Marse sninga, nustatė NASA zondas  (18)

Marso grunto cheminę sudėtį tiriantis zondas „Phoenix Mars Lander“ pirmą kartą Raudonosios planetos tyrimų istorijoje užfiksavo iš debesų krentančias snaiges, praneša NASA.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Phoenix Mars Lander“ programos pranešime sakoma, kad zondo lazerinis prietaisas, skirtas atmosferos ir planetos paviršiaus sąveikai tirti, maždaug 4 kilometrų aukštyje virš „Phoenix Mars Lander“ užfiksavo sniego debesis. Stebėjimų duomenys rodo, kad snaigės išgaruodavo dar prieš pasiekdamos žemės paviršių.

„Nieko panašaus Marse iki šiol nebuvo matyta, – pranešime cituojamas Kanados mokslininkų sukurtos „Phoenix“ meteorologinės stotelės tyrimų programos vadovas Jimas Whiteway‘us. – Mes tęsime stebėjimus ir tikimės, kad galbūt pavyks užfiksuoti, kaip snaigės pasiekia žemę.“

„Phoenix Mars Lander“, kurio misija buvo suplanuota 3 mėnesiams, veikia jau 5. Tačiau dėl prasidėjusios žiemos saulė vis dažniau pasislepia už horizonto, ir su kiekviena diena saulės fotoelementai gamina mažiau energijos. NASA atstovų teigimu iki spalio pabaigos energijos jau bus per mažai, kad būtų galima naudoti mechaninę zondo ranką. Manoma, kad iki Naujųjų metų „Phoenix Mars Lander“ veikla dėl energijos trūkumo bus sustabdyta. Mokslininkai iki to laiko bandys aktyvuoti zonde įrengtą mikrofoną, kad galėtų įrašyti ir perduoti į Žemę Marso garsus.

Pačius Marso debesis galite pažiūrėti šioje naujienoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (18)

Susijusios žymos: