Galvosūkis fizikos teoretikams: eksperimento metu pavyko perduoti informaciją greičiau nei šviesos greitis

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Anonymous 2008-10-10 16:19
Su visa pagarba šiam žmogui tenka pripažinti, kad vėlesni jo darbai buvo atitolę nuo mokslo del perdėto susidomėjimo religoja. Einšteinas ženkliai prisidėjo prie kvantinės mechanikos atsiradimo, bet vėliau ją ėmė kritikuoti iš religinių pozicijų ir nuo to laiko nieko daugiau nebesukūrė. Žinoma, tai ką sukūrė Einšteinas dar būdamas sveiko proto ženkliai atsveria tą vėlesnį atotrūkį nuo mokslo ir niekas jo del to nekaltina, čia buvo jo asmeninis pasirinkimas.
Andrius.V 2008-10-10 18:00
kvantinė mechanika. Antraip kv. mechanika nevienareikšmiškai nuo Planko prasidėjo - kai kurie linkę pradžia laikyti katodinių spindulių atradimą prieš 170 metų, arba juodo kūno spinduliavimo problemos iškėlimą prieš 150 metų Bet ne apie tai diskusija.
Jogundas 2008-10-10 18:03
Andriau, aš nesupratau, ką reiškia "modernioji kvantinė mechanika", tai tiesiog praleidau žodį "modernioji" Atsiprašau.
Andrius.V 2008-10-10 18:17
nu savotiškas pasakymas, sutinku. Beje, sveikas prisijungęs prie portalo diskusijų (jei ne laikainai), geros galvos čia itin reikia
Jogundas 2008-10-10 18:22
Ačiū už komplimentą, tavo paties - ne blogesnė! Mano laikinumas toks - kai pamatau, kad straipsnyje nesąmonės, tai bandau pakomentuot link tiesos ir tiek.
sz520qm 2008-10-10 18:33
Jogundai, gal žinai.. Ar kai yra kvantinis surištumas du fotonai dalijasi kažkaip vieną banginę funkciją, pagal kurią, galima parodyti, kad jie surišti ir jei vienas įgaus vieną reikšmę, tai kitas - kitą? Ar kvantinis surištumas paremtas kažkokiu kitu principu?.. Beje, malonu matyti dar vieną protingą žmogų šiame portale.
Jogundas 2008-10-10 18:52
Fotonai negali būti aprašomi tradicinėmis QM banginėmis funkcijomis, nes juda labai greitai. Jie aprašomi kvantinio lauko teorijos (konkrečiau, kvantinės elektrodinamikos) kūrimo ir naikinimo operatoriais. Šiuo atveju vietoj fotonų laisvai galėjo būti elektronai. Tada šaltinio banginė funkcija (dviejų eletronų b.f.) yra tokia, kad jos negalima užrašyti vien sandauga (jei turėtume du nepriklausomus elektronus, sistema, susidedanti iš jų būtų galėtų aprašoma tų elektronų sandauga). Nežinau, ar turėčiau toliau plėstis, nes surištų sistemų subtilybių nežinau. Smagu - visi labai malonūs šitame portale
femto 2008-10-10 20:22
Windas, taip , kiekvienas turi teise i nuomone ir jos , nesvarbu kokia ji yra, reikia gerbti. taciau siame pusalype jau ilga laika skaitau naujienas ir man igriso tie mazvaikiski sapaliojimai , kurie beveik visada visikai nukrypsta nuo esmes-turite komentuoti apie naujiena , straipsni.Jei neturi, ka pasakyti apie konkrecia tema, tai kam tada rodyti savo neisprusima, kodel jie nesusilaiko nekomentave?O ypac sita tema, jai neuztenka tik mokyloje igytu ziniu.
Vytautas 2008-10-10 22:03
Kalbant atvirai, Jūsų komentarų išsamumas ir apskritai, bendras lygis, yra kažkas neįtikėtino. Belieka tikėtis, jog mūsų tekstukus ir dažniau pakomentuosite. Tuo labiau, jog nesąmonių išvengti mes negalime - portalas apima labai plačias sritis ir visų jų išmanymas viršyja portalo administracijos galimybes. Tad stengiamės bent jau pakankamai tiksliai (kas irgi ne visada pavyksta) išversti originalų tekstą ir sudėti pateikiamas nuorodas į šaltinius. Tam atvejui, jei tekstas "labai nuvažiuoja į lankas", būtų galimybė prisikasti iki tikrųjų šaltinių. Tačiau geriausia, kuomet straipsnius pakomentuoja tikrai tą sritį išmananty žmonės - informacinine ir švietėjiška prasme tai be galo vertingas aspektas. Tad labai smagu, jog mūsųs portalo straipsnių komentuotojų gretas pildo ne tik žingeidus jaunimas, turintis daugiau klausimų nei atsakymų, bet ir labai solidi auditorija. Visų jų nevardinsiu, bet turinčių ir galinčių ką pasakyti žmonių jau yra. Belieka tikėtis, jog jie "nepabėgs" ir jų skaičius tik didės.
enzim 2008-10-10 23:09
Man, kaip mėgėjui, susidaro įspūdis, kad kovo mėn. Scientific American straipsnis "Eksperimentuojantis mintyse"- iš tos pačios "operos"
lape 2008-10-12 10:43
Tai, kad fotonai nuskrido akimirksniu, dar nereiskia, kad informacijos gavejas ir gavo ta informacija akimirksniu - bendroj sumoj kazkur vistiek atsirado uzlaikymas. ten greiciau, kitur leciau - ir balansas liekas tas pats...
algisle 2009-02-27 01:21
Labai gaila, kad diskutavimas jau kaip ir "nurimęs", vėlokai pastebėjau šią ir su ja susijusias temas. Jei kas iš "senbuvių" vėl užklystų, būtų įdomu pratęsti, nes kol kas visi - ir straipsnių tiesioginiai autoriai ir visi komentatoriai remiasi tik "tikrai" patvirtintomis žinomų autoritetų nuostatomis. Būtų įdomu pažvelgti į klausimą šiek tiek plačiau, ne vien pagal vadovėlius.
Anonymous 2009-04-14 12:59
Kilo gana idomi mintis. Jej primesim "fakta" kad laikas neeigzituoja, tuomet kvantinis susietumas turetu pasireiksti ir tarp tos pacios daleles skirtingu "metu".Toliau nenoriu lb plestis kas suprato tam gerai ir gali i si dalyka labiau pasigilinti.
Anupras69 2009-04-19 23:33
Na tai jei issiaiskinot, tai bent pavadinima istaisykit, nes informacija net ir kvantiniu susietumu negali buti perduodama greiciau uz sviesa, tiksliau kvantiniu susietumu ji isvis negali buti perduodama. O del pacios sviesos greicio, tai man atrodo, kad pati kvantine mechanika neneigia, kad sviesa pati virsija savo greiti, o konstanta c yra tik vidutine verte (panasiai kaip elektrodinamikoj efektine itampa)
algisle 2009-04-21 17:44
elektromagnetinės bangos dedamąjai ir tik tiems, kas nepripažįsta išilginės dedamosios, kuri visuomet žymiai greitesnė. http://www.technologijos.lt/diskusijos/ ... 506b48f687
enzim 2010-01-15 18:32
Štai dar vienas Įdomus astronomų stebėjimas http://www.membrana.ru/lenta/?10012, ir http://www.physorg.com/news182671620.html
kikilis 2010-01-15 20:55
Tas visas teleportacijas sieja su hologramine Visata, buktai visa erdve su viskuo joje tera tik informaciniu procesu Visatos pavirsiuje projekcija. Berods wiki skaiciau, kad informacijos apie fotonu sukini perdavima galima suvokti kaip toki reiskini, mazdaug taip: Tarkim turim akvariuma su zuvimi, kuria filmuoja dvi pastatytos kameros, viena is priekio kita is galo. Apie akvariuma mes nieko nezinom, tik turim galimybe stebeti zuvi dviejuose monitoriuose (kaip fotonus detektoriuose), t.y. turim dvi atskiras zuvis (kaip du susietus fotonus). Stebedami jas pamatom, kad jos elgiasi viena nuo kitos priklausomai, t.y. jei viena pasisuka, tai kita irgi pasisuka, tik priesinga kryptimi (kaip fotonu sukinys), taciau nepriklausomai nuo atstumo tarp monitoriu, abi zuvys atrodo kad perduoda informacija viena kitai apie savo padeti (kaip susieti fotonai). Isvada: susieti fotonai yra vienas ir tas pats "kazkas", esantis auksciau suvokimo ir auksciau regimos Visatos. Gal kas papildysit kad aiskiau butu, nors ir fizikams neaisku.
kionig 2010-01-15 21:08
Kazi ar cia nesigilinus i kvantine mechanika paaiskinsi suprantamiau
kikilis 2010-01-15 21:11
Tai va kad ta kvantine fizika yra absoliuciai neintuityvi, priestaraujanti visko isivaizdavimui. Gaila nebuvau rimtas matematikas (per savo tinginyste), todel kvantines mechanikos straipsniuose tik teksta perskaitau, o formules man jau kirvis. Suvokiant formule, kitoks ir bendras vaizdas. PS todel tik vizualiniais is kazkur isluptais pavyzdukais galiu peckeliotis
kionig 2010-01-15 21:24
Tai as irgi negaliu pasigirti, perskaitau del smegenines uzpildymo. Kazkur maciau kitame forume kazkieno issakyta minti, kad sukurus ensteinui realytuvumo teorija pasaulis tapo 5 kartus sudetingesnis, o sukurus kvantine fizika - 50 kartu Taigi ir man bemaz kosmosas