių dujų, vienam vartotojui tenkančios atliekos (įskaičiuojant CO2 emisijas) būtų tūkstančius kartų didesnės. Žinoma, atliekos visvien būtų radioaktyvios, tačiau kompanija "dėl saugumo priežasčių" neatskleidžia, kaip jos būtų nukenksminamos. John'as Deal'as tikina, jog jos nebūtų užkonservuojamos, ir reaktoriuje bus numatytas vienokio ar kitokio tipo atliekų perdirbimo mechanizmas.

Pirmosios versijos reaktorių kompanija tikisi parduoti apie 4000. Kiekvienas jų galės pagaminti apie 70 megavatų terminės arba 30 megavatų elektrinės energijos, svers 15-20 tonų ir kainuos 25-30 milijonų dolerių. Kompanija teigia, jog tokie komerciniai tikslai yra visiškai realūs, nes dabartinės rinkos poreikis jų vertinimu yra apie pusė milijono tokių įrenginių.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)