Į kosmosą veržiasi ir privačios kompanijos (Video)  (9)

„SpaceX“ pateko į istoriją: šios kompanijos sukurta raketa pasiekė kosmosą. Po trijų nesėkmingų bandymų kompanija, įkurta Elono Musko, sutvarkė visas bėdas, susijusias su savo „Falcon 1“ raketomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Raketos pakilimas buvo transluojamas gyvai iš Kvažalinų rifo ramiojo vandenyno pietuose. Kameros, sumontuotos ant erdvėlaivio korpuso parodė tolstančią mūsų planetą ir numetamą išnaudotą pirmosios pakopos raketą.

Pirmosios pakopos raketos atskyrimas buvo pats įtempčiausias momentas – praeitas bandymas sužlugo būtent šioje vietoje.

Šis įvykis – didžiulis pasiekimas privačioms kosminėms įmonėms. Jo reikšmingumas prilygintinas 2004 metų suborbitiniam „SpaceShipOne“ skrydžiui.

„Falcon 1“ pirmasis bandymas 2006 metais truko mažiau nei minutę, antrasis skrydis – septynias su puse minutės, o trečiasis – vos tris.

„Falcon 1“ raketa yra dviejų pakopų: ją į orbitą išneša du reaktyviniai varikliai, sukurti pačios „SpaceX“ ir varomi skystu deguonimi prisodrintu raketiniu kuru. Pirmosios pakopos, kuri gali būti naudojama daug kartų, variklis – „Merlin 1C“, iš dalies panašus į variklį, naudotą „Apollo Lunar Lander“, o antrosios, vienkartinės – „Kestrel“, gerokai silpnesnis ir paprastesnis.

Šalia „Falcon 1“ „SpaceX“ kompanija kuria kitą dviejų pakopų sistemą – „Falcon 9“. Sistema, kuri kainuos daugiau, nei 35 milijonus JAV dolerių, galės į orbitą iškelti 9900 kilogramų svorio krovinį. Kompanija taip pat planuoja „Falcon 9“ modifikaciją, kuri leis į orbitą iškelti dar sunkesnį krovinį ir turės kabiną „Dragon“, skirtą kosmonautams.

„Ketiname „Falcon 9“ iškelti į orbitą jau kitais metais,“ – teigia Muskas – „kompanijos laukia didi ateitis“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: