Neurobiologai išmoko chemiškai ištrinti nemalonius prisiminimus  (9)

JAV ir Kinijos mokslininkai mano perpratę molekulinį mechanizmą, kaip chemiškai pašalinti nemalonius prisiminimus ir įvairias baimes nepažeidžiant smegenų ląstelių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Džordžijos valstijos (JAV) medicinos mokyklos Smegenų veiklos ir elgesio tyrimų instituto ir Rytų Kinijos universiteto Šanchajuje neurobiologų tyrimų ataskaitoje, paskelbtoje žurnale „Neuron“, teigiama, kad eksperimentų su laboratorinėmis pelėmis metu jiems pavyko izoliuoti vadinamąją „atminties molekulę“, kuri leidžia pašalinti skausmingus prisiminimus.

Manoma, kad šis metodas gali padėti karo veteranams pamiršti patirtus slogius išgyvenimus, išgydyti įvairių fobijų kamuojamus pacientus ir net numalšinti širdgėlą dėl nelaimingos meilės.

Smegenų veiklos ir elgesio tyrimų instituto daktaro Joe Tsieno vadovaujamai tyrėjų grupei pavyko „ištrinti“ iš laboratorinių pelių atminties prisiminimus apie skausmingas elektrošoko traumas panaudojus vadinamąjį „CamIII“ kalcio fermentą. Lygiai taip pat kaip karo veteranai, gerai prisimenantys paskutinę savo užduotį, per kurią buvo sužeisti, laboratorinės pelės labai ilgai įsimena vietą, susijusią su skausmingais išgyvenimais patyrus elektrošoką.

Tačiau eksperimentai patvirtino, kad padidinta „CamIII“ dozė pelių smegenyse „ištrina“ ar „perrašo“ įsimintą informaciją apie „pavojingą“ vietą, ant kurios užlipus gyvūnus nupurto elektros srovė.

Lygiai toks pat poveikis buvo pastebėtas vykdant su pelėmis suvokimo pokyčių eksperimentus. Pelėms buvo duodami keli žaisliukai, o kai jų atmintis būdavo „ištrinama“, jos vėl imdavo žaisti su jais kaip su naujais.

Neurobiologai tikisi, kad tolimesni tyrimai leis sukurti nemalonius prisiminimus „ištrinančias“ tabletes ar leidžiamus vaistus, tačiau perspėja, kad tam gali prireikti „ne vienerių metų“, nes žmonių smegenų sandara yra kur kas sudėtingesnė.

Daktaras J. Tsienas savo ruožtu pareiškė manąs, kad tokių vaistų vartojimas nemaloniems prisiminimams, susijusiais su asmeniniais žmonių santykiais, slopinti yra nepriimtinas, nes „neišsprendžia problemų“, rašo „Daily Telegraph“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)