Kuriamas įrenginys, galintis siurbti anglies dvideginio emisijas tiesiai iš oro  (10)

Maždaug pusė mūsų sukuriamų anglies dvideginio (CO2) emisijų gaunamos ne iš didelių bei mažų gamyklų ar elektrinių, teigia Kalgario Universiteto mokslininkai. Jų nuomone, kitą pusę emisijų sukuria smulkūs šaltiniai, tokie kaip automobiliai, namų šildymo sistemos bei orlaiviai. Klimatologijos specialisto David'o Keith'o vadovaujama tyrinėtojų grupė kuria technologiją, kuri galėtų susiurbti išsklaidytą anglies dvideginį tiesiog iš oro.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

CO2 yra viena esminių globaliojo klimato šiltėjimo procesą skatinančių dujų. Jas į orą išmetame kiekvienas - važiuodami automobiliu, kūrendami židinį ir panašiai. Tiesa, vienam žmogui tenkantis emisijų kiekis yra palyginti nedidelis, tačiau įvertinus žmonių kiekį pasaulyje skaičiai tampa įspūdingi.

Kalgario Universiteto kuriamo įrenginio principas pagrįstas CO2  reakcija su natrio hidroksidu. Į siurblį įtraukiamas oras, kurio anglies dvideginis sureaguoja su natrio hidroksidu. Tada gauta medžiaga perleidžiama dar per keletą tarpinių chemikalų, kol galiausiai gaunamas grynas anglies dioksidas. Dujas galima transportuoti vamzdžiais į neutralizavimo gamyklas. Tiesa, kur dujos bus neutralizuojamos kol kas neaišku. Natrio hidroksidas panaudojamas pakartotinai - jis grąžinamas atgal į mašiną.

Mokslininkų teigimu, toks siurblys galėtų "sugauti" apie toną anglies dioksido suvartodamas mažiau nei 100 kilovatvalandžių energijos. Tai reiškia, jog susiurbiamų dujų kiekis yra apie 10 kartų didesnis nei tas, kuris išskiriamas gaminant aparato veikimui reikalingą energiją. Tiesa, tyrinėtojai pripažįsta, jog tiek įrenginys, tiek jo eksploatacija yra kol kas per brangūs, kad jį būtų galima naudoti praktiškai plačiu mastu. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)